Şiddet içeren oyunlar ve ilginç sonuçlar...

Şiddet içeren oyunlar hakkında çok şey söylendi... Ama bunları, eminiz ilk kez duyacaksınız!

GTA oynadılar; sonra...

Oyunlar ile yakından ilgilenen, uluslararası bir araştırma ekibi, yakın zamanda çok farklı bir tez öne sürdü. Yaptıkları araştırma sonucunda, şiddet içeren video oyunları oynayan çocukların, agresifleşmelerinin haricinde, aynı zamanda daha fazla hile yaptıklarını ve çikolata tükettiklerini gözlemlediler.

Çalışmanın başında bulunan Brad Bushman, araştırmada en çok ergenlik çağındaki çocukların göze battığını ve aynı zamanda kendilerinin "Ahlaki kopuş" denen, kişinin belirli durumlarda verdiği etik kararların, bu tarzdaki oyun oynayan ergenlerde tamamen ortadan kalktığını deneyim ettiklerini belirtti.

Araştırma İtalya'da gerçekleştirildi. 170 adet ergenlik dönemindeki çocuğa, toplam 45 dakika boyunca Grand Theft Auto gibi şiddet içeren oyunlar ve MiniGolf 3D gibi şiddetle herhangi bir alakası olmayan oyunlar oynatıldı. Çocuklar oyunların başına geçtikleri andaysa, masalarının kenarına bir kase dolusu çikolata bırakıldı ve kendilerine çikolataları yiyebilecekleri söylendi. Diğer taraftan kısa sürede çok fazla çikolata yemenin sağlıksız olduğu da belirtildi.

Sonuç olarak, şiddet içeren oyunları deneyim eden çocukların, diğerlerine göre üç kat daha fazla çikolata tükettiği gözlemlendi. 45 dakikalık oyun serisi ardından, her çocuğa 10 adet mantık sorusu soruldu. Verdikleri her doğru cevap için bir adet çekiş bileti kazanacakları dile getirildi. Sorular tamamlandıktan sonra araştırmacı ekip her çocuğa kaç tane doğru soru bildiğini beyan etti ve kimsenin izlemediği bir noktada bulunan bilet kutusundan, doğru bildikleri kadar bilet almaları söylendi. Redorbit'e göre, araştırmacılar normalde alınması gerekenden daha fazla bilet alındığını gözlemledi ve yapılan takip sonucu, şiddet içeren oyunlarla 45 dakika geçiren çocukların diğerlerine göre sekiz kat fazla hile yaptığı anlaşıldı.

Okuyucu Yorumları