Sahibini zengin eden virüs!

Macintosh'a virüs girmez denirken bir anda ortaya çıkan bu zararlı, sahibini zengin etti!

Sahibini zengin eden virüs!

Hüseyin Cem Köylü

Nisan ayında yüzbinlerce Mac'i etkileyip kendi botnet ağına bağlayan Flashback zararlısı, Apple'ın yayınladığı bir araç ile silinmişti. Symantec'in yayınladığı verilere göre, Flashback, yaratıcılarına ufak bir servet kazandırdı: "Analizlerimiz sonucunda gördük ki, Nisan başından itibaren üç haftalık bir periyotta, botnet ilgili bilgisayarlarda 10 milyonun üzerinde reklam gösterdi fakat kullanıcıların ufak bir kısmı, yaklaşık 400.000 tık, reklamlara tıklamış."

Symantec, Flashback-bazlı reklamlardan, zararlının yaratıcısının yaklaşık 14.000 dolar gelir elde ettiğini tahmin ediyor. 600.000'in üzerinde bilgisayara bulaşan Flashback sadece 10.000 kadar bilgisayara reklam özelliğini de kurabilmişti. Eğer bu özelliği bulaştığı tüm Mac'lere yükleyebilmiş olsa elde edeceği gelir milyonlarca doları bulabilirdi.

Symantec şu sözleri de ekliyor: "Tık-tık botnetleri aslında yeni şeyler değil; yıllardir Windows PC'lerin başını ağrıtıyorlar. Fakat Mac'lerin pazar payı artmaya başladıkça, yakın gelecekte daha fazla Mac-hedefli benzer botnetler göreceğimize şüphe yok."

Okuyucu Yorumları