Samsung'da işler kötü mü gidiyor?

Samsung'dan gelen son haberler ilk bakışta işlerin kötü gittiğini söylüyor. Ama...

İşler kötü mü gidiyor?

2014'e girmemizle birlikte geçtiğimiz yılın ve son çeyreğin finansal sonuçları şirketler tarafından yavaş yavaş açıklanmaya başladı. Bu şirketlerden biri de elbette Samsung. Yetkililer tarafından açıklanan rakamlara göre, ilk bakışta, Samsung'da işlerin pek de istendiği gibi gitmediği sonucuna varılabilir. Özellikle cep telefonu, tablet ve televizyonun ardından şimdi de Galaxy Gear ile giyilebilir teknolojiler üzerinde agresif bir politika izleyerek alan daraltan Samsung, geçtiğimiz yıllara göre ilk kez kar kaybı yaşadığını açıkladı. Fakat şirket bu kaybı farklı detaylara dayandırıyor...

Samsung, her ne kadar geçtiğimiz yıllara göre kar kaybı yaşamış gibi görünüyor olsa da şirkette herkesin keyfi yerinde gibi... 2013'ün son çeyreğinde 8.3 trilyon won (Güney Kore Para Birimi) operasyon geliri elde eden şirket, önceki yıl elde edilen 8.84 trilyon won'a göre bir miktar kayıp yaşamış gibi. Dolar hesabıyla 2012 son çeyreğinde 8.27 milyar dolar kazanç gösteren operasyon birimi, 2013'ün son çeyreğinde 7.8 milyar dolar toplamış.

Samsung için gayet küçük sayılabilecek olan bu "düşüş" şirket tarafından zarar olarak nitelendirilmiyor. Zira Güney Kore para birimi won'un değer kazanması nedeniyle dolar bazında kayıp oluşması bir yana, bu yıl Samsung'un "Yeni Yönetim Girişimi"nin 20. yıl dönümü olmasından dolayı şirketin çalışanlarına toplam 745 milyon dolarlık prim ödemesi de bu sonuca bir etki ediyor. Tüm "para kayıplarını" göz önünde bulundurursak, Samsung'un bu yıl geçtiğimiz yıla göre çok daha iyi durumda olduğu sonucunu rahatlıkla çıkartabiliriz.

Okuyucu Yorumları