Samsung, yarı iletkende Intel'i yakalıyor!

Yıllardır yoluna rakipsiz devam eden donanım devinin karşısında, artık çok ciddi bir rakip var!

Taht sallanıyor!

Yarı iletken üretimine odaklanan Samsung, bu yatırımının olumlu geri dönüşlerini almaya başladı. Güney Koreli yarı iletken devi satış alanında dünyanın en büyük yarı iletken çip üreticisi Intel ile arasındaki açığı azaltmış durumda.

IHS iSuppli araştırma şirketi verilerine göre küresel yarı iletken pazarının yüzde 12'sini temsil eden Samsung, 2015 yılının ikinci çeyreğinde 10.366 milyar dolarlık bir devir gerçekleştirdi. Öte yandan Intel yüzde 13.6 pazar payı ile 11.797 milyar dolarlık satış rakamına ulaşmış durumda. Bu durum iki yarı iletken devi arasındaki pazar payının yüzde 1.6 oranına düştüğünü gösteriyor.

İki şirket arasındaki fark 2011 yılında yüzde 6.9, 2012 yılında yüzde 6.0, 2013 yılında yüzde 4.3, 2014 yılında ise yüzde 3.4 oranındaydı. Samsung'un pazar payı 2015 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 0.8 oranında artarken, Intel yüzde 0.3 oranında büyüme gösterdi.

SK Hynix ise, yüzde 4.9 oranındaki pazar payıyla Qualcomm gibi dünyanın en büyük mobil yonga seti üreticisinin önüne geçerek en büyük üçüncü üretici konumuna yükselmeyi başardı. Qualcomm, listede ancak dördüncü sırada kendine yer bulabildi.

Ancak bu durum, Intel için işlerin iyi gitmediği anlamına gelmiyor. Şirket farklı alanlara büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor. Bunun son örneği ise, drone üreticisi Yuneec'e yaptığı 60 milyon dolarlık yatırım.

Okuyucu Yorumları