SIM kart nedir, ne işe yarar?

Ceplerimizdeki SIM kartlar ne işe yarıyor, onlara neden hala ihtiyacımız var?

SIM kart nedir, ne işe yarar?

Günümüz cep telefonlarında hala SIM kartı kullanılıyor. Yeni bir telefona geçerken veya yedek telefonunuzu kullanırken SIM kartınızı değiştirmek ise can sıkıcı bir durum haline gelebiliyor. Peki neredeyse 2014'e girerken neden hala SIM kartlarını kullanmaya mecburuz? SIM kart tam olarak ne işe yarıyor? İşte cevaplar...

SIM kart nedir?

Günümüzde tüketiciye sunulan iki tür cep telefonu bulunuyor. GSM (Global System for Mobile) ve CDMA (Code Division Multiple Access). GSM telefonlar SIM kartıyla çalışırken CDMA telefonlar SIM kartına ihtiyaç duymazlar.

SIM kartlar, üzerinde bir yonga barındıran küçük kartlardır. GSM telefonlar SIM kartı olmaksızın mobil ağlara bağlanamazlar. Bağlantı için tüm kritik bilgiler, kartta yer almaktadır.

CDMA taşıyıcıları, ağında kullanımına izin verdiği tüm telefonların bir listesini tutar. Telefonlar ESN (elektronik seri numara) koduna göre izlenir, bu sayede SIM kartına ihtiyaç duyulmaz. CDMA telefonlar etkinleştirildikten sonra ilgili ağa direkt olarak bağlanabilir.

ABD'de AT&T ve T-Mobile dışında birçok mobil taşıyıcı, CDMA telefonları kullanmaktadır. Dünya çapında ise GSM çok daha popüler bir teknolojidir.

SIM kartları nasıl çalışır

SIM kartları nasıl çalışır

SIM kartları nasıl çalışır

SIM kartınız sadece hangi ağa bağlanacağınız değil, ağa bağlanmak için ihtiyacınız olan "oturum açma bilgilerinizi" de içerir. Bu nedenle SIM kart, telefonlarınızı değiştirirken aslında oldukça pratiktir. Üyelik bilginiz kart üzerinde olduğu için kartı farklı bir telefona takabilir ve telefonunuzu hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. CDMA telefonlarda ise bu iş biraz daha zordur, çünkü telefonun kimliği ağ üzerinde kayıtlıdır.

Her SIM kartının ICCID adı verilen eşsiz bir tanıtıcısı vardır. Bu kod hem kart içinde kayıtlı, hem de kartın üzerinde yazılıdır. SIM kartlar, kişi listeleri, SMS mesajları gibi bazı verileri saklayabilirler. Çoğunun kapasitesi 32KB ile 128KB arasında değişir. SIM kart depolama alanı, yeni ceplerin sunduklarının çok gerisinde kaldığından SIM kartlar, bugün sadece mobil şebekeye bağlanmakta kullanılıyorlar.

Peki ya kilitli SIM'ler?

Teknik olarak kilitli olan SIM kart değil telefondur. Pratikte GSM taşıyıcıları, telefonlara bir yazılım yükleyerek sadece belirli bir ağın SIM kartını kabul etmesini sağlayabilirler. SIM kartı ve telefon eşleşmediğinde telefon çalışmayacaktır - "kilit" olarak adlandırılan budur.

Okuyucu Yorumları