Samsung ve Acer Chromebook karşı karşıya!

Chrome OS'u hayatımıza sokacak ilk 2 bilgisayar karşı karşıya: Hangisi ne sunuyor; hangisi daha iyi?

Chrome OS'un ilk savaşçıları!

Google'ın internette dolaşmayı daha kolay ve daha hızlı bir hale getirmek için ortaya çıkardığı Chrome OS ve onu kullanan Chromebook'ların piyasaya sürülmesine çok az bir zaman kaldı. Kısıtlı bir işletim sistemi olan Chrome OS'da herhangi bir masaüstü, görev çubuğu veya uygulama göz atıcısı gibi araçlar bulunmuyor.

İşletim sistemi, verileri çevrim içi olarak bulut üzerinde depoluyor ve çalışmak için bir internet bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Bunun avantajı ise dosyalarınıza internetin olduğu yerden erişebilmeniz ve yazılımlarınızın her zaman güncel kalması. Chromebook'lar yaklaşık olarak iki hafta sonra yurtdışında biri Acer'dan ve biri Samsung'dan olmak üzere iki model olarak piyasaya sürülecek. Bu yazımızda iki modelin arasındaki temel farkları ele alacağız.

Ekran

Samsung Chromebook 12 inç 1280x800 ekrana sahip, yani CR-48 prototipi ile aynı. Acer ise 11.6 inç geniş HD ekranı ile daha geleneksel bir kasaya sahip. Sunduğu çözünürlük ise 1366x768.

İşlemci, bağlantılar ve fiyatı

İşlemci, bağlantılar ve fiyatı
Acer Chromebook'un fiyatı, Samsung'un Chromebook'una göre daha uygun

İşlemci

İki Chromebook da Atom N570 1.66Ghz çift çekirdekli işlemciyle geliyor. CR-48'deki N455 prototip işlemcise göre bu bir gelişme sayılabilir. Yeni Pineview işlemcisinin CPU ve grafik performansına katkıda bulunacağını umuyoruz.

Bağlantı

İki Chromebook da Wi-Fi ve evrensel 3G desteğine sahip. Samsung Chromebook'un sadece Wi-Fi ve 3G/Wi-Fi sürümleri bulunacak.

Fiyat

Samsung Chromebook'un 3G sürümünün yurtdışında 499 dolar, Wi-Fi sürümünün ise 429 dolar fiyatla satışa sunulması bekleniyor, dolayısıyla cihaz biraz pahalı görünüyor. Acer Chromebook'un Wi-Fi sürümünün beklenen fiyatı ise 349 dolar.

Pil ömrü

Samsung, Chromebook'unun 8.6 saat devamlı çalışabildiğini iddia ediyor. Acer'ın vaadettiği süre ise 6 saat.

Ağırlık, depolama ve portlar

Ağırlık, depolama ve portlar
Samsung Mini VGA, Acer ise HDMI çıkışına sahip

Ağırlık

Samsung Chromebook 1.48 kg, Acer Chromebook ise 1.45 kg. Dolayısıyla ikisi de 1.72 kg'lık CR-48 prototipinden daha hafifler. Karşılaştırabilmeniz açısından 13.3 inç'lik Macbook'un 2.1 kg, iPad 2'nin ise 601 gram olduğunu söyleyelim.

Depolama

İki cihaz da 16GB SSD depolama birimiyle geliyor. Eğer bu alanın az olduğunu düşünüyorsanız, Chromebook'un her şeyinizi bulutta depoladığını hatırlatalım.

Portlar

İki cihaz da HD web kamerası, iki USB 2.0 portu, dördü bir arada bellek kart slotu ve ses girişlerine sahip. Cihazların görüntü bağlantısı ise farklılık gösteriyor. Samsung'un Chromebook'u Mini-VGA portuna sahipken, Acer'da bir HDMI çıkışı bulunuyor.

Okuyucu Yorumları