Savaş ve ticaret için "A.I."

"Artificial Intelligence" yani yapay zeka bu sefer hem savaş, hem ticaret için geliştirildi...

Savaş ve ticaret için "A.I."

Granada Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Teknoloji Bölümü'nden bir grup yazılımcı, askerlerin harekat esnasında, savaş alanında en etkili şekilde sevki için yeni bir sistem ve bir simulatör yazılımı geliştirdiklerini açıkladı.

Savaş alanında hız (hedefe en kestirme yoldan ulaşma) ve güvenliğin (hedefe minimum zaiyatla ulaşma), en kritik iki faktör olduğunu belirten araştırmacılar, bu iki amaca ulaşmak için karınca sürülerinin hareketlerini canlandıran bir algoritma geliştirmiş. Geliştirilen yapay zeka Panzer General oyunu modifiye edilerek denenmiş ve İspanyol Ordusunu etkileyecek derecede başarılı olmuş.

Olasılığa dayalı bir teknik olan ACO'dan (Karınca Kolonileri Optimizasyon Algoritmi) bugüne kadar, farklı optimizasyon problemlerini çözmek ve karınca kolonilerinin yiyecek bulmasına ilişkin davranışlarını açıklamak için yararlanıldığı biliniyor. Bu anlamda çalışma, askeri çalışmalar kadar, 'akıllı sistemler'e uygulanabilirlik değeri bakımından da önem taşıyor...

Ticari kullanımı

Ticari kullanımı
Daha az kargo aracıyla daha verimli taşımacılık da mümkün oluyor

Daha açık ve net bir şekilde özetlemek gerekirse bu algoritma savaş alanındaki kısıtlı imkanları en iyi şekilde kullanarak, ordunun ihtiyaçlarını verimli bir şekilde karşılayabilmek için geliştiriliyor. İkmal ve ulaşım ağırlıklı algoritma kargo, gıda ve mal ulaştırmakta kısıtlı bir araç havuzuna sahip şirketlerin de işine yarayacak. Yani savaşta olduğu kadar ticarette de etkili bir yapay zeka.

Geliştirdikleri yazılımın, başlangıç haritası ve sonuçların karşılaştırmalı analizine ilişkin araçlar da içerdiğini belirten araştırmacılar, açık kaynak hCHAC simulatörü hakkında bu adreste daha detaylı bilgi paylaşıyorlar: forja.rediris.es/projects/geneura

Okuyucu Yorumları