Sert Açıklamalar: "Google Bir Zorba"

Google, önemli rakibinin CEO'sunu en sonunda çileden çıkarttı; çok sert açıklamalar gündeme oturdu!

"Google tam bir zorba"

Vivaldi web tarayıcısının kurucu ortağı Jon von Tetzchner, en popüler arama motoru konumunda olan Google'ın bu durumu kötüye kullandığını söyledi ve firmayı rakiplerine "zorbalık" etmekle suçladı.

Suçlama, von Tetzchner'ın Google ile çalışmalarından bahsettiği bir blog gönderisinde ortaya çıktı. İki firma rakip olsa da Vivaldi, Google'ın liderliğini yaptığı Chromium'u temel alıyor. von Tetzchner'in Google ile ilk zamanlardaki deneyimi olumlu olsa da, yöneticiye göre Google'ın hizmetlerinin daha popüler hale gelmesiyle işler değişmeye başladı. Google'ın konumunu giderek daha çok kullandığını söyleyen von Tetzchner, örnek olarak Google Docs hizmetinin Opera ile uyumsuz olmasını verdi.

"Bu hizmetler müthişti ve hızla popüler hale geldi, ancak Google'ın karanlık yönünü de ortaya çıkardı. Bu hizmetler Opera ile uyumsuz olmakla kalmadı, kullanıcıları tarayıcılarını değiştirmeye teşvik etti."

von Tetzchner, Google'ın davranışının Chrome'un ortaya çıkmasıyla birlikte daha da kötüye gittiğini söylüyor. von Tetzchner için bardağı taşıran son damla ise Vivaldi'nin AdWords kampanyalarının Google tarafından herhangi bir bilgi verilmeksizin askıya alınması oldu.

Yaşananların von Tetzchner'in Wired'da yayınlanan ve Google'a kullanıcı verilerini toplamayla ilgili önerilerde bulunan bir yazısı üzerine yaşanmış olması, von Tetzchner'te şüphe uyandırdı. Vivaldi'nin AdWords hesabı, von Tetzchner'in Google ile kurduğu iletişim sonrasında tekrar aktif hale getirilmiş durumda ancak von Tetzchner, Google'ın arama ve reklamcılıkta tekel oluşturduğunu söylüyor ve bunun için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini belirtiyor.

von Tetzchner'ın başına gelenler ve AdWords hesabının kapatılması tamamen tesadüf de olabilir, ancak Google'ın anti-rekabetçi davranışlarıyla ilgili endişeler son günlerde giderek büyüyor. Google, konuyla ilgili henüz herhangi bir açıklama yapmadı.

Okuyucu Yorumları