Seagate’in NCQ Ürünleri Pazara Çıkıyor

Seagate NCQ teknolojisine sahip Barracuda 7200.7 SATA sabit diskleri Haziran ayından itibaren OEM’lere satış için yollamaya başladı.

Seagate’in NCQ Ürünleri Pazara Çıkıyor

Seagate (New York Borsası kodu:STX) Seattle’daki WinHEC Fuarı’nda Intel’in IOMeter benchmark’ını kullanarak gerçekleştirdiği demoda Native Komut Sıralama’ya (Native Command Queuing - NCQ) sahip Barracuda 7200-rpm Seri ATA (SATA) sabit diskindeki teknolojinin pazarda halen mevcut en yeni 10,000-rpm SATA sabit disklerin performansına eşit veya daha yüksek olduğunu ispat etti. Seagate NCQ teknolojisine sahip Barracuda 7200.7 SATA sabit diskleri Haziran ayından itibaren OEM’lere satış için yollamaya başladı.

Yapılan demo, NCQ’ya sahip bir Barracuda 7200.7 SATA sabit diskini yeni nesil 74 Gbyte 10,000-rpm’lik bir SATA diskiyle karşılaştırarak NCQ’nun gücünü ortaya koydu. Intel’in IOMeter benchmarkının kullanıldığı testte 4 Gbyte’lık bir random okuma/yazma dosyası her iki sabit diske de aynı anda transfer edilerek NCQ’nun komple 32 sıralı derinlik kapasitesi uygulandı. NCQ’lu Barracuda 7200.7, 10,000-rpm sabit diskle karşılaştırıldığında eşit veya daha yüksek saniye başına I/O’lara ulaştı. Bunun sonucunda artık müşterilerin Seri ATA ve NCQ sayesinde kapasite için verimlilikten fedakarlık etmelerine gerek kalmadığı ispatlanmış oldu.

NCQ teknolojisi, I/O taleplerini göndermek için aynı anda birden çok uygulamanın çalışmasına olanak tanıyan günümüzün Hyper-Threading Teknolojisine sahip sistemleri için yeni bir avantaj sağlayacak. Uygulamalar Asenkronize I/O’dan faydalanmaya başladıkça NCQ performansı daha da arttıracak. NCQ ayrıca, NCQ olmayan sabit disklerin eşdeğer miktarda veriyi transfer ederken karşı karşıya kaldıkları mekanik yıpranmayı hissedilir şekilde yok ederek sabit disk güvenilirliğini de arttırıyor.

Intel üst düzey mühendisi ve Seri ATA komitesi başkanı Knut Grimsrud’a göre Native Komut Sıralama (NCQ) teknolojisi Seri ATA II Çalışma Grubu’nun modern multi-threaded çevrelerinin ihtiyaçlarını karşılama konusunda en fazla beklenti içinde olunan performans kapasitesini sunuyor. NCQ teknolojisiyle Seri ATA ürünler geçmişte orta kademe aygıtlarla imkansız olan multi-threaded depolama performansını artık sunabiliyorlar. Bu, SATA’yı yüksek performanslı PC iş istasyonları, şebekeli depolama ve sunucular için daha da çekici bir çözüm konumuna getiriyor.
Native Komut Sıralaması (NCQ) Nedir?
NCQ sadece, Seagate’in sunduğu gibi native Seri ATA sabit disklerde uygulanabilen bir Seri ATA komut protokoludur. Birden çok komutun bir sabit disk içinde aynı anda yer almasını sağlar. NCQ’yu destekleyen sabit diskler komutların dinamik olarak programlanabildiği bir dahili sıralamanın yanı sıra işin tamamlanmış ve geri kalan bölümünü takip etmek için gerekli mekanizmaya sahiptirler. Ayrıca NCQ, sabit disk bir başka komut için veri araştırırken aynı anda sabit diske ilave komutlar verilmesini sağlayan bir mekanizmaya da sahiptir.

NCQ, ana makina yazılımının devreye girmesine gerek kalmadan veri transferi için sabit diskin direkt hafıza erişimi (direct memory access - DMA) operasyonu kurmasına olanak tanır. Bu aynı zamanda birinci elden (first party) DMA olarak da adlandırılır ve aygıtın arka arkaya bir çok karmaşık operasyonu işlemci’nin devreye girmesine ihtiyaç hissetmeden yapabiliyor olması demektir. Sabit disk sürücü kafasının açısal ve döner konumunu kendiliğinden bilir. Daha sonra da hem arama hem de döngüsel gecikmeleri en aza indirgeyecek bir sonraki veri transferini seçer.

SATA NCQ’nun faydaları Intel ve Seagate tarafından birlikte yazılan “Seri ATA Native Komut Sıralaması: Seri ATA İçin Heyecan Verici Yeni Bir Performans Özelliği,” başlıklı bir teknolojik yazıda açıklanıyor ve yazıya http://specials.seagate.com/ncqpaper/ adresinden ulaşılabiliyor.

Seagate Barracuda 7200.7 yüksek performanslı iş istasyonları, konutlardaki medya merkezleri, Web hosting, BT işbirliği, ve şebeke ve baskı sunucuları gibi gigabyte başına maliyetin önemli olduğu sabit içerikli ve düşük ve orta işlem hacmine sahip sunucu uygulamaları için ideal çözüm olarak yer alıyor.

Okuyucu Yorumları