Şimdiden Longhorn

Ücretsiz olarak dağıtılan Desktop Sidebar aracı, Windows XP’ye şimdiden yeni nesil Windows Longhorn’un işlevselliğini ekliyor. Ayrıca kullanışlı bir bilgi merkezi görevi de görüyor.

Şimdiden Longhorn

Desktop Sidebar’ın Windows XP takipçisi Longhorn’un ekranın kenarında bulunan araç çubuğundan etkilendiği çok açık. Bu esinlenme ücretsiz aracın birçok önemli bilgiyi üzerinde barındırmasını sağlamış. Sidebar, e-postalarınızı alıyor ve kullanıcıları haberler, hava durumu bilgileri ve hoş vakit geçirmelerini sağlayacak materyaller ile besliyor.

Birçok görevi üzerinde toplayan ve Windows XP’den çok daha fazlasını sunan bu aracı www.desktopsidebar.com adresinden temin edebilir ve ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca bu adreste çalışmanızı kolaylaştıracak çok sayıda eklenti de bulabilirsiniz. Sidebar üzerindeki tüm fonksiyonlar konularına göre panellere ayrılmışlardır. İstediğiniz panelin, (örneğin Slideshow’un) konfigürasyonunu yapmak için ilk olarak üzerine sağ tuşla tıklayın ve açılan kısayol menüsündeki Panel Properties komutunu çalıştırın. Sidebar ile ilgili temel ayarlara ise yine kısayol menüsünde bulunan Properties komutunu kullanarak ulaşabilirsiniz.

Desktop Sidebar aracından maksimum performans alabilmek için aşağıdaki ayarlara dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz:

Hava durumu: Desktop Sidebar ilk çalıştırıldığında, www.weather.com adresinden aldığı Ankara hava durumunu gösterir. Ancak Panel Properties penceresini kullanarak birçok ilin hava durumu bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey City kutusuna yaşadığınız veya yakınında bulunduğunuz bir şehrin ismini, İngilizce karakterler kullanarak yazmaktır.

Slideshow: Slideshow panelinde, internetten elde edilen resimler ve karikatürlerden oluşan bir sunum ekrana gelir. ‹sterseniz Panel Properties penceresini kullanarak yeni resim kaynakları da ekleyebilirsiniz. Resimlerin gösterilme sürelerini ise Show every picture for seçeneğinin yanındaki kaydırma çubuğundan belirleyebilirsiniz.

Haberler: Sidebar, güncel haberleri RSS Feed olarak görüntüler. Really Simple Syndication ifadesinin kısaltması olan RSS, XML gramerinde yazılmış, sitedeki en son güncellemeler veya haberleri olabildiğince hızlı bir şekilde son kullanı cıya iletmek için kullanılan bir veri biçimidir. Buraya yeni kaynaklar eklemek için bir RSS bağlantısını panoya kopyalayın ve Panel Properties / Add / Enter RSS / ATOM newsfeed url komutunu kullanın. http://turkce.blogspot. com/ adresinde Türkçe RSS Feed adreslerini bulabilirsiniz. Haber kaynaklarına ait bağlantılar turuncu düğmeler arkasına gizlenmiş.

Mail Checker: Sidebar aracının gelen iletileri görüntüleyebilmesi için Mail Checker panelini etkinleştirmelisiniz. Bunun için farenin sağ tu- şunu kullanarak Sidebar üzerine tıklayın, kısayol menüsündeki Add Panel komutunu çalıştı- rın ve buradaki Communication başlığı altında bulunan Mail Checker panelini seçin. Ancak özellikle penceresine e-posta sunucunuz ile ilgili bilgileri girmelisiniz.

Desktop Sidebar için yeni işlevler

Sidebar için geliştirilen eklentileri kullanarak programınıza yeni fonksiyonlar da ekleyebilirsiniz. Bunlardan en önemlileri Application Capture Panel ve DSiTunesController eklentileri. Application Capture Panel, Finder Tools yardı- mıyla Panel Properties üzerinden her bir program penceresini Sidebar’a entegre ediyor. Ayrıca DSiTunesController yardımıyla da iTunes koleksiyonunuzu doğrudan Sidebar üzerinden dinleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları