Sınır tanımayan sohbet yazılımı

Microsoft’un bu küçük yazılımı, her yeni sürümüne eklenen özelliklerle, bizlere anında haberleşmeden daha fazlasını vaat ediyor. CHIP bu yazıda MSN Messenger’ı mercek altına alarak, kurulumundan kullanımına tüm ayrıntılarını okurlarına sunuyor.

Sınır tanımayan sohbet yazılımı

ÇÖZÜMLER VE İPUÇLARI

Messenger kullanımına dair merak ettikleriniz

- MSN’e neden bağlanamıyorum?

Daha önceden MSN Messenger’la oturum açmışsanız, fakat bazı zamanlarda oturum açılamaması problemini yaşı- yorsanız bunun birkaç nedeni olabilir. Yoğun internet trafiği içerisinde MSN’e yüklenilmiş ve bunun sonucunda servisler bazı isteklere cevap veremeyecek hale gelmiş olabilir. Bir süre bekledikten sonra tekrar denemelisiniz. Ayrıca MSN Messenger’ın web sayfasından da sunucu durumlarını kontrol edebilirsiniz.

- Listemdeki kullanıcılarla neden dosya alışverişi yapamıyorum?

MSN Messenger’da dosya transfer özelliğini kullanamıyorsanız bu sizin veya karşı tarafın kullanmış olduğu güvenlik duvarı (firewall) yazılımlarından kaynaklanabilir. Söz konusu yazılımlar, bilgisayarınızın güvenliğini sağlamak ve olası saldırıları önlemek için bu gibi işlemlere izin vermeyebilirler. Bu sorunu aşmak için güvenlik duvarı yazılımınızın gerekli ayarlamalarını yapı n veya dosya transfer işlemi esnasında yazılımı Disabled yani pasif duruma getirin.

- Listemdeki kullanıcılar dışında başka kimseden mesaj almak istemiyorum, ne yapmam gerekir?

E-posta adresinizi bilen MSN Messenger kullanıcıları sizi listelerine ekleyebilir ve mesaj gönderebilirler. Ama siz listenizdeki kişilerin dışında başka kimseden mesaj almak istemiyorsanız şu adımları izleyebilirsiniz. Messenger’ın ana penceresinde bulunan Araçlar menüsündeki Seçenekler komutuna tıklayın. Açılan pencereden Gizlilik sekmesini aktif hale getirdikten sonra dilediğiniz engellemeleri yapabilirsiniz.

- Sohbet metinlerimin otomatik olarak kaydedilmesini istiyorum, ne yapmalıyım?

MSN Messenger’da, isterseniz yaptığınız bütün sohbet kayıtlarınızı saklayabilirsiniz. Bunun için ufak bir ayar yapmanı z gerekiyor. Araçlar menüsündeki Seçenekler komutuna tıklayıp açılan pencereden İletiler sekmesine gelin. Daha sonra İleti Geçmişi bölümünde bulunan Görüşmelerimin geçmişini otomatik olarak sakla seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyip Tamam düğmesine basın. Böylece bütün sohbet kayıtlarınız kaydedilecektir.

- Sohbet esnasında birkaç satır boş bırakıp tekrar devam etmem gerekiyor. Bu işlemi nasıl yapacağım?

MSN Messenger’ın sohbet penceresinde iletinizi yazıp Enter tuşuna bastığınız anda bu ileti direkt olarak karşı tarafa gönderiliyor. Eğer yazacağınız metinden sonra bir alt satırı boş bırakıp devam etmek istiyorsanız, metni yazdıktan sonra [Shift]+[Enter] tuşlarına basmanız gerekiyor. Böylece bir alt satıra geçmiş olursunuz.

- Arkadaşlarımın gönderdiği dosyaların benim istediğim klasöre kaydedilmesini istiyorum, ne yapmalıyım?

MSN Messenger, dosya alışverişi sırasında almış olduğu dosyaları Belgelerim klasöründe oluşturduğu Alınan Dosyalarım klasörü altına kaydeder. Bu klasörü kendiniz belirlemek istiyorsanız, Araçlar / Seçenekler kısayolunu izledikten sonra açılan pencereden İletiler sekmesine gelin. Daha sonra Dosya Aktarımı bölümünde bulunan Değiştir düğmesini kullanarak alınan dosyaların kaydedilmesini istediğiniz klasörü belirleyebilirsiniz.

- Aldığınız dosyaları otomatik olarak virüs taramasından geçirebilirsiniz.

Dosya alışverişi esnasında aldığınız bir dosya virüslüyse ve bundan haberdar değilseniz ortaya pek de güzel sonuçlar çıkmaz. Bu sebepten dolayı, önceden tedbir almanızda yarar var. Bilgisayarınızda hazır kurulu bir anti virüs yazılımı varsa bu yazılımı MSN Messenger ile ilişkilendirip aldığınız dosyaların otomatik olarak denetlenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için Araçlar / Seçenekler komutuyla İletiler sekmesine gelin. Alt kısımda bulunan Dosyalarda virüs taramasını kullan seçeneğini etkinleştirin ve yine bu alanda yer alan Gözat düğmesini kullanarak anti virüs programınızın uygulama dosyasını seçip onaylayın.

MSN’DEN CEBE

Faturalı Turkcell hattınız varsa bilgisayar karşısında olmasanız da MSN Messenger’dan mesaj alabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler şöyle:

- http://www.microsoft.com/msn mobile’e gidip kayıt adımlarını izleyin.
- Cep telefonunuza gönderilecek mesajdaki dört haneli onay kodunu girip kayda devam edin.
- Yararlanmak istediğiniz MSN servisini (Messenger ya da Hotmail) belirtin.
- Cep telefonunuza gelecek olan mesaj numarasını kaydedin.
- Bu numaraya CL yazıp yolladığınızda gelen mesaj, listenizdeki arkadaşlarınızı gösterecektir.
- Arkadaşlarınıza mesaj yollamak için yapmanız gereken, ismin solundaki numarayı yazıp bir boşluk bırakmak ve mesajı girmek, ardından da kaydettiğiniz numaraya göndermek.
- MSN’den aldığınız ya da size gönderilen her bir mesaj bir kontör fiyatından ücretlendiriliyor ve ayda alabileceğiniz mesaj sayısı 100.

Onur Seven - Uğur Seven
[email protected]

MSN ile dosya transferi

Hemen hemen bütün anında haberleşme yazılımlarında bulunan dosya transferi işlemi MSN Messenger içerisinde de bulunuyor. Bu kullanışlı özellik, listenizdeki kişilerle çok basit bir şekilde dosya transferi yapmanıza olanak sağlıyor. Bu dosya transferi işlemi birkaç farklı şekilde gerçekleştirilebilir.

Sohbet esnasında karşı tarafa herhangi bir dosya göndermek isterseniz, sohbet penceresinde bulunan Eylemler / Dosya veya Resim Gönder kısayolunu çalıştırın, açılan pencereden göndermek istediğiniz dosyayı seçin. Eğer bu transfer işlemini daha pratik bir şekilde yapmak istiyorsanız, göndermek istediğiniz dosyayı sohbet penceresinin içine sürükle-bırak yöntemiyle taşıyın. Bu aşamadan sonra karşı tarafa bir mesaj gönderilecek ve kabul edip etmeyeceği sorulacaktır. Şayet karşı taraf dosya transfer işlemini onaylarsa transfer başlayacaktır. Ayrıca gönderdiğiniz dosya bir grafik dosyası ise sohbet penceresinde bu dosyanın bir önizlemesi görülecektir.

Sıra eğlencede

Yazımızın giriş cümlesinde de vurguladığımız gibi, MSN Messenger kullanıcılarına sadece anında haberleşme özelliği sunmuyor. Bunun yanında sunmuş olduğu eğlenceli servisleriyle bilgisayar başında stres atmamızı ve listemizdeki kullanıcılarla Dama, Üç Taş, Bejeweled, Mayın Tarlası vs. gibi oyunları oynamanızı da sağlıyor.

Listenizdeki kişilerle oyun oynamak için sohbet penceresinin üst kısmında bulunan Başlatma Sitesi düğmesine tıklayıp, açılan menüden oynamak istediğiniz oyunu seçmemiz gerekiyor. Bu aşamadan sonra karşı tarafa oyun oynama isteğinizi bildiren bir mesaj gidecek ve kabul edip etmeyeceği sorulacak. Eğer karşı taraf bu isteğinizi onaylarsa sohbet pencerenizin sağ tarafında yeni uygulama için bir alan açılacak ve seçtiğiniz oyun yüklenmeye başlayacak. Bağlantı hızınıza göre, belirli bir süre bekledikten sonra yükleme işlemi tamamlanacak ve oynamak istediğiniz oyun hazır hale gelecektir.

MSN Messenger’ın bu eğlenceli özellikleri onu, sadece bir sohbet programı olmaktan çıkarıp aynı zamanda eğlenebileceğiniz bir platforma çeviriyor.

Görüntülü ve sesli sohbet

Eğer web kameranız ve mikrofonunuz varsa, MSN Messenger kullanarak listenizdeki arkadaşlarınızla görüntülü ve sesli iletişim kurabilirsiniz. Bu özelliği kullanabilmeniz için doğal olarak hızlı bir internet bağlantısına sahip olmanız gerekiyor. Sizin bilgisayarınızda web kamerası yoksa bile sohbet ettiğiniz arkadaşınızı görebilir, karşı taraf isterse, onun kendi web kamerasıyla çektiği görüntüleri izleyebilirsiniz.

Bu özelliği kullanabilmeniz için ilk etapta, sohbet penceresinin üst kısmında bulunan Web Kamerası düğmesine tıklamanız gerekiyor. Daha sonra Web Kamerası uygulamasının çalışmaya başlaması için karşı taraftan onay bekleniyor. Bu onay verilirse karşı tarafa sizin görüntünüz gönderiliyor. Aynı işlemleri karşı taraf yaparsa ve siz kabul ederseniz, sohbet pencerenizin sağ üst kısmındaki resim kutucuğuna görüntü gelecektir.

Ayrıca MSN Messenger ile dilerseniz arkadaşlarınızla görüntü olmadan sadece sesli iletişim de gerçekleştirebilirsiniz. Telefon görüşmesi yapmak istiyorsanız öncelikle ses hizmet sağlayıcısı servislerinden belirli bir ücret karşılığında hesap açmanız gerekiyor. Daha sonra bu hesabınızı MSN Messenger’da kullanarak telefon görüşmelerinizi yapabilirsiniz. Yapacağınız bu telefon görüşmelerinin kalitesi, internete bağlantı hızınıza ve yoğunluğa göre değişebiliyor.

Oturum açma

MSN Messenger’da oturum açmanız, yani kullanıcı girişi yapabilmeniz için daha önceden bir .NET Passport hesabınızın olması gerekiyor. Aksi takdirde MSN Messenger’a giriş yapamazsınız. Hotmail veya MSN servislerinden almış olduğunuz bir e-posta hesabınız varsa bununla MSN Messenger’a giriş yapabilirsiniz. Eğer böyle bir e-posta hesabına sahip değilseniz, Hotmail ya da MSN web sayfalarını ziyaret ederek MSN Messenger’da kullanmak üzere kendinize ücretsiz bir eposta hesabı oluşturabilirsiniz.

Sisteme giriş yapabilmek için MSN Messenger programını çalıştırarak Oturum Aç düğmesine tıklamanız ve ekrana gelen penceredeki kullanıcı adı ve şifre bölümlerine gerekli bilgileri yazmanız gerekli. Tamam düğmesine bastıktan sonra eğer bilgilerinizin doğruluğu onaylanırsa MSN Messenger oturumumuz hemen açılacaktır.

Kişi listesi oluşturma

MSN Messenger oturumumuzu sağlıklı bir şekilde açtıktan sonra sırada kişi listemizi oluşturmak var. İletişim içinde olacağımız arkadaşlarımızı listemize ekleyebilmemiz için onların MSN Messenger’a oturum açmakta kullandıkları e-posta adreslerini bilmemiz gerekir. Eğer bu eposta adreslerini bilmiyorsak bu kişileri listemize ekleyemeyiz.

Kişi listenize ekleyeceğiniz arkadaşınızın e-posta adresini bilmiyorsanız, program içersindeki arama fonksiyonunu kullanabilirisiniz. MSN Messenger’ın ana penceresindeki Kişiler menüsünde bulunan Kişi Ekle seçeneğine tıklayıp eklemek istediğiniz kişinin e-posta adresini yazın, İleri tuşuna basıp devam edin. Belirli bir süre sonra Başardınız iletisiyle karşılaşırsanız işleminiz başarıyla tamamlanmış demektir.

Sohbet başlıyor

Kişi listemizi oluşturduktan sonra listemizde bulunan kişilerle hemen sohbete başlayabiliriz. Tabii ki sohbet edeceğimiz kişilerin de MSN Messenger’da oturum açmış durumda, yani online olması gerekli. Listenizde bulunan herhangi bir arkadaşınız ile sohbet etmek için isminin üzerine çift tıklamalı ve sohbet penceresini ekrana getirmelisiniz. Daha sonra bu pencerenin alt kısmındaki boş alana mesajınızı yazıp [Enter] tuşuna basarak gönderebilirsiniz.

Sohbet penceresinin sağ kısmında sizin ve karşınızdaki kullanıcının seçmiş olduğu resimlerin görünmesini sağlayan kutucuklar yer alıyor. Dilerseniz bu kısımdaki menüleri kullanarak kendi fotoğrafınızın bu alana yerleşmesini sağlayabilirsiniz.

MSN Messenger, kullanıcılarına bu sohbet penceresini dilediği gibi özelleştirme imkanı sunuyor. Standart pencereden sıkılanlar pencerenin alt kısmında bulunan Arka Planlar menüsüne tıklayarak sohbet penceresinin arka fonunda kullanılan resmi değiştirebilirler. Ayrıca burada bulunan arka plan dosyalarını yetersiz bulan kullanıcılar aynı menüdeki Yeni Arka Planlar seçeneğini kullanarak çeşitli kategorilere ayrılmış bir dizi fon resmine ulaşabilirler.

Ayrıca sohbet ederken kullandığınız yazı tipi, rengi ve özelliklerini pencerenin alt kısmında bulunan Yazı Tipi menüsünü kullanarak dilediğiniz gibi özelleştirme imkanına da sahipsiniz. Sohbet esnasında metinlerin arasına çeşitli yüz ifadeleri yerleştirerek o anki duygularınızı karşı tarafa yansıtabiliyorsunuz. Bunun için metin yazdığımız alanın üst kısmındaki gülen surat ifadesine tıklamanız ve açılan menüden istediğiniz şekli seçip karşı tarafa göndermeniz gerekiyor.

MSN Messenger’ın davet seçeneği ile sohbet ortamınıza, o an çevrimiçi olan dilediğiniz arkadaşlarınızı da ekleyebilirsiniz. Bu sayede aynı sohbet penceresinde birden fazla kişi bir araya gelecek ve aynı anda sohbet edebilecekler. Bu özelliği kullanmak için Eylemler menüsünde bulunan Birini Bu Konuşmaya Katılmaya Davet Et seçeneğine tıklamanız ve sohbet ortamına katılmasını istediğiniz arkadaşlarınızı davet etmeniz yeterlidir.

Microsoft ailesinin bizlere sunduğu anında haberleşme yazılımı olan MSN Messenger, artık sadece sohbet amaçlı kullanılmıyor. Programa dahil edilen özelliklerle ister arkadaşlarınızla oyun oynayın, isterseniz herhangi bir uygulamayı paylaşın, isterseniz de uzaktan yardım alın.Yapabileceklerinizin sadece bunlarla sınırlı olduğunu sanıyorsanız tabii ki yanılıyorsunuz. MSN Messenger yazılımı sayesinde listenizdeki kişilerle beraber kullanabileceğiniz bir Beyaz Tahta uygulaması başlatabilir, böylece ortak bir karalama alanına sahip olabilirsiniz. Bunun dışında eğer hızlı bir internet bağlantınız varsa, web kamerası aracılığıyla görüntülü sohbet özelliğini kullanabilir, dahası telefon görüşmesi de yapabilirsiniz. Artık bütün haberleşme yazılımlarında rastladığımız, kullanıcılar arasında dosya aktarımı özelliğini yazmamıza gerek yok diye düşünüyoruz.

MSN Messenger kurulumu

MSN Messenger’ın en son sürümünü http://messenger.msn.com adresinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bilgisayarınıza MSN Messenger kurmak istiyorsanız ekstra bir işlem yapmanıza gerek yok. Setup dosyasını çalıştırıp birkaç adım ilerlerseniz programın kurulumunu zahmetsizce tamamlamak için yetiyor da artıyor bile.

Okuyucu Yorumları