Secretcv.com'dan çarpıcı iş arama verileri!

Teknoloji alanlarındaki iş pozisyonlarına olan talep artışta mı? Cevap ve fazlası bu yazıda...

Secretcv'den çarpıcı rakamlar

Bilgisayar, yazılım ve teknoloji alanlarında ilan ve başvuru sayıları nedir? 2012 yılı ile karşılaştırdığımızda ilan ve başvuru sayısındaki artış nedir?

Secretcv.com'da bilgi işlem, bilgi sistemleri, bilgi teknolojileri, bilgisayar, bilgisayar donanım, bilgisayar yazılım ve yazılım geliştirme pozisyonları için yapılan başvuruların sayısı 2013'te 2 milyon 300 bin, ilan sayısı ise 15 bin idi. 2012 ile kıyasladığımızda ilan sayısının aynı seviyede kaldığını, bu ilanlara yapılan toplam başvuru sayısının ise 100 bin kadar arttığını görüyoruz.

Bilgisayar, yazılım ve teknoloji alanına olan ilgi adaylar nezdinde artıyor. Secretcv.com'da kayıtlı CV'lerin sektörel dağılımı da bu konuda ilgi çekici rakamlar ortaya koyuyor: Veritabanımızdaki 16,7 milyon CV'nin yüzde 6'sı Bilgisayar, BT ve İnternet sektöründe. Yani 1 milyon kişinin bu alanda iş aradığını söyleyebiliriz.

Perakendecilik, tekstil, gıda ve inşaat gibi ekonominin lokomotifi sektörle karşılaştırdığımızda, bu önemli bir oran. Firmalar açısındansa, ilanlarda nicelik değil, nitelik olarak bir farklılaşma olduğunu görüyoruz. Sektör istihdam açısından belli bir doygunluk seviyesinde ulaştı; artık öne çıkan konu nitelikli eleman ihtiyacı. Öte yandan 2013 yılında Türkiye genelinde yaşananlar istihdam piyasasını da etkiledi. 2014 yılının ise çok daha hızlı geçeceğini söyleyebiliriz. Bu hareketlilik, bilgisayar, yazılım ve teknoloji sektörüne de yansıyacaktır.

Sektör

Yüzde

Mağazacılık - Perakendecilik

9

Tekstil

8

Gıda

7,5

İnşaat

7

Bankacılık

7

Eğitim

6,5

Bilgisayar – BT - İnternet

6

Turizm/Otelcilik

5,5

Sağlık - Hastane

5

Otomotiv

4,5

Telekomünikasyon

4

Secretcv.com'daki CV'lerin sektörel dağılımı

Hangi sektörlerden bu çalışanlara talep var?

Hangi sektörlerden bu çalışanlara talep var?

Ağırlıklı olarak hangi sektörlerden bu çalışanlara talep var?

Secretcv.com üzerinden verilen ilanların sektörel dağılımına baktığımızda beklenildiği üzere bilgisayar, bilişim teknolojileri ve internet sektörü birinci sırada geliyor; tüm ilanların yüzde 28'i bu sektörde. Onu yüzde 21 ile danışmanlık ve yüzde 14 ile mağazacılık perakendecilik takip ediyor. Turizm, sağlık ve bankacılık sektöründe ise bu çalışanlara talebin daha az olduğunu görüyoruz. Bunlar bilgisayar teknolojilerini sıkça kullanan sektörler olsalar da, bu alandaki ihtiyaçlarını işlerini outsource ederek çözüyorlar. Bu da oransal olarak rakamların düşük çıkmasına neden oluyor.

İşverenlerin aradığı özellikler?

Türkiye'de artık hiçbir işveren bilişim teknolojilerinin önemini göz ardı edemiyor. Şirketler teknolojik olarak farklı mecralarda kendilerini ne kadar geliştirirlerse, o denli başarılı olacaklarını farkında. İşverenler genellikle kendini birçok alanda geliştirmiş, tecrübeli ve eğitimli personel tercih ediyorlar. Akademik eğitimin yanı sıra, sektörün kendi özelliklerine göre de güncel teknolojilere hakim çok yönlü adaylar aranıyor.

Adayların beklentileri nedir? Ücret, yan haklar, çalışma ortamı, vb.

Çalışanların niteliklerine göre ücret anlamında oldukça geniş bir skala olduğunu söyleyebiliriz. Nitelikli elemanlar, deneyim ve yetkinlikleri karşısında oldukça yüksek ücretler talep edebiliyorlar. Öte yandan çalışanların beklentileri içinde iç terfi sisteminin aktif bir biçimde kullanılması ve kariyer haritaları oluşturulması bulunuyor. Çalışanlar, yönetici olarak teknolojik gelişmeleri takip eden, teknik yetkinlik konusunda kendilerinden üstün ve yeni şeyler öğrenebilecekleri kişileri tercih ediyorlar. Yan haklar, KOBİ'ler ve büyük ölçekli işletmelerde farklılık gösteriyor. Fakat nerede olursa olsun, çalışanlar kendilerini geliştirebilecekleri, eğitim, seminer, vb. olanakların yaratılmasını istiyor. Çalışma ortamının ise esnek çalışma saatlerine uygun biçimde oluşturulması gerekiyor. Öte yandan sürekli elektronik araçlarla vakit geçiren çalışanlar, dinlendirici mekanlarda çalışmayı tercih ediyorlar.

Okuyucu Yorumları