Sims 4 için "eşcinsellik" yasağı!

Eşcinsel ilişkiye izin verildiği iddiası, bir oyunun daha başına bela oldu...

Efsane oyuna yasak geldi!

Oyunların en büyük sorunlarından birisi, her ülkede rahatça satılamamaları. Her ülkenin kendi yasaları çerçevesinde farklı zorluklarla karşılaşan bilgisayar oyunları, özellikle 2000'li yıllarda en çok eşcinsellik ve şiddet konusunda eleştirildiler.

Aradan geçen zaman içerisinde birçok farklı ülke, bu büyüyen sektörün karşısında duramadı ve oyunlara özel olarak farklı yasalar çıkardılar. Özellikle LGBT grupları için özel olarak çıkarılan yasalardan birisi de Rusya'da kendisini göstermişti. Vladimir Putin'in 2013 yılı ortasında altına imza attığı "LGBT propaganda yasası" büyük eleştiri toplamış, yasa uyarınca "Bilinen ilişki modeli harici propaganda" ve benzeri harekelerin, ufak yaştaki çocukların gözünden uzata tutulmasına karar verilmişti. Yasanın ne kadar ciddi olduğu gösteren bir olay Ocak ayında gerçekleşmiş ve öğrencisine karşı cinsel çekimi olan bir öğretmenin haberini yapan gazeteci cezalandırılmıştı...

Nitekim bu zamana kadar Rusya'da hiçbir bilgisayar oyunu cinsel içerik yüzünden farklı kategoriye alınmamıştı. Ama Sims 4 için alınan yeni karar ile birlikte, bir ilk yaşandı. Her ne kadar Sims 4 başka ülkelerde gönül rahatlığıyla deneyim edilebiliyor olsa da Rusya'nın oyuna karşı olan tutumu gayet sert. Alınan yeni karar ile birlikte Rusya'da Sims 4 oynamak için "yetişkin" olmanız gerekiyor; yani oyun artık 18 yaşından küçüklere satılamayacak.

Pek tabii Putin'in LGBT örgütlerine karşı olan sert baskısı ekonomiyi çoktan etkilediği gibi benzeri bir durumu oyun pazarına da yansıtması, ülkeyi uzun dönemde büyük ölçüde etkileyeceğe benziyor. Zira Rusya'nın 2015 yılında oyun pazarından payına kalacak miktar 1.5 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Oyun içi eşcinsel etkileşimler, milyonlar satan Mass Effect, Dragon Age ve Skyrim gibi oyunlarda da karşımıza çıkmıştı...

Okuyucu Yorumları