Sadece elektrikle saate 200 km

Sadece elektrikle çalışan yeni bir otomobil saatte 200 km hıza kadar çıkabiliyor!

Elektrikte rekor!

Sadece elektrikle çalışan otomobiller olgunluk dönemlerini yaşamaya başladı. Tesla Motors'un Los Angeles - Kalifoniya'da açtığı ilk satış galerisi de bunun en güzel kanıtı. Daha da önemlisi, şirket 2008 model Roadster modeli için aldığı 600 adetlik ön siparişin üretimine başladığını da resmen duyurdu. Ön sipariş veren 600 müşteri, elektrikli otomobillerine gelecek yıl Mart ayında kavuşacak.

2008 modellerin seri üretime girmesi ile birlikte, 2009 model Roadster'lar için ön sipariş süreci de resmen başladı. En düşük modeli 109.000 Dolarlık fiyat etiketiyle satışa sunulan 2009 model Roadster'ların 1.500 gibi önemli bir satış rakamına ulaşması hedefleniyor.


Gerçek bir spor otomobil
Tam da bu noktada, aklınıza "spor otomobil gibi görünen, ama hız yapamayan elektrikli bir araca neden 109.000 Dolar ödeyeyim" sorusu gelebilir. Bu soruya verilecek tek bir cevap var: Yanılıyorsunuz... Tesla Roadster, saatte 200 km gibi oldukça tatminkar bir hıza ulaşabiliyor. Daha da ilginci, aracın saatte 100 km hıza ulaşması için sadece 4 saniye yeterli oluyor. Kısacası Roadster, 2.000 cc motorlu benzinli bir otomobil ile neredeyse başabaş bir performansa sahip.

Elektrikli otomobillerin en büyük sorunlarından biri, hiç kuşkusuz bataryalar tam dolu da olsa çok fazla yol yapamamaları ve şarja ihtiyaç duymaları. Tesla, yeni Roadster'ında bu sorunu da büyük ölçüde gidermiş. Roadster, tam dolu batarya ile, hiç durmadan 355 km yol yapabiliyor. Tabii yol bilgisayarında bu rakamı görmek için hızınızı makul seviyelerde tutmanız şart.

6,831 hücreli Lityum-Ion batarya paketi ile donatılan Roadster, şarj işlemini 3,5 saat içerisinde tamamlıyor. Bu da, akşam eve gelip sabah tekrar yola çıkacaklar için son derece yeterli bir süre. Batarya paketinin kullanım ömrü ise yaklaşık 160.000 km. Dakikada 13.000 devir yapabilen elektrik motorun çevreye verdiği zarar, benzinli ve dizel araçların neredeyse onda biri.

Her biri disk fren sistemiyle donatılan tekerlekler güvenli bir duruş mesafesi sağlayabiliyor. Tabii bunda ABS fren sisteminin de büyük bir rolü var.


İç mekan büyülüyor
Tesla Roadster'ın iç mekan tasarımı da standart spor otomobilleri aratmayacak kadar etkileyici. Isıtmalı deri koltuklar, Blaupunkt ses sistemi, hız sabitleyici, klima ve elektrikli camlar tüm modellerde standart olarak sunuluyor. Dileyenler, ekstra ücret karşılığında daha fazla özellik da satın alabiliyor.

Okuyucu Yorumları