Sim-kart savaşı kızıştı!

Telefonlarımıza taktığımız minik sim-kartlar, sonunda Apple ve Nokia'yı karşı karşıya getirdi!

Sim-kart savaşı kızıştı!

Hüseyin Cem Köylü

Giesecke & Devrient'in ultra küçük nano-SIM tasarımıyla birlikte, mobil piyasanın önde gelenleri de yeni standardın sahibi olmak için savaşa başladılar. Bir tarafta iPhone ve iPad'de de kullandığı "tepsi" sistemini savunan Apple var. Diğer tarafta ise, Nokia'nın geliştirdiği, "kayda değer teknik avantaj" sağlayacağını iddia ettiği ve arkasına Motorola ve RIM gibi devlerin desteğini aldığı yeni tasarım var.

Bu yeni tasarımı belirleyen taraf olmak oldukça önemli, çünkü bu sayede tasarımın sahibi, diğer firmalardan lisans ücreti alabilecek. Ayrıca eğer Apple kazanan taraf olursa rakipleri, cihazlarını yeni standarda uyacak şekilde yeniden tasarlamak zorunda kalabilirler.

Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI) gelecek hafta yeni standardı oylamaya sunacak. Apple'ın ETSI'de büyük bir oy potansiyeli var ve şimdi 6 yeni Avrupa şirketine tam hibe vererek ETSI'deki gücünü daha da artırmayı planlıyor.

Financial Times'a göre Apple'ın bu oylamadan galip çıkma olasılığı oldukça yüksek. Bakalım Nokia bu duruma karşı nasıl bir hamle yapacak?

Okuyucu Yorumları