Şifrelerin "babası", şifreleri sevmiyor!

Dünyanın ilk bilgisayar şifresini yaratan isim, bugün şifreler hakkında pek de iyi konuşmuyor!

Şifre kabusu!

Yarım asır önce, Fernando Corbato ismindeki bilim insanı bilgisayar kullanımını değiştirdi. Corbato, dünyanın ilk bilgisayar şifresini yaratmakta büyük bir rol oynadı. Şimdi MIT'de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) profesör olan Corbato, geride kalan yılların ardından, artık şifrelerin bir kabus olduğunu düşünüyor.

Corbato, geçtiğimiz günlerde Wall Street Journal'a siber güvenliğin yıllar boyunca nasıl geliştiğini ve güvenlik hakkında kendi fikirlerini aktardı. Akademisyen olduğu senelerde, MIT'de paylaşılan dosyaların bir tek ana diskte bulunduğunu söyleyen Corbato, şifreleri geliştirmekteki amaçlarının gereksiz kişilerin önemli dosyalara erişimi engellemek olduğunu söylüyor. Şifre korumalı hesapların bu sorunu çözdüğünü söyleyen Corbato, şifrelerin bilgisayar kullanımını da sınırlandırdığını iddia ediyor. Örneğin Corbato'nun akademisyen olduğu senelerde MIT'de bilgisayar kullanım süresinin limiti sadece 4 saatmiş. Ve bu limitin kontrolü, şifre korumalı hesaplar sayesinde yapılabiliyormuş.

Bugün 87 yaşında olan Corbato, "ne yazık ki şifreler World Wide Web (WWW) ile birlikte bir kabusa dönüştü" diyor. 50 yıl önce kullanımına başlanan bilgisayar şifrelerinin modası gerçekten de geçmek üzere. Android tabanlı telefonlarda bulunan yüz tanıma ve bir kaç akıllı telefonda bulunan parmak izi tanıma sistemi bu şifrelerin eskidiğini gösteriyor.

Okuyucu Yorumları