Sanal Dünyada Bir Gün

Eskiden insanlar dumanla haberleşirdi. şimdi ise telefon var. Eskiden ulaşım atlarla yapılırdı. Şimdi ise araba var. Ve en iyisi artık internet var. Eski, yavaş ve yorucu yöntemleri hala kim kullanmak ister ki?

Sanal Dünyada Bir Gün

Sabah evden çıkmadan önce yapılacak işlemler
Bu yüzden önce hızlı bir şekilde http://ajanda.e-kolay.net/ajanda/ adresine bağlanıp kullanıcı adı ve şifresini girip daha önceden yaptığı planların neler olduğuna bakıp daha sonra da her İstanbullunun en büyük problemi olan trafik durumuna göz atmak için www.ibb. gov.tr adresine bağlanıyor. “Trafik yine her zaman olduğu gibi arapsaçı.Hava da güzel gibi... En iyisi arabayı yine garajda bırakmak”. Mehmet bey bunları düşünürken, bu kararını iyice kesinleştirmek için ve hatta en önemlisi de bir hafta önce olduğu gibi yağmura yakalanıp sırılsıklam olmamak için yanına şemsiye alıp almamasına karar vermek üzere son olarak bir de meteorolojinin sitesine (www.meteor.gov.tr/webler/tahmin/ tahminmaster.htm) bağlanmaya karar veriyor. Arabayı evde bırakmak ekonomik açıdan da oldukça rahatlatıcı olacak. Dolayısıyla uygun saatteki deniz otobüsünün kaçta olduğuna bakmak için www.neredennereye.com(b) adresine uğrayıp buradaki İstanbul Deniz otobüsleri bağlantısına tıklıyor. Hatta bu yeni adrese (www.ido.com.tr) bundan sonra sık sık ihtiyacı olacak. Bu yüzden sık kullanılanlara eklemek pek de fena bir fikir olmayacak.

Mehmet beyin yerinden kalkması ile hiç boş kalmayan bilgisayar sandalyesinin yeni sahibi evin en küçüğü Can oluyor. Ne de olsa en sevdiği çizgi filmlerden hangisinin en önce başlayacağını öğrenmek onun en büyük hakkı.Hemen www.veezy.com/tv/default.asp adresine bağlanıp kategori olarak çizgi filmi seçip tüm kanallardaki en yakın zaman dilimi içinde gösterilecek çizgi filmi buluyor. Zaten daha sonra da internetle pek de ilgisi kalmıyor ve kahvaltı masasında televizyonun tam karşısında yerini alıyor.

Postanızı kontrol etmek için web tabanlı en iyi portal
Erken kalkmak gibi işe erken gitmeyi de alışkanlık haline getirmiş olan Mehmet bey keyişi bir deniz yolculuğunun ardından şirkete varıp bilgisayarının başına oturduğunda evde özel posta adresini kontrol etmediği aklına geliyor. Üstelik de kaç gündür beklediği mesaj büyük bir ihtimalle gelmiş olmalı. “Ah bu çocuklar insanın iki ayağını bir pabuca sokuyorlar.” Ama Allah’tan www.internetimiz. com’un postacı hizmeti var.

Böylelikle Mehmet bey özel pop3 mesajlarını bu web tabanlı posta hizmeti aracılığı ile okuma şansı bulabiliyor. Aksi takdirde özel ve iş mesajlarını karıştırmamaya özen gösteren Mehmet bey akşama kadar beklemek zorunda kalacaktı. İş seyahatlerinde de sık sık kullandığı bu posta hizmetinin diğer bir avantajı da postaları okuduğu halde sunucudan silmemesi. Böylelikle kendisine gelen mesajlara uzaktan bile ulaşabildiği gibi, seyahat dönüşünde onları tekrar bilgisayarına indirme şansı da bulabiliyor. Kullanıcı adını ve şifresini girdikten sonra mesajlar ekranda beliriyor.

Harika! En sonunda beklediği mesaj gelmiş. Ama ne yazık ki ağdalı bir İngilizce ile yazılmış olan bu mesajı Mehmet beyin anlaması biraz zor. Bu yüzden bilmediği kelimeler için sözlükten yardım almak zorunda. Elini masasında duran İngilizce-Türkçe sözlüğe doğru uzattığında yerinde olmadığını görüyor. “Zaten şirket içinde alınan şey ne zaman yerine konuyor ki!” En iyisi hiç kaybolmayacak diğer seçeneği denemek. Bunun için bir browser açıp www.seslisozluk. com/ adresine bağlanmak yeterli oluyor.

Banka işlemleri için artık kuyrukta beklemek yok
Biraz zaman alsa da sözlük yardımıyla sorununa çözüm bulan Mehmet bey daha sonra muhasebeci olarak çalıştığı şirketinde o gün ödeme günü olduğu için bankacılık işlemlerini yapmak üzere browser’ının adres satırına www.garanti. com.tr/ yazıp çalıştıkları bankanın web sitesini açıyor. Bu şekilde çalışmak gerçekten çok kolay ve inanılmaz bir şekilde zaman kazandırıyor. Mehmet bey işten kalan alışanlıkla eve ait tüm ödemeler ve yatırımları da zaten bu şekilde yürütüyor.

Saat 12’ye yaklaşırken yoğun bir sabah mesaisinin ardından yemek için de bir şeyler düşünmek gerekiyor. Bu noktada da Mehmet bey yine internetin yakasını bırakmıyor ve biraz da merak ile en son öğrendiği web adresi olan http://www.yemeksepeti.com/ adresini browser’ına yazıyor. Böylelikle internetten yemek sipariş ederek kendi adına bir ilki daha gerçekleştirmeyi hedeşiyor. Bu kadar süredir çeşitli amaçlar için interneti kullanmasına rağmen, yine de yemeğin gelip gelmeyeceği konusunda biraz da merak içinde olan Mehmet bey, yine de aç kalma riskine değeceğini düşünerek beklemeye başlıyor. Ayrıca öğle tatilinin başlamasıyla birlikte yemeği beklerken internet üzerinde alışveriş sitelerine bir göz atmayı da unutmuyor. Bunun için hemen sık kullanılanlarına eklediği online alışveriş sitelerine göz atıyor. Çok sık alışveriş ettiği www.deppo. com ve www.hepsiburada.com adreslerinin yanı sıra yeni hizmete açılan www.baskuda.com’a bir göz atmakta da fayda var. Mehmet bey siteleri tek tek gezerken yemeğinin gelmesiyle de oldukça mutlu oluyor. Yemeğini yerken bir yandan da sipariş verdiği kitaplar için son işlemleri tamamlıyor.

Alışverişten hoşlanmayanlara özel: Sanal mağazalar
Öğleden sonra akşam çabuk geliyor. Mesai saatinin bitimine yakın Mehmet bey karısının verdiği alışveriş listesine umutsuz bir şekilde bakıyor. Arabayı da almadığı aklına geliyor. Bu kadar şey eve nasıl gidecek. En iyisi yine interneti kullanmak. Bu şekilde belki de siparişler kendisinden bile önce evde olabilecek. Hemen http://online.migros.com.tr/index_ sanal.html adresine girip en uygun fiyatlı ürünleri seçip siparişini veriyor. Bunu takiben aklına gelmişken www.biletix. com adresini de bir ziyaret edip 15 gün sonraki jazz konseri içinde biletleri Online Eğitim: Artık üniversite okumak için evden ayrılmanız gerekmiyor. Sakarya Üniversitesi eğitimi ayağınıza getiriyor. ayırtıyor. Bu sefer erken davrandığı için yerler oldukça iyi, buna karısı çok memnun olacak.

İnternet sadece iş değil, eğlence için de eşsiz bir kaynak
Şirkette akşam saatleri fazla iş olmadığından, çoğu insan için genelde sıkıcı geçiyor. Ama bunlar arasına Mehmet bey dahil değil. Çünkü o eğlenmesini biliyor. İş bittikten sonra ilk iş olarak www.beyazperde.com adresine girip vizyondaki ve gelecek film konularına ve fragmanlarına göz atıyor. Yaz dönemi, sinemaların en durgun olduğu zaman ve yakın bir zamana kadar çok fazla ilginç bir film yok. Ama Mehmet bey bu tip bir durum için de hazırlıklı. Hemen son zamanlarda keşfettiği yeni gözdesi www.atomfilms.com sitesine bağlanıp yeni eklenen bir online film olup olmadığına bakıyor. Sadece internet üzerinden yayınlanan geniş bir yelpazede kısa metrajlı filmlerin ve dizilerin olduğu bu sitede, her seferinde ilginç bir şeyler bulmak mümkün oluyor. Tabii ki Mehmet bey internet üzerinde sadece multimedya içerikle ilgilenmiyor. Teknolojik gelişmeleri takip etmek de onun en büyük zevki ve bu konudaki en büyük yardımcısı da www.chip.com.tr. Bu site üzerinden günlük gelişmelere göz atabildiği gibi en yeni yazılım ve donanımlar üzerine incelemelere de ulaşabiliyor.

İş, alışveriş derken saatin 6’yı epey geçtiğini fark eden Mehmet bey, biraz da deniz otobüsüne yetişmek hızlı bir şekilde toparlanıp evin yolunu tutuyor. İnternet varken gerçekten her şey çok pratik ve ekonomik. Eve döndüğünde Sakarya Üniversitesi’nde okuyan büyük oğlunu bilgisayar başında ders çalışırken buluyor. Üniversitenin uzaktan eğitim projesi çerçevesinde kazandığı bölüm için sanal eğitim gören Cenk, hem evden ve arkadaşlarından uzak kalmadığı için hem de eve maddi açıdan yük olmadığı için oldukça mutlu.

Ders çalışanların oyun oynamak da en doğal hakkı
Tüm gününü internet başında geçirmiş olan Mehmet bey artık pek de bilgisayar başına oturmak istemiyor. Hem karısıyla birkaç lafet mek hem de ona yardım etmek için mutfağa giriyor. Cenk bilgisayarı ele geçirmişken dersinin bitiminin hemen ardından Counter Strike adlı oyunda dün yenildiği arkadaşlarına karşı kozunu paylaşmak için www.sanane. com adresinde yer alan sunuculardan birine bağlanıyor. Ama Cenk istediği başarıyı bugünde yakalamış değil. Oyunu kapattıktan sonra internet bağlantısını kesmeden önce biraz da muhabbet etmek üzere http://chat.ttnet. net.tr sitesine bağlanıyor. Zaman su gibi akıyor.Ama artık yatma vakti de geliyor. Mehmet bey gelip bilgisayarın başına geçiyor. Ancak bu saatten sonra genelde yapacağı tek şey www.troop594.com/ alarm.html adresine girip saati ayarlamak oluyor ve internetin yaşantımızda ne kadar çok fazla rol aldığını gösteren, neredeyse tamamı sanal dünyada geçen bir gün daha böylece son buluyor.

Kesintisiz internet bağlantısına sahip olmak gerçekten çok güzel. Özellikle de temposu yüksek bir yaşam tarzına sahipseniz, size ayak uydurabilecek bu yegane ortamın her istediğiniz anda elinizin altında olması da işlerinizi hızlandırması açısından müthiş sayılabilir. Belki size göre, yılın 365 günü, ayda 30 gün, günde 24 saat bilgisayarın açık ve internete bağlı olması, sadece bilgisayar kurtlarına göre bir kullanım biçimi olabilir.

Ancak, bundan 50 yıl önce edinmenin hayal olduğu televizyonların artık evin vazgeçilmez bir demirbaşı ve 15 yıl önce bir teknolojik devrim olarak görülen cep telefonlarının bugün küçücük çocukların bile elinde olduğunu düşündüğünüzde, neredeyse onlar kadar eski olan bilgisayar ve interneti günlük yaşantımızın dışında tutmak çok da mantıklı olmayacaktır.

Bugün internet, bilgisayarla ilgili amaçlar dışında da yaygın olarak kullanılıyor ve işlerin halledilmesinde inanılmaz hız ve kolaylıklar sağlıyor. Bundan dolayı da herhangi bir şekilde bilgisayar ve internet konularına ilgi duymasa da günlük yaşamında bilgisayarı ve interneti kullanan insan sayısı da hızla artıyor. Daha önce internet başında çok fazla zaman geçirdiği için oğluna kızan Mehmet bey de bunlardan biri.

Siz hala sabah uyanmak için eski çalar saate mi güveniyorsunuz?
Şimdilerde kızının cep telefonu borcunu yatırmak için sıcak altında banka kuyruklarında beklemek zorunda olmadığı ve karısına söz verdiği halde almayı unuttuğu sinema biletlerini işten çıkmadan 2 dakika önce masasının başından alabildiği için interneti daha çok seviyor. Hatta artık Mehmet bey sabahları uyanmak için herkesin kullandığı klasik(!) yöntemleri de tamamen terk etmiş durumda ve evde tüm çalar saatlerin yerini çoktan bilgisayarı almış bile. Böylelikle artık www.troop594.com/alarm.html adresi üzerinde belirlediği uyanma saati geldiğinde, yine kendi belirleyebileceği bir müzikle istediği saatte uyanabiliyor. Gerçi şu aralar kızının ısrarlarına dayanamayarak ailecek Tarkan’ın şarkılarıyla uyanmak zorunda olsalar da, işe geç kalmamak için şarkı seçim sırası kendisine gelene kadar buna katlanmak zorunda. Aslında evde en erken kalkan kendisi olduğu için bunun dezavantajını o kadar da fazla yaşamıyor. Çünkü www.gazeteoku. com adresi üzerinden sabah gazetelerindeki en sevdiği köşe yazarlarını okumak için bilgisayar başına oturduğunda, online alarm sitesini, dolayısıyla Tarkan’ın şarkısını kapatıp http://music. msn.com üzerinden kendi klasik radyosunu açma şansını da bulabiliyor ve en azından çocuklar kalkana kadar internetin keyfini biraz da olsa çıkarabiliyor.

Mehmet bey online ajandasından gün içinde yapacağı işlere bakıp, dışarıdaki hava ve trafik durumunu kontrol etmesine ancak yeten bu kısa zaman sonunda, birazdan küçük oğlu Can’ın uyanıp da televizyonda neler olduğuna bakmak için kendi elinden bilgisayarı alacağını çok iyi biliyor.

Okuyucu Yorumları