Seagate gizemli çökmelerin ilacını yayınladı

Seagate sabit disk kullanıcılarına müjde: Şirket gizemli çökmeleri açıkladı, ilacını yayınladı...

Seagate: Acil güncelleme!

Geçtiğimiz günlerde sabit disk üreticisi Seagate ABD yayın organları aracılığıyla bazı disk modellerinde sürücülerin çökmesine neden olanın bir firmware olduğunu doğrulamıştı. Kısa bir süre sonra uygun çözümü sunacağını bildiren firma sözünü tuttu.

Firma yaptığı açıklamada aralarında Barracuda 7200.11, Barracuda ES.2 SATA ve DiamondMax 22 serilerinin bulunduğu bazı modellerdeki firmware sürümünün disklerde ani çökmelere sebep olduğunu ama hiçbir şekilde veri kaybının olmadığını söyledi. Disk çökse dahi veriler kaybolmuyor, sadece sistem tarafından erişilemiyor. Ayrıca firma bu durumdan muzdarip olmuş kişilere veri kurtarma konusunda birebir yardımcı olacaklarını da bildirdi: Eğer açıklanan modellerden birine sahipseniz ve diskiniz çoktan çöktüyse firma ücretsiz veri kurtarma yardımı sunacak.

Durumdan etkilenen kullanıcı sayısı çok olduğu için Seagate özel bir web sitesi de hazırladı. Bu problem üzerine odaklanan ve sürekli olarak güncellenen bu sayfada firmware hatasından etkilenmiş potansiyel sürücü modelleri de açıklandı.

Disk modelim listede var, ne yapmalıyım?

Disk modelim listede var, ne yapmalıyım?
Diskiniz listede varsa hemen paniğe kapılmayın.

Sahip olduğunuz Seagate marka diskin hatalı bir firmware'e sahip olup olmadığını anlamanız için öncelikle model numarasını öğrenmelisiniz. Firma bu iş için Seagate Drive Detect aracını sunuyor. Aracı indirip açtığınızda sisteminize tanıtılmış tüm diskler (unutmayın ki, Maxtor sabit diskler de Seagate'in kapsamındadır) listelenecektir. Burada ST veya STM ile başlayan model numarasını (Seagate disklerin model numaraları ST veya STM ile başlar) boş bir sayfaya kopyalayın. Sonrasında ise bu sayfanın sonundaki listede diskinizin model numarasının olup olmadığına bakın. Eğer varsa üzerine tıklayın Seagate'in bu model numarasına has bir çözüm sunup sunmadığını veya firmware güncellemesinin gerekip gerekmediğini öğrenin.

Disk modeliniz listede varsa bu mutlaka hatalı firmware ile donatılmış bir diske sahip olduğunuz anlamına gelmiyor. Zira bir model serisi içinde üretilen tüm diskler aynı firmware sürümüne sahip olmayabilir. Seagate'in de doğruladığı gibi sadece belirli firmware sürümlerinde bu sorun meydana geliyor ve sadece bunların güncellenmesi gerekiyor.

Disk modeliniz listede varsa ve hatalı firmware sürümüne sahipse firma uygun firmware güncellemesi ISO imajı şeklinde sunuyor. Bunu indirip boş bir medyaya yazdıktan sonra sisteminizi bu CD ile boot edip firmware güncellemesini yapmanız yeterli.

Okuyucu Yorumları