Satın Almadan Önce

Tekno marketlerde dijital fotoğraf makineleri birbirinden farklı markalarla yerlerini aldılar bile. Yazımızda, dijital fotoğraf makinesı satın alma rehberini bulacaksınız.

Satın Almadan Önce

5- Flaş

Dijital fotoğraf makineleri, analog fotoğraf makineler gibi karanlık ortamlarda daha net ve açık resimler çekebilmek için flaş barındırırlar. Makinelerde kullanılan flaş modları arasında Auto, Forced ve Fill Flash modları bulunmaktadır. Bazı özel makinelerde ise Red Eye Reduction modu olan ve fotoğraflarda terminatör gibi çıkmanızı sağlayan hatayı engelleyen modlar da bulunmaktadır. Flaşlar, genelde makineye dahil edilmiş olur ancak bazı gelişmiş modellerde flaşlar makineye sonradan dahil edilmektedir.

6- Önizleme ekranı

Analog fotoğraf makinelerindeki küçük ön izleme penceresi dijital fotoğraf makinelerinde de bulunur. Ancak buna ek olarak bir de LCD ön izleme penceresi vardır. Çekilmiş olan fotoğraflar hafızadan okutularak bu pencerede kullanıcıya sunulur. Ya da bu ekrana bakarak çekim yapabilirsiniz. Şüphesiz bu özellik, dijital fotoğraf makinelerinin en büyük avantajlarından biridir. Ön izleme penceresi makineden makineye değişiklik gösterebilir. Bu değişiklik daha çok ölçülerde görülür. Ekranın büyük olması her zaman için daha iyidir. Çektiğiniz fotoğrafları daha detaylı görmek, sizin için eşi bulunmaz bir rehberlik aracıdır. Bu ekranlarda önemli olan bir diğer özellik ise yenileme oranıdır. Saniyede gösterilen kare sayısı ne kadar çok olursa, siz de gerçek enstantaneyi o kadar iyi hissedersiniz.

7- Hafıza

Bazı dijital fotoğraf makineleri hafızaları dahil edilmiş olarak gelirler. Ama yeni üretilen ve bundan sonra çıkacak olan modeller için söylenenler arasında; dahili hafıza yerine eklenebilir hafıza ile satışa sunmakta buluyor. Eklenebilir bellekler arasında Compac Flash (CF), Memory Stick (Sony), Smart Media (SM), Multimedia Card (MMC), ve Secure Digital (SD) gibi çeşitler vardır. Dahili hafızalar genellikle 16 veya 32 MB olarak gelirler ama hiçbir zaman bu hafızalar yeterli olmaz. Nedeni ise baskı alınabilecek fotoğrafların bir tanesinin neredeyse 1 MB olmasıdır. Bir diğer neden ise artık fotoğraf makineleri ile artık videoların da çekilebiliyor olması. Böylece biraz daha fazla belleğe ihtiyacınız oluyor. Devreye bu anda eklenebilir hafızalar giriyor ve 2 GB’a kadar hafızaları ile size çözüm sunuyorlar.

8- İletişim

Dijital fotoğraf makinelerindeki fotoğrafları bilgisayarınıza almak için USB (Universal Serial Bus) arabirimi kullanılır. Bu teknoloji, fotoğraf makinenizin hafızasından verileri hızlı, güvenilir bir şekilde bilgisayarınızdaki sabit diske aktarmaktadır. Son çıkan fotoğraf makineleri bilgisayara ihtiyaç duymadan verileri özel fotoğraf yazıcılarına da bu arabirim ile aktarabilmektedir. Bu özelliği aynı zamanda yazıcının da desteklemesi gerekir. Çok fazla kullanılmasa da kablosuz teknolojiler yardımıyla da verileriniz fotoğraf makinenizden bir başka aygıta aktarılabilmektedir. Ama söz konusu güvenlik olunca USB, size her zaman daha az risk sunacaktır. HİB olarak okuyucularımıza satın alacakları dijital fotoğraf makinelerinde artık USB 2.0 teknolojisini aramalarını tavsiye ediyoruz.Nedeni se USB 1.1 ile USB 2.0 arasında nerdeyse 20 kat gibi müthiş bir hız artışının olması. Böylece fotoğraflarınızı aktarma süresi de çok düşük seviyelere iniyor.

9- Kameranızın bataryası

Analog fotoğraf makinelerine oranla dijital fotoğraf makineleri daha fazla enerji harcarlar. Ve bu enerjiyi üretilen makineye göre bazen dahili pilden bazen de normal kalem pil dediğimiz AA tipi pillerden almaktadır. Bu konuda ise okuyucularımıza tavsiyemiz kalem pillerle çalışabilen fotoğraf makinelerini tercih etmeleri. Nedeni ise sadece bir markaya bağımlı kalmak yerine her zaman için yenilenebilen ve maliyetleri düşük olan bu pilleri kullanarak daha uzun süreli çekimler yapabilirsiniz.

Diyelim ki dahili bir pil kullanıyorsunuz ve çok önemli bir anda piliniz bitti. Fazla alternatifiniz olmadığı için mecburen o pilin dolmasını beklemek zorundasınız. Oysa kalem pil kullandığınız sürece yanınızda taşıdığınız yedek piller size her zaman için kolaylık sunacaktır. Son günlerde piyasaya sürülen yeni ve şarj edilebilir kalem pillerin kapasiteleri de şaşırtıcı derecede yüksektir.

10- Çekim Modu

Yine dijital fotoğraf makinelerinin en büyük avantajlarından birine geldik. Otomatik ayarlarda çekim yapıldığında, ortamdaki ışık miktarından, diğer etkenlere kadar fotoğrafa etki eden bütün faktörler makine tarafından kısa sürede hesaplanarak en iyi sonuç alınacak ayarlara geçilir ve fotoğraf çekilir. Yeni model dijital fotoğraf makinelerinde otomatik seçenekler biraz daha geliştirilmiş ve seçilebilir otomatik modları barındırıan makineler piyasaya sürülmüştür. Örneğin gece, portre, denizde veya karlı havada gibi farklı modlardan en uygun olanını seçmeniz yeterli. Gerisini makineniz ayarlıyor ve fotoğraflarınızda harika sonuçlar alabiliyorsunuz. Fotoğrafçılık bilgisine güvenenler ise manual çekimler yaparak istediği sonuçları da alabilirler.

11- Yazılım desteği

Dijital fotoğraf makinelerinin çoğu yazılımlarla beraber gelmektedir. Bu yazılımlar gerek fotoğraf makinesi ile PC arasındaki veri iletişimi olsun gerekse de bu veri iletişiminden sonra kullanılacak olan fotoğraf düzenleme yazılımları olsun bir çok faydalı aracı barındırır. Bu yazılımlar genelde fotoğraf makineleri ile birlikte gelse de sonradan da temin edilebilmektedirler.

Hakkı Aklan
[email protected]

Dijital fotoğraflama teknolojisi baş döndürücü hızlarla gelişiyor. Ve bu gelişmeden dolayı, katkısı olan herkese ne kadar teşekkür etsek az. Marketlerde yer alan birçok model olduğu sürece bu ürünleri satın almak zorlaşıyor. Öncelikle kendinize uygun bir ürün seçebilmek için bazı terimleri ve uygulamaları bilmeniz gerekiyor. Yazımızda, ilk defa dijital fotoğraf makinesi alacak kişilerden, kullandığı fotoğraf makinesinden memnun kalmayan teknoloji meraklıları için gereken bütün bilgiler yer alıyor.

1- Dijital fotoğraf makinesi

Dijital fotoğraf makineleri de tıpkı analog makineler gibidirler. Onların da lensi, deklanşörü vardır. En büyük fark ise, analog makineler fotoğrafları film üzerinde saklarken, dijital fotoğraf makineleri ise fotoğrafları manyetik ortamda ihtiva eder. Dijital fotoğraf makineleri, etraftan aldığı ışığı sensörleri yardımıyla toplayıp kameranın kullandığı hafızaya piksel piksel kaydeder.

2- Neden dijitale geçelim?

Dijital teknolojiler, hayatımızın her alanında yer almaya başladı. Bunu fotoğraf makinelerinin dışında tutmak imkansız. Dijital teknolojilerin bazı avantajları vardır. Bunların en önemlisi ise esnekliktir. Bu esneklik, kendisini dijital fotoğraf makinelerinde de göstermiştir. Çekilen fotoğraflara anında bakılabilmekte ve istenen sonuçlar alınmadığında kısa zaman içerisinde zaman ve mekanın değiştirilmesine imkan tanınmadan aynı sahne yeniden fotoğraflanabilmektedir. Ayrıca dijital fotoğraf makinesi, söylenenlerin aksine pahalı bir seçim değildir. Nedeni ise; sizi film ve baskı maliyetlerinden hissedilir derecede masraftan koruması. Örneğin analog fotoğraf makinesi ile bir fotoğrafı çekmek için filme ihtiyaç duyarsınız, filmi bulur fotoğrafınızı çekersiniz. Daha sonra fotoğraf kağıdına çıktı almak için bir fotoğrafçıya gitmeniz ve filmi banyo ettirip fotoğraf kağıdına çıktı almanız gerekir. Oysa dijital fotoğraf makineleri bu kadar zahmetli değildir. Fotoğrafı çekersiniz, ve baskı almak için ister online mağazaları kullanır isterseniz de fiyatları çok uygun olan renkli yazıcılardan birini satın alabilirsiniz.

3- Çözünürlük

Dijital fotoğraf makinelerinde çözünürlük Megapiksel’ler ile ifade edilir. Çözünürlük değeri ne kadar yüksek ise çekilen fotoğrafın detayları da o kadar fazla olur. Ancak çözünürlük ile fotoğrafların kalitesi arasında doğru orantı kurmak yanlış olur. Almayı planladığınız dijital fotoğraf makinesinin çözünürlüğünün yüksek olması aynı zamanda yüksek ebatlarda baskı almanıza da olanak sağlar. Rakamlarla örnek vermek gerekirse 3,2 megapiksel bir fotoğraf makinesi ile 2048*1536 çözünürlüğünde bir bir sonuç alabilirsiniz.

4- Lens

Lensler, dijital fotoğraf makineniz ile çektiğiniz görüntülerde önemli rol oynarlar. Lenslerde kullanılan odak uzaklılığı genelde 35-105 mm’dir. Lenslerde bilinmesi gereken bir diğer husus da “optik zum” kavramıdır. Optik zumun değerini ise şu şekilde hesaplayabilirsiniz. Örneğin 35-105 mm lense sahip bir makinede optik zum değeri 105/35= 3X olarak tayin edilir. Lensler eğer optik zum özelliği taşırlarsa fotoğraf makineniz nesnelere daha da yakınlaşacak ve çekilmesi zor sahnelerde daha iyi sonuçlar alabileceksiniz. Dijital zum ise ışığı kullanmadan, sensörlere düşen pikselleri büyüterek yapılan yakınlaştırma işlemidir. Unutulmaması gereken bir nokta da optik zum kullanıldığında görüntü kalitesinde kayıp olmazken dijital zum kullanıldığında görüntü kalitesinde azalma meydana gelecektir. O nedenle aldığınız makinede mümkün olduğu kadar optik zumun olmasına ve dijital zumu da çok gerekmedikçe kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.

Okuyucu Yorumları