Şimdi ve gelecekte ekran kartları

Şimdi ve gelecek: CHIP Online ekran kartı piyasasının durumuna sizin için göz attı...

Güncel GPU eğilimleri

Neredeyse her hafta yeni bir grafik yongası çıkıyor. Bu konuda kendisini sürekli olarak bilgilendirmeyen birisi kolayca yeni ekran kartlarını kaçırabilir. Sizlere para vermenize değecek güncel ekran kartlarını ve geleceğin neler getireceğini anlatacağız.

Önceleri bu soruyu kendinize sormuş olabilirsiniz: Sistemim için hangi ekran kartı uygundur? Karar vermeden önce ekran kartınızla ne yapmak istediğinize belirlemelisiniz.

Oyuncu musunuz? En yeni 3D-FPS oyunlarının sunduğu görsel şölenin keyfini sonuna kadar çıkarmak mı istiyorsunuz? Sisteminiz gelecekte çıkacak olan popüler oyunlara da hazır olmalı mı? Böyle bir durumda üst seviye veya en az orta seviye bir ekran kartını göz önünde bulundurmalısınız. 60-70 dolara arası ucuz bir model size yetmeyecektir, özellikle de büyük bir TFT monitör kullanıyorsanız.

CHIP Online gereğinden fazla para vermenize sebep olmadan sizlere doğru ekran kartını bulmanızda yardımcı olacak. Ayrıca üreticilerin bu seneki planlarına da göz atacağız.

Yükseltilmiş orta seviye: Ucuz oyun-gücü

Yükseltilmiş orta seviye: Ucuz oyun-gücü
Radeon HD 4850: Çoğu oyun için yeterli.

Şu sıralar orta seviye ekran kartları özellikle fiyat açısından çok ilgi çekiyor. Kartlar 200 dolar karşılığında yeterli oyun gücü sunuyor. Sizlere bu sınıfın en iyi ekran kartlarını tanıtacağız.

Birçok oyuncu bir ekran kartı için 300 dolar veya daha fazlasını vermek istemiyor. Bunu üreticiler de anladı ve birkaç sene önce çıkmış olsa özel grafik yongaları arasında yer alabilecek hızlı orta seviye ekran kartlarına ağırlık veriyor. Bunların başını ise mükemmel fiyat/performans oranı ile ATI Radeon HD 4850 çekiyor. 512 MB bellek ve harika bir teknik ile donatılmış olan kart, oyunları üst seviye detay ve yüksek çözünürlük ile oynamak isteyen ama bunun için çok fazla para veremeyecek kişilere hitap ediyor. Eğer biraz daha ucuzunu isterseniz Radeon HD 4830 da iyi bir seçim olabilir. Performans açısından biraz makaslanmış olan bu model 150 dolar gibi bir fiyat karşılığında çok iyi değerler sunuyor. Bir oyuncunun şu an için daha ucuzuna kaçması mümkün değil.

Nvidia da bu fiyat seviyesine ait iki ilginç model üretti. HD 4850'nin doğrudan rakibi olan Geforce 9800 GTX+, Geforce 9800 GTX'in yükseltilmiş bir sürümü oluyor. Yaklaşık 200 dolar gibi bir fiyata modern oyunları her halükarda çalıştırabilen hızlı bir donanım elde edebiliyorsunuz. Problem oluşturacak tek yanı ise büyüklüğü: 9800 GTX+'ın referans tasarımı son derece uzun; bu yüzden uygun bir kasaya ihtiyacınız olabilir. 150 dolar gibi bir fiyata da Geforce 9800 GT'yi alabilirsiniz ki, bu kart da oyuncu segmentine giriş yapmanızı sağlayacaktır. 9800 GT, HD 4830 ile doğrudan karşılaşmaktan da korkmuyor, zira ancak yüksek çözünürlük ve kapalı FSAA şartları altında kafa kafaya düelloyu kaybediyor.

Sonuç: Orta seviyede Radeon HD 4850 en iyi seçim olacaktır. Böylece fazla para ödemeden çok hızlı bir ekran kartı elde edebilirsiniz. İlk modeller 170 dolardan başlıyor. Elbette oyuncular performans seviyesine düşünmeden güvenebilir.

Üst seviye: Dört model ön planda

Üst seviye: Dört model ön planda
Radeon HD 4870: Üst seviye ekran kartı.

Üst seviye ekran kartları 300 dolardan başlıyor. Bu segment çok hızlı "tek-yongalı-kartlar" ve rağbet gören "çift-yogalı-kartlar"dan oluşuyor. Son bahsettiğimiz seçenekte cüzdanınızın bayağı bir derinine el atmanız gerekiyor.

Şu sıralar üst seviye segmentini dört ekran kartı kaplıyor: ATI Radeon HD 4870 uygun fiyatlı ve oyunlarda muhteşem performans sunan AMD çözümü oluyor. Buna karşın Radeon HD 4870 X2 iki tarafı da keskin bir kılıç misali ortalığı kasıp kavuruyor. Öncelikle kart her biri 1 GB GDRR5 belleğe erişebilen iki GPU'dan oluşuyor. İki GPU da tek kart üzerinde yer alıyor ve dâhili olarak Crossfire-standardıyla birbirine bağlılar. Madalyonun diğer yüzü: Çok pahalı. Karta sahip olmak için 500 ila 650 dolar arasında bir meblağ ödemelisiniz. Bütçe düşmanı bir seçim, keza kartın performans potansiyelini tamamen kullanabilecek çok az oyun var.

İlginç bir örnek daha: Nvidia Geforce GTX 260 V2. Bu kart iyi bir fiyat/performans oranına sahip ve GTA IV gibi güncel oyunlarda da kare/saniye oranını yüksek tutuyor. Üst seviye segmentinin son temsilcisi Geforce GTX 280. Kart son derece hızlı ama fiyatı 400-450 dolar civarında. Burada da AMD'deki durum geçerli: Daha küçük modellere göz atıp parayı sonradan çıkacak olan modellere saklamak.

Sonuç: Bu dört kartın arasında kazanan Geforce GTX 260 V2. Şu an için en uygun fiyat/performans oranını GTX 260 V2 sunuyor. Ancak 24 inç veya daha büyük bir model TFT monitörünüz varsa Radeon HD 4870 birinciliği göğüslüyor.

2009: AMD, Intel ve Nvidia'nın gizli planları

2009: AMD, Intel ve Nvidia'nın gizli planları
Geforce GTX 295: Ocak ayında piyasaya çıktı.

Ekran kartı devleri AMD ve Nvidia arasındaki savaş 2009'da da kızışmaya devam edecek. Nvidia ocak ayında iki yeni mega-kart ile piyasaya giriş yaptı bile: GTX 295 ve tek bir platin-plaka üzerinde birleşen iki GTX-260. Çift GPU'lu ekran kartında her grafik yongasına 896 MB'lık bellek sunuyor. İlk izlenimler ise büyük umut vaat ediyor, hatta bazı iddialara göre kart Radeon HD 4870 X2'den bile daha hızlı. Bunun dışında Nvidia tek-yonga-segmentinde yeni bir kart daha yayımlayacak. Geforce GTX 285, GTX 280'in resmi halefi olacak. Şurası kesin: Nvidia'nın tüm önemli ekran kartları üst seviyeye hitap edecek.

AMD'nin 2009'daki planları hakkında fazla bilgi yok. Elbette çift GPU'lu Radeon HD 4850 X2 performans açısından 4870 X2'nin aşağısında yer alıyor. İlginç olan ise kartın 300-350 dolar arası fiyatı; çift çekirdekli bir model için son derece uygun. Bunun dışında tek yongalı 4870'nin yerine geçecek olan performans kralı Radeon HD 4890 ile ilgili dedikodular da var. Şimdiye kadar sadece kartın çok yüksek bir frekansta çalışan RV770XTX yongasını baz alacağı ve su soğutma sistemiyle donatılacağı biliniyor. Radeon HD 4890'ın doğrudan Nvidia GTX 280 rakibi olması bekleniyor. Fakat problem şu ki, kartın piyasaya çıkıp çıkmayacağı bile belli değil.

Larrabee'ye ne oldu?
Intel'in büyük vaatlerde bulunduğu ekran kartı 2009'da da kendini bekletecek. Gerçi gelecek sene notebook'lara has bir çözüm sunulacak fakat bundan büyük bir performans beklentimiz yok. Ciddiye alınabilir bir ekran kartı ancak 2010'da raflarda yerini alabilir. O zamana kadar AMD ve Nvidia performans tutkunu oyuncuları yeni modellerle beslemeye devam edecek.

Okuyucu Yorumları