Siemens ve BenQ Güçbirliği

Dünya çapında 6.000’den fazla çalışanı bulunan Siemens’in cep telefonu bölümüyle, dijital kamera, scanner ve LCD ekranlar gibi elektronik ürünlerin yanısıra cep telefonu da üreten Tayvan-merkezli BenQ grubu arasında ortaklık anlaşması imzalandı.

Siemens ve BenQ Güçbirliği

Merkezi Münih olacak yeni ortaklıkla ilgili anlaşmanın 2005’in Ekim ayı içerisinde tamamlanması bekleniyor. Siemens AG CEO’su Klaus Kleinfeld, “Bu ortaklık ile cep telefonu bölümümüz için sürdürülebilir bir perspektif yakaladık. BenQ ve Siemens birbirlerini çok iyi bir şekilde tamamlıyor. Kendi gücümüzü BenQ’nun tüketici işindeki başarısıyla birleştireceğiz. Ayrıca, coğrafi açıdan da birbirimizi mükemmel bir şekilde tamamlıyoruz. Böylece, bugüne kadar Asya’da güçlü olan BenQ, bizim lider konumda olduğumuz Avrupa ve Latin Amerika pazarlarına girme fırsatı elde edecek. “ dedi.

Bu ortaklık ile Siemens de BenQ’ya yatırım yapmış olacak. Ayrıca, anlaşma kapsamında beş yıl boyunca BenQ, Siemens’in marka ve isim hakkını kullanabilecek. BenQ Başkan ve CEO’su K.Y.Lee, “Siemens cep telefonları bölümünü alarak, cep telefonu sektöründeki dünya liderlerinden biri olma hedefimize çok daha hızlı bir şekilde ulaşmaya başladık. Siemens’in global yapısı, mobil sektörde geniş müşteri ağı, mükemmel çalışanları ve etkili güçlü markası sayesinde, büyüme stratejimiz daha da güçlenecek. Bir an önce Siemens takımıyla ortak bir platformda çalışmayı bekliyoruz. “ dedi.

Siemens Mobil İletişim Ürünleri Bölümü Direktörü Ali Yılmaz, “Ortaklığı Türkiye cep telefonları pazarı açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Bu birlikteliğin getireceği sinerjinin sektördeki başarımızı daha da pekiştireceğine inanıyorum “ dedi.

Anlaşma ile, BenQ dünyanın lider cep telefonu satıcılarından biri olacak. Tayvan-merkezli BenQ cep telefonlarının yanısıra, LCD ekran, notebook, bilgisayar, fotoğraf makinesi ve scanner gibi elektonik ürünler alanında da en önde gelen satıcılardandır. Ortaklık, BenQ’nun GSM cep telefonu sektöründeki gücünü artıracaktır. BenQ gelecekte mobil cihazları ana faliyet alanlarından birine dönüştürmeyi hedefliyor.

Asya pazarında BenQ, cep telefonu segmentinde en hızlı büyüyen satıcılar arasında yer alıyor. Siemens ile ortaklığı sayesinde BenQ, uluslarası boyutta büyüme amacına ulaşabilecek. Siemens, BenQ’ya hem Batı hem Doğu Avrupa ve de Latin Amerika pazarlarında lider konumda olan “küresel bir kuruluşu” sunmaktadır. Ortaklık kapsamında, BenQ dünyaca ünlü marka ismi, mobil telefon teknolojisi, yazılım bilgisi ve Siemens’in geniş müşteri tabanına ulaşabilecek. Ayrıca, BenQ Siemens’in üç kıtadaki mükemmel üretim organizasyonu da sahip olacak.

Siemens, BenQ ile, çalışanları, müşterileri ve tedarikçilerinin uzun vadede yararlarının korunması ve cep telefonu bölümünün devam ettirilmesi için ideal ortağını buldu. BenQ, Siemens’in Manaus (Brazilya) ve Kamp-Lintfort (Almanya)’daki bütün geliştirme ve üretim tesislerine, merkezdeki satış ve pazarlama organizasyonuna sahip olacak. Çinli bir ortakla yürütülen Şangay (Çin) daki fabrika, geliştirme ve üretim lokasyonu olarak devam edecek. BenQ, lokasyonun üç yıl boyunca tam kapasite kullanımını garanti ediyor. Yapılan ortaklık kapsamında, BenQ bir sonraki aşamada bu kapasiteyi de devralacak.

Kleinfeld “Bizim için, Kamp-Lintforttaki fabrikanın kapatılmaması karar verme aşamamızda önemli bir etkendi. Kendi çalışanlarımızın geleceği için iyi bir perspektif hazırladık.” dedi.

Ortaklık kapsamında Siemens, yeni BenQ hisselerinin 50 milyon Euro’luk kısmına sahip olacak ve baştan sona mobil komünikasyon çözümleri için BenQ ile ortaklık yapacak. Siemens Komünikasyon Grubu CEO’su Lothar Pauly, “Siemens telekommünikasyon sektöründe müşterilerinin bütün ihtiyaçlarına cevap vermeye devam edecek. BenQ ile, gerekli ürünleri bize tedarik edebilecek bir ortak bulmuş olduk. Ayrıca, araştırma ve geliştirme kapsamında da iş birliği içerisinde olacağız. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamada ve satış operasyonlarımızda da bir sinerji oluşturmayı amaçlıyoruz. “ dedi.

Berlin ve Münih Siemens AG Yönetim Kurulu ile BenQ Yönetim Kurulu da bu anlaşmayı onayladı. Anlaşma, BenQ’nun hissedarlar toplantısının onayını bekliyor.

Siemens (Berlin ve Münih) elektrik mühendisliği ve elektronik alanında küresel bir şirket olma özelliğine sahiptir. Yaklaşık 440,000 çalışanıyla Siemens, ürün gelişiminin yanısıra bireysel ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla bir çok karmaşık sistem ve projeler tasarlar. Siemens, 190 ülkede bulunan müşterileri için yenilikçi teknoloji ile birlikte kapsamlı bir teknik bilgi sunmaktadır. 150 yıl önce kurulan Siemens; Bilgi ve Komünikasyon, Otomasyon ve Kontrol, Enerji, Ulaşım Sistemleri, Tıp Çözümleri ve Aydınlatma gibi alanlarda hizmet verir. 30 Eylül’de sona eren 2004 mali yılında Siemens, 75.2 milyar € satış ve 3.405 milyar € net gelir elde etmiş.

Okuyucu Yorumları