Her şeyi değiştiren 9 oyun!

Yakın geçmişte çıkan bu oyunlar, oyun tarihini kalıcı biçimde etkilediler!

Her şeyi değiştiren 9 oyun!

2005'te Xbox 360'la tanıştığımızdan bu yana oyunlar konusunda bildiğimiz çok şey değişti. Yeni nesil konsolların satışa sunulduğu şu günlerde ise oyunların daha sabit bir tanımını yapmak mümkün, artık her oyun için yüklü bir miktarda para harcamamız ve bir disk satın almamız gerekiyor. Ancak bu neslin sonlarına doğru oyunlarda önemli değişiklikler bekliyoruz.

Bu yazımızda ise yakın geçmişte trend oluşturmayı başaran oyunları seçtik. Listemizdeki oyunlar, gelmiş geçmiş en iyi oyunlar olmayabilir ancak hepsi zamanında büyük yankı uyandırmayı başardı.

Geometry Wars: Retro Evolved

Xbox Live Arcade'in, ruhuyla sizi saran ilk oyunu, Retro Evolved idi. Zamanının oyunlarından çok daha iyi görünen Retro Evolved, onu deneyeni başına kilitleyecek kadar da eğlenceliydi.

Oyunun ilk olarak Project Gotham Racing 2 diskinde, ilk Xbox'ta bir mini oyun olarak sunulduğunu hatırlatalım.

Monster Hunter serisi

Yaklaşık 9 yıl önce başlayan seri, hayatını şu an 3DS'te sürdürüyor ve milyonlarca kopya satmayı başarıyor. Japonya'da yaşamıyorsanız, oyunun etkisini hissetmemiş olmanız normal. Ve küçük bir de not: "Av oyunları" için en iyi platformun PS Vita olduğunu söyleyen Sony, oyunun klonlarıyla yetiniyor.

Wii Sports, BioShock ve diğerleri

Wii Sports, BioShock ve diğerleri

Wii Sports

Wii Sports, Wii'nin hareketli kontrol sistemini tanıtan, tarihte geleneksel oyun denetimlerinden ayrılan ilk oyundu. Hareket algılaması belki çok başarılı değildi ancak oyun, bizleri koltuğumuzdan kaldırmak ve oyun meraklısı olmayanların bile ilgisini çekmek gibi iki önemli başarıya imza atmıştı.

BioShock

"Etkileşimli hikaye anlatma" dendiğinde 2007'de çıkan BioShock'tan daha iyisini sunana rastlamanız biraz zor. System Shock 2'nin devamı olarak değerlendirilen oyunda sizi sürükleyen bir hikayeden, yenilikçi oynanış ve iyi bir atmosfere her şey vardı. İncelemeler ve satış performansıyla başarı yakalayan oyun, FPS türünün de önünü açtı.

Portal

Çift "portal silahlarıyla" yeni boyutlar açabilmek bir yana Portal, oyun severleri en çok eğlenceli anlatımıyla ve karanlık tonlarıyla etkiledi. 4 saatlik oyun, üst seviye üretim değerlerine sahip bir yapımın 15 dolar'lık fiyat seviyesine inebileceğinin de bir ispatıydı.

Call of Duty 4: Modern Warfare

Call of Duty serisi o kadar popüler bir hal aldı ki tüm üreticiler, kendilerini İkinci Dünya Savaşı oyunu yapmak zorunda hissettiler. Ancak Infinity Ward'un yakın gelecekte geçen Call of Duty 4: Modern Warfare'i ile her şey bir anda değişti. Modern Warfare, multiplayer moduna rol oynama mekaniklerini eklemesi açısından önemliydi. Çevrimiçi oynayarak karakterinizi geliştirebiliyor ve bir sonraki çatışmaya hazır hale getirebiliyordunuz.

Braid ve diğerleri

Braid ve diğerleri

Braid

Braid, sadece mucidi Jonathan Blow'un kendisini tanıtmasını sağlamakla kalmamış, yalnız bir oyun yapımcısının neler yapabileceğini göstermişti. Braid, "sanat" ve video oyunları konuşulduğunda cümlenin içinde geçen oyunlardan olmayı başarmıştı.

Angry Birds

Angry Birds, mobil oyunların piyasadaki gücünü simgeleyen en baskın yapım. Bugün dünya üzerinde Mario'lu t-shirt giyenler kadar Angry Birds t-shirt'üyle dolaşan kişiye rastlamanız mümkün.

Minecraft

Angry Birds'ün telefonlarda yaptığı etkiyi Minecraft, dijital dağıtımda yaptı. İlk sürümü sadece birkaç haftada çıkan oyun, daha sonra sayısız kez yenilendi. Minecraft, oyunların başarılı olmak için doğrusal bir hikayeye muhtaç olmadığını, sadece yaratıcılığınızı ortaya çıkarmanızı sağlayan bir oyun alanıyla başarıya ulaşabileceğini gösterdi. Dahası oyununuzu geliştirmeyi bitirmeden onu piyasaya çıkarabilir, zaman içinde geliştirebilir, tonla para kazanabilirdiniz.