Sensörler, Giydiğimiz Elbiselere Giriyor!

Yakın zaman içerisinde giydiğiniz elbiselerde farklı sensörler yer alabilir. Üstelik bu sensörler, yıkanabiliyor da...

Sensörler, elbiselerimize giriyor!

Gelecekte, kalp ritminizi takip etmek için bir akıllı saat veya özel bir cihaz giymenize gerek kalmayabilir ve bütün yükü üzerinizdeki giysiler taşıyabilir. Bilim insanlarının geliştirdikleri polimer optik lifler, giysilerde kullanılabilecek kadar esnekler ve giysinizin herhangi bir noktasında algılayıcıların bulunmasına imkan tanıyor. Ayrıca bu lifler çamaşır makinesine de zarar görmeden tıkanabiliyor. Başka bir deyiş ile günlük giysileriniz kalp ritminizi ve diğer sağlık verilerinizi takip etmek için kullanılabilir ve gün sonunda diğer giysileriniz ile beraber yıkanacakların arasına katılabilir.

Journal of the Royal Society Interface'in makalesine göre bu lifler, iki farklı polimerin eritilmesi ve eğirilmesi ile ortaya çıkıyor. Bu polimerlerden biri ışık-tabanlı verileri aktarırken, diğeri ise kaplama olarak görev alıyor. Ekibin Popular Science'a söylediği üzere normalde optik lifleri eritmek ve eğirmek mümkün olmadığı için bu durum oldukça etkileyici ve bu teknik, çok daha yüksek üretim miktarına imkan tanıyor.

Araştırmacılar şu anda hastanelere yönelik bir çalışma planlıyor. Bu çalışmalar, algılayıcılar ile donatılmış hastane giysilerinin kullanılmasını sağlayabilir ve geleneksel takip cihazlarının verdiği rahatsızlığı engelleyebilir. Bu da hastaların daha fazla hastalık ile karşılaşma ihtimalini azaltacaktır. Ancak araştırmacılar, bu esnek lif teknolojisini oksijen, tansiyon ve diğer önemli verileri de takip edecek şekilde geliştirmeyi hedefliyor...

Okuyucu Yorumları