Şekerle çalışan araçlara hazır olun!

Bilim adamları, yakın gelecekte sonu gelecek olan fosil yakıtlara alternatif yollar arıyor.

Şekerli benzin

Bilim adamları, şeker pancarını hidrojene dönüştürmek için uğraş veriyor. Bu sayede yüksek güç ihtiyacında olan her araç daha ucuz ve etkin şekilde kullanılabilecek.

ABD'deki Virginia Tech labarotuvarlarında bilim adamlarınca geliştirilen yöntem şeker pancarlarını, su ve güçlü enzimlerle kombine ederek hidrojen üretmeyi amaçlıyor.

Temiz bir enerji olacağı iddiasıyla geliştirilen bu yönteme rağmen, Hidrojen üretimi fosil yakıtlara göre biraz pahalı. Dünya üzerinde bulunan araçların pek çoğu fosil yakıtla çalışıyor, ancak yakın gelecekte bitecek olan kaynaklarla beraber yeni bir enerji ihtiyacının ortaya çıkacağı şüphesiz.

Bu nedenle araştırmacılar, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapmak için büyük uğraş veriyorlar.

Etkin ve ucuz şekilde kullanılabilecek bu yeni geliştirilen sistemle, hava kirliğinin de önüne geçilmesi bekleniyor. Virginia Tech'de bu sistem üzerinde çalışan bilim adamları, hidrojen üretiminin, bitkilerden en iyi şekilde sağlanabileceğini düşünüyor.

Selülozdan da hidrojen üretilebilecek

Selülozdan da hidrojen üretilebilecek

Bilim adamları, bunun yanında selüloz'dan da hidrojen üretilmesinin mümkün olduğuna inanıyor.

Laboratuvar çalışmalarında, bilim adamları, iyi bilinen 13 farklı enzim ile su ve nişastanın kombinasyonunu bir araya getirdi. Bu sayede temiz yakıt kullanımına doğru bir adım daha atılmış oldu.

Ayrıca, fosil yakıtların aksine, bu yeni sistem çevreye hiç koku yaymayacak ve hidrojen çok hızlı şekilde tüketileceği için herhangi bir tehlikesi de olmayacak.

Geliştirilen bu yeni sistem sayesinde, portatif müzik çalarlar, laptoplar ve cep telefonlarının bataryaları da bu teknolojiyle bütünleşebilecek.

Okuyucu Yorumları