Samsung için "karışık" tablo!

Artan gelir oranlarına rağmen, Samsung'un akıllı telefon satışlarında ilerisi için ışık görünmüyor!

Samsung için "karışık" tablo!

Samsung da diğer birçok firma gibi küresel akıllı telefon pazarında son yıllarda ortaya çıkan inişli çıkışlı tablodan payını almış görünüyor. Özellikle 2012'de piyasaya sürdüğü Galaxy S3'le birlikte bu alanda pazarın zirvesine yerleşen firma, son dönemde akıllı telefonlara yönelik ilginin azalmasıyla tıpkı Apple gibi satışlarda hatırı sayılır bir düşüş yaşıyor.

Firma geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada işlemci ve ekran paneli satışlarının şirketin dördüncü çeyrekte 6.14 trilyon won'luk (5,1 milyar dolar) bir kar getirdiğini açıklamıştı. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 15'lik bir artışa işaret ediyor. Fakat söz konusu artışın aslında göründüğü kadar başarılı olmadığı da bir gerçek. Zira bir yıl önce yayınlanan raporlara göre Samsung'un kar oranında yüzde 36'lık bir düşüş yaşandı.

Samsung'dan edinilen diğer bilgilere göre firmanın 2016 ortalarında da özellikle giderek düşen IT ürünleri talebi nedeniyle zorlanmaya devam edeceği öğrenildi. Firmanın finansal açıdan yaşadığı bu zorluklar aslında çok da sürpriz değil. Giderek ucuzlayan akıllı telefonlar ve artık giriş düzeyindeki cihazların bile web'de dolaşmaya, oyun indirmeye ve müzik çalmaya olanak tanıması Samsung gibi büyük firmaların haliyle olumsuz etkiliyor.

Pazar araştırmacısı Gartner da 2016'da mobil telefon satışlarında yüzde 2.6'lık bir artış yaşansa da, gelirlerin düşeceğini öngörüyor. Diğer yandan Samsung ve Apple gibi firmalar da aslında tam da gelir artışı adına Çin gibi belirli pazarlar için uygun fiyatlı ve üst düzey cihazlarının birçok özelliğine sahip olan düşük segmentli modeller üretmeye devam etmek zorunda. Firmanın bu yaklaşımı, mobil telefon satışlarda yüzde 3'lük bir düşüşe rağmen yüzde 13'lik bir gelir artışı sağladı. Faka büyük tabloya baktığımızda mobil birimin şirketin toplam gelirlerine yaptığı yüzde 36'lık katkı ciddi bir düşüş anlamına geliyor. Zira geçmişte aynı birimin kar oranı toplam şirket gelirlerinin üçte ikisine tekabül ediyordu.

Okuyucu Yorumları