Sailfish ve Tizen sessiz sedasız geliyor

Android, iOS, Firefox... Tüm bu işletim sistemlerinin arasına girmeye çalışan 2 "cengaver" daha var!

Sessiz sedasız geliyorlar!

Linux tabanlı mobil işletim sistemleri, MWC'deki duyurular ve yeni telefonların tanıtılmasıyla bu günlerde sıkça konuşuluyor. Mozilla, Firefox OS ile gelişmekte olan piyasayaları ele geçirmeyi planlarken LG, HP'nin terkettiği webOS'u satın aldığını açıkladı. Bunun yanında Ubuntu'nun dokunmatik sürümü, ceplere ve tabletlere girmeye hazırlanıyor.

Ancak her Linux tabanlı mobil işletim sisteminin sesi, bu saydıklarımız kadar yüksek çıkmıyor. İşte kendilerini çok fazla göstermeseler de, önemli bir mesafe kateden iki mobil Linux platformu.

Sailfish OS

Linux tabanlı MeeGo'yu tekrar ayağa kaldırmayı planlayan Sailfish OS, Nokia'nın N9 cebini geliştiren takım ve MeeGoo topluluğunun bazı üyeleri tarafından geliştiriliyor. Sailfish'i geliştiren Jolla'nın amacı, bu işletim sistemini kullanan yeni cep telefonları meydana getirip satmak. Sailfish'te yaşanan son gelişme ise, Jolla'nın henüz yayınladığı yazılım geliştirme kitinin alpha sürümü (SDK). SDK'nın 32-bit ve 64-bit sürümleri ücretsiz olarak buradan indirilebiliyor.

Tizen

Kısa bir zaman önce yeni SDK'sı yayınlanan Tizen, görünüşe göre Bada'nın da gücünü kendisine katacak. Samsung'un Tizen'i terkettiği mobil işletim sistemi Bada ile birleştireceği yaklaşık 1 yıldır konuşuluyordu. Samsung, Tizen'li cepleri Temmuz ayında piyasaya sürmeyi planlıyor.

Okuyucu Yorumları