Samsung Galaxy S testte!

Bugüne dek piyasaya "iPhone katili" olarak çıkan ceplerden en katilini test ettik: İşte Galaxy S...

Samsung Galaxy S testte!

İlk iPhone piyasaya çıktığından beri, hemen her marka bir ya da birkaç iPhone katili ile Apple'ı yıkmaya çalışıyor. Ama ne yazık ki, bu güne kadar üretilen tüm "iPhone katilleri" katil olmanın yakınından bile geçmeyi başarabilmiş değil. Bu cümle, diğer modellerin başarısız modeller olduğu olarak algılanmamalı zira pek çok başarılı ve fiyatını hak eden modelle karşılaştığımız bir gerçek. Ama bu modeller, iPhone efsanesi ile yarışabilecek seviyeye asla ulaşamadılar.

Ancak şu anda karşımızda duran Samsung i9000 Galaxy S için aynı şeyleri söylemek pek doğru olmaz. Samsung'un ve belki de piyasanın en güçlü Android cebi olan Galaxy S, hem özellikleri, hem de kullanımı açısından en az iPhone 4 kadar başarılı bir akıllı cep. Zaten internette şöyle bir araştırma yapmaya kalkarsanız, yüzlerce "Galaxy S vs. iPhone 4" makalesi ve videosuna denk gelebilirsiniz.

Böylesine heyecan verici bir girişin ardındanşimdi gelin, i9000 Galaxy S'i yakından incelemeye başlayalım.

İşlemci ve işletim sistemi

İşlemci ve işletim sistemi
Samsung Galaxy S: Kutu içeriğinde bir de 8GB belek kartı var... Tıklayın...

Samsung, Galaxy S'i 1 GHz'lik güçlü bir işlemci ile donatmış. Bu işlemciyi 512 MB'lık sistem belleği destekliyor. Daha da güzeli, Galaxy S'de 3 boyut destekli bir GPU da bulunuyor: PowerVR SGX540...

Tüm bu güçlü donanım Android işletim sistemi birleşince ortaya gerçekten hızlı bir akıllı telefon çıkıyor. Galaxy S'de Android 2.1 (Eclair) işletim sistemi bulunuyor. Samsung, bu işletim sistemini kendi arabirimi TouchWiz 3.0 ile destekliyor.

Telefonu açtığımızda karşımıza widget'larla dolu bir ana ekran çıkıyor. Bu ana ekranları 7 adede kadar çoğaltmak ve her birine farklı simgeler ya da widget'lar yerleştirmek mümkün. Bunu bir nevi "çoklu masaüstü" kullanımına benzetebiliriz. Ekranın en altında sabit duran 3 simgeye yer verilmiş. Uygulamalar simgesine tıkladığınızda, karşınıza iPhone benzeri bir ekran geliyor ve kurulu tüm uygulamalara buradan ulaşabiliyorsunuz. Samsung, tam 50 adet uygulama menü sayfası oluşturmanıza izin veriyor.

Samsung'un çok yakında Android 2.2 Froyo güncellemesini sunacağını da hatırlatmakta yarar var. İddiaya göre Galaxy S, gerçek kapasitesine bu güncellemeden sonra ulaşacak... Üstelik şu an bulunmayan Flash desteği de, 2.2 ile birlikte Galaxy S'e gelecek. Bu sayede, internette gezerken Flash içerikten mahrum kalmayacağız.

4 inç'lik muhteşem bir ekran

4 inç'lik muhteşem bir ekran
4 inçlik Super AMOLED ekrak tek kelimeyle büyüleyici... Tıklayın...

CHIP Online test merkesi olarak bir şeye kolay kolay muhteşem demeyiz ama Samsung Galaxy S'in 4 inç'lik dev ekranı bu tanımlamayı gerçekten hak ediyor. Samsung'un daha önce Bada işletim sistemli Wave'de kullandığı Super AMOLED ekran teknolojisi, Galaxy S'in büyük ekranında daha bir canlı ve büyüleyici görünüyor. Ekran çok net ve parlak.

480x800'lük çözünürlüğüyle iPhone 4'ün biraz gerisinde kalan Galaxy S'in kapasitif ekranı, dokunmalara hemen tepki veriyor. Üstelik hafif bir dokunma bile ulaşmak istediğiniz seçeneğe ulaşmanız için yeterli oluyor. iPhone ile hayatımıza giren çoklu dokunmatik desteği de sunan Galaxy S'de, iki parmağınızı yaklaştırıp uzaklaştırarak yakınlaştırma ya da uzaklaştırma yapma şansına sahipsiniz.

Küçük bir karşılaştırma yapmak gerekirse, Galaxy S'in Super AMOLED ekranı ve iPhone 4'ün Retina Display TFT ekranı arasında bir seçim yapmak oldukça güç. iPhone 4 daha yüksek bir çözünürlük sunuyor, Galaxy S'in Super AMOLED avantajı hafif de olsa kendini belli ediyor; özellikle batarya kullanımı ve renkler konusunda... Yani iki telefondan birini alacaksınız, en iyisi gidip ikisinin ekranını da kendiniz görmeniz. Gözünüze hangisi daha güzel görünüyor, buna kendiniz karar verebilirsiniz.

Kamera ve görüntü kalitesi

Kamera ve görüntü kalitesi
İşte Galaxy S ile çekilmiş örnek bir fotoğraf. Gerçek boyutta görmek için tıklayın...

Samsung Galaxy S'in kamerası 5 megapiksel çözünürlük sunuyor. Ama cebin ilk eksisi de bu noktada ortaya çıkıyor: Galaxy S'de flaş bulunmuyor. Belki bir çoğunuz "Led flaş olsa ne olur, olmasa ne olur" diyebilirsiniz ama satın alma sürecinde flaşın varlığı önemli bir etken.

Fotoğraf kalitesi için "tatminkar" demek sanırız en doğrusu olacaktır. Bu noktada iPhone 4'ün biraz daha kaliteli fotoğraflara imza attığını söylemek mümkün. 4X dijital zum özelliği sunan Galaxy S, aynı zamanda otomatik fokuslama yeteneğine de sahip.

Kamera, 720 p çözünürlükte HD video kaydı yapabiliyor ve bu sayede ufak bir video kameranın yerini tutma iddiasına sahip. Video kalitesi, bugün piyasada bulabileceğiniz diğer tüm akıllı telefonlardan daha iyi.

Telefonun ön yüzünde, görüntülü konuşma için kullanabileceğiniz ikinci bir kamera daha bulunuyor. Ancak bu kamera ile "gerçek anlamda" görüntülü görüşme yapma şansınız var. Bilindiği gibi iPhıne 4'te de bir ön kamera bulunuyor, ancak bu kamera, sadece diğer iPhone 4'lerle, WiFi üzerinden görüşmek için kullanılabiliyor.

Pil ve depolama alanı

Pil ve depolama alanı
Bu kapağın altındaki pil tam 1.500 mAh...

Samsung Galaxy S'de 1.500 mAh'lık güçlü bir pil bulunuyor. Üreticinin verdiği bilgilerde, bu pilin yaklaşık 13 saat konuşma süresi ve yaklaşık 1 aylık bekleme süresi sunduğu söyleniyor. Tabii ki bu rakamlar, yaptığımız testlerde aynı çıkmadı. Galaxy S, 3G şebekesi üzerinde yaptığımız testte 6 saati aşan bir konuşma süresi elde edebildik. Ama bu durum sizi aldatmasın, elde ettiğimiz değerler bile, piyasadaki diğer akıllı ceplerle karşılaştırıldığında oldukça iyi.

Galaxy S 8 GB'lık dahili bir depolama alanına sahip. Ancak bu alan, microSD bellek kartı ile artırılabiliyor. Telefon, 32 GB'a kadar bellek kartı desteğine sahip. Telefonun kutusundan çıkan bellek kartının büyüklüğü ise 8 GB. Yani telefonu satın aldığınızda, toplam 16 GB'lık bir depolama alanına sahip olmuş oluyorsunuz

Ses kalitesi ve diğer donanımlar

Ses kalitesi ve diğer donanımlar
Navigasyon için Google Maps'i kullanabilir, ya da farklı bir yazılım bulabilirsiniz...

Telefonun sunduğu görüşme ses kalitesi bizi son derece memnun etti. İster cihaz ile, ister beraberinde gelen kulaklıklar ile kullanın, karşı tarafın sesi oldukça net ve temiz geliyor. Ancak aynı şeyi Galaxy S'in dahili hoparlörü için söylemek pek mümkün değil. Hoparlörden gelen ses tatminkar olsa da, ses biraz yükseltildiğinde patlamalar yaşanabiliyor.

Galaxy S'in üzerinde bir de GPS alıcısı var. Bu alıcı yardımıyla, yine cihazda kurulu olan Google Maps üzerinden konum belirleme ya da yol tarifi almak mümkün. Ne yazık ki Google Maps henüz Türkiye için navigasyon desteği sunmuyor ve kullanım sırasında internet bağlantısı gerektiriyor. Bu da ekstra masraf anlamına geliyor. Bu yüzden, gerçek navigasyon desteği için daha kullanışlı bir navigasyon yazılımı bulmanızda yarar var.

Telefonun bir artısı da Wi-Fi desteği sunması. Galaxy S ile dilediğiniz zaman, dilediğiniz bir kablosuz ağa bağlanma şansına sahipsiniz. Üstelik sinyal ne kadar zayıf olursa olsun, bağlantı sadece 1-2 saniye içerisinde kolayca sağlanıyor. Bağlantı testlerimizde kopma gibi bir sorun yaşamadığımızı da belirmekte yarar var.

Ve asıl mesele: Android Market sorunu

Ve asıl mesele: Android Market sorunu
Android Market: Ellere var ama bize yok!

Konu uygulamalar olduğunda, Apple AppStore'un başarısı tartışılmaz. Ancak Android Market de, neredeyse aradığınız tüm yazılımları, AppStore'da olduğu gibi kolayca bulup indirmenizi sağlıyor. Android işletim sisteminin giderek yaygınlaşması, Android Market'in de artık AppStore ile yarışacak seviyeye gelmesini sağlayacak gibi görünüyor.

Peki ama elimizde bu kadar büyük bir uygulama kaynağı varken, neden bunu mesele olarak adlandırdık? Çünkü Türkiye'den satın alacağınız Galaxy S'lerde Android Market'e ulaşmanız ne yazık ki mümkün değil.

Ülkemizde satılan Galaxy S'ler, Samsung'un Turkcell ile anlaşması nedeniyle Turkcell'in özel ROM'u ile satılıyor. Bu ROM ile satılmayan, paralel ithalat ürünleri de bulabilirsiniz ama bu biraz zor. Turkcell ROM'unda ise, Android Market'e ulaşmanız için gereken uygulama ne yazık ki bulunmuyor. Bu uygulamayı internette arayıp bulsanız bile ancak Market içerisinde gezebiliyorsunuz, indirmek istediğinizde uygulama takılıp kalıyor.

Bu sorunun nedeni, yapılan açıklamaya göre, Google ve Türkiye Hükümeti arasındaki uyuşmazlık. Bilindiği gibi Google, Android Market üzerinden satış da yapıyor ve artık herkesin bildiği vergi sorunu, buraya kadar ulaşmış durumda. Paralı uygulamalar tamam ama marketteki ücretsiz yüzlerce uygulamaya ulaşamıyor olmamız ise sorgulanması gereken bir durum.

Bu arada, eğer Turkcell ROM'lu bir cihaz aldıysanız, açılış ve kapanışta bir Turkcel animasyonu göreceğinizi de söyleyelim. Vodafone ya da Avea hattı ile bu cebi kullanmak isteyenler için biraz rahatsız edici olabilir...

Uygulama indirmek için ne yapacağız?

Uygulama indirmek için ne yapacağız?
SlideME: Galaxy S ile birlikte gelen uygulama marketi...

Galaxy S ile birlikte 3 farklı uygulama mağazasına ulaşmanızı sağlayacak 3 farklı uygulama geliyor. SlideME uygulaması ile, SlideME marketinden dilediğiniz gibi yazılım indirme ya da satın alma şansına sahipsiniz. Samsung AppStore da benzer şekilde işliyor, ancak şu an için Galaxy S ile kullanılabilecek çok az sayıda uygulama bulunuyor.

Son alternatifiniz ise Samsung Android Market. Ancak bu alternatif biraz tuzlu olabilir; markete ulaşmak için mutlaka 3G ya da Edge ağından bağlanmak zorundasınız. WiFi özelliği açık olsa bile, uygulamayı çalıştırdığınızda hemen kesiliyor ve mobil internet bağlantınız aktif hale geliyor.

Ama üzülmeyin, zaten Samsung Android Market'te pek de üsretsiz br uygulama yok. Bu market, daha çok yıllardır oyun satın aldığımız irili ufaklı sitelere benziyor.

Peki ama Galaxy S'e yazılım yüklemek için ne yapacağız? Tabii ki internette enine boyuna bir araştırma... Beğendiğiniz bir uygulama, eğer SlideME'de yoksa, yardımınıza yine google yetişiyor. Arayacağınız bir arama ile kurulum dosyasını bulmanız, telefona atmanız ve manuel olarak kurmanız gerekiyor. Tabi bu arada, ufak bir ihtimal de olsa, Froyo 2.2 güncellemesinde Android Market sorunun çözülmesini umut etmekten de vazgeçmeyin...

Ve sonuç...

Ve sonuç...
iPhone 4 vs Galaxy S: Birbirine alternatif olabilecek yegane 2 akıllı telefon...

Samsung i9000 Galaxy S, gerek sunduğu güçlü donanım, gerek kullanımı ile gerçekten, şu an piyasadaki en güçlü iPhone 4 alternatifi. Eksikleri yok mu? Tabii ki var. Bu eksiklerden en büyüğü ise aslında kendi suçu değil: Android Market'e ulaşamamamız... Artık yılan hikayesine dönen Google sorunsalını bir gün çözersek, bu eksik de kendiliğinden giderilmiş olacak. Telefondan kaynaklanan en büyük eksik ise, tabii ki kamerasının flaş desteğine sahip olmaması. Bunun dışında, keşke şu da olsaydı diyeceğimiz bir eksikten bahsetmek pek mümkün değil.

Kısacası iPhone 4 ve Galaxy S, şu anda birbirlerinin alternatifi olabilecek 2 model olarak karşımıza çıkıyor. Eğer Galaxy S'i Turkcell kontratı olmadan almak istiyorsanız (Turkcell, Vodafone ya da Avea abonesi olmanız önemli değil) 1.475 TL'lik yüksek fiyatına katlanmanız gerekecek. Kontratlı fiyatları öğrenmek içinse Turkcell'in sitesine göz atmanız yeterli.

Bu kadar para veremem diyenlere ise, Galaxy S alternatifi olarak, yine Samsung'un Bada işletim sistemini kullanan Wave'ini önerebiliriz. Daha ucuz, daha küçük ve Super AMOLED teknolojisi ile üretilen kapasitif dokunmatik ekranı, Wave'i de piyasadaki önde gelen dokunmatik cepler arasına sokmak için yetiyor.

Bir bakışta artılar ve eksiler

Bir bakışta artılar ve eksiler
Galaxy S: Ufak tefek eksiklerine rağmen çok başarılı... Tıklayın...

Artılar:
* Super AMOLED, 4 inç, 480x800 kapasitif dokunmatik ekran
* 1 GHz güçlü Snapdragon işlemci
* Eksiksiz donanım özellikleri
* Android işletim sistemi ile uyum
* Android 2.2 güncellemesi yapılabilecek
* Tatmin edici pil ömrü
* Video kalitesi
* Yeterli depolama alanı
* 3.5 mm kulaklık çıkışı

Eksiler:
* Kamerasında flaş desteği yok
* Android Market ve uygulamalara erişimde problemler

Okuyucu Yorumları