Şiddet içerikli oyunlar beyni etkisi altına alıyor

Şiddet içerikli oyunlar beyindeki savaş veya kaç mekanizmasını harekete geçiriyor.

Beyinde sanal şiddet

Indianapolis'te ki Indiana Tıp Fakültesi tarafından yapılan çalışmanın sonuçları oldukça ilginç. Araştırmanın sonuçlarına göre şiddet içerikli oyunlar beyni kısa süreliğine etkisi altına alıyor.

Buna göre yaşları 13 ile 17 arasındaki değişen gençlerin kulanıldığı çalışmada, grubun yarısı şiddet içerikli oyunlardan sayılabilecek "Medal Of Honour" oynarken diğer yarısı ise "Need for Speed:Underground" oynuyor. Oyunun ardından deneklere bir takım görevler veriliyor ve denekler bu görevlerle ilgilenirlerken aynı zamanda beyin aktiviteleri izleniyor.

Deneklerin beynindeki kan akışının ve kanın yoğunlaştığı bölgelerin incelenerek ortaya çıkarılan sonuçlar ise oldukça ilginç. Indiana Tıp Fakültesi'nden Dr. Vincent Mathews'in yorumuna göre şiddet içerikli oyunlar kısa süreli de olsa beyinde savaş veya kaç mekanizmasının aktif olmasını sağlıyor. Bu bağlamda bu çalışmanın şiddet içerikli oyunların insanlarda ne derece sinir ve strese sebep olabileceğine dair önemli ipuçları sunduğu söyleniyor. Yapılacak bir diğer çalışmanın ise şiddet içerikli oyunların beyin üzerindeki uzun süreli etkilerinin ne olduğunu araştırmak olacağını söylüyor Dr. Mathews.

Okuyucu Yorumları