Samsung, Tizen 3.0 işletim sistemini duyurdu

Samsung, Tizen 3.0 işletim sistemini duyurdu. Peki, yeni Tizen ne sunacak, ne zaman gelecek?

Samsung Tizen 3.0 geliyor!

Mobil işletim sistemleri arasında Android ve iOS'un domine ettiği pazarda, Firefox'un mobil işletim sistemi oldukça geri planda kalmış durumda. Samsung'un Tizen işletim sistemi ise büyük bir ısrarla ve her geçen biraz daha güç kazanarak yaşamını sürdürüyor. Geçtiğimiz yaz aylarında Tizen 3.0 platformunun özelliklerini açıklayan Samsung, San Francisco'da düzenlenen Samsung Geliştirici Konferansı'nda Tizen 3.0'ı gözler önüne serdi.

Tizen 3.0 özellikle akıllı telefon ve tablet pazarı başta olmak üzere Nesnelerin İnterneti noktasında da Samsung'un birleştirici platformu olacak. Bununla beraber mobil cihazlar arasında olduğu kadar giyilebilir ve araç içi sistemlerde de kullanılacak olan işletim sistemi, yeni sürümle birlikte drone'lara, televizyonlara ve sanal gerçeklik gözlüklerine de güç kazandıracak.

Tizen 3.0, Android ve iOS gibi 64-bit desteğiyle geliyor. 64-bit ARM ve x86 işlemcileriyle uyum içinde çalışacak olan Tizen 3.0, haziran ayında beta sürümü olarak kullanıma sunulacak. Yeni işletim sisteminin final sürümü ise eylül ayında kullanıcılarla buluşacak.

Tizen 3.0, 4K ekranlarla uyum içinde çalışmakla beraber Vulkan API desteğiyle oyuncular için de iyi bir platform halini alacak. Açıklanan bilgiye göre Tizen 3.0'la beraber grafik noktasında da Tizen 2.4 işletim sistemine oranla yüzde 30 daha yüksek performans sağlanacak.

İlk olarak 2012 yılında duyurulan Tizen platformu, kısa süre içinde kendini daha fazla belli etmeye başladı. Gear S2 ve Samsung'un –her ne kadar Türkiye'de bulamasak da- bazı akıllı telefonlarında yer alan Tizen platformunu, özellikle Nesnelerin İnterneti konseptinde çekirdek platform olmayı amaçlıyor. Tizen 3.0'ın da buna hazır olduğu iddia ediliyor. Bakalım işletim sistemi bunu başarabilecek mi?

Okuyucu Yorumları