Sıradaki Centrino platformu ne sunuyor?

CHIP Online Intel'in yeni laptop platformuna göz attı. İşte Centrino 2 Plus'ın getirdikleri...

Laptop'ta yeni dönem...

Intel CeBIT fuarında notebook platformu Centrino 2'nin (Montevina) güncellenmiş sürümü hakkında yeni bilgiler açıkladı.

Notebook'ar için Core i7 işlemci
Montevina Plus şimdiye kadar masaüstü PC'lerde kullanılan Core i7 işlemcilerin mobil sürümünü temsil edecek. Şimdiye kadar Clarksfield kod adıyla tanınan Nehalem mimarili, dört çekirdekli, Hyper-Threading destekli ve 45-nm tekniğine göre üretilmiş işlemciler girişi yapacak. Teorik olarak Clarksfield sekiz görevi paralel olarak işleyebiliyor, güncel Core 2 CPU'lar maksimum dört görevi aynı anda işleyebiliyor.

2009'un dördüncü çeyreğinde çift çekirdekli sürümü ortaya çıkacak. Bu sürüm de Nehalem mimarisini baz alıyor, ama tümleşik bellek denetleyicisi ve grafik yongası barındıran ilk Intel CPU'su oluyor. Intel CPU çekirdeğini 32-nm, GPU çekirdeğini ise 45-nm tekniğine göre üretecek. Bu füzyon sayesinde Montevina Plus yonga seti olarak sadece tek bir yongaya ihtiyaç duyacak. Avantaj: Daha ufak, daha ince kasalı ama aynı zamanda daha fazla performans ve daha uzun pil süresi suna yeni bir notebook nesli ortaya çıkacak.

ULV işlemciler ve enerji tasarrufu

ULV işlemciler ve enerji tasarrufu
Enerji tasarrufu: İşlemci yönetimi çekirdekleri uyutmak yerine tamamen kapatabiliyor.

Intel'in şu ana kadar yalanladığı şey yine de gerçekleşecek: Intel, şimdiye kadar çok pahalı olan ULV işlemcileri öyle ucuz üretecek ki, bunlar 600 ila 1300 dolar arasındaki laptop'larda da kullanılabilecek. Böylece zayıf Atom işlemciler ile daha güçlü ama daha fazla enerji tüketen Core 2 Duo işlemciler arasındaki açık kapanmış olacak. Tam olarak bu notebook-segmentinde savaşmaya karar veren AMD, Intel'in bu hamlesine sebep olmuş olabilir.

Enerji tasarrufu tekniği: Basitçe kapatın
Montevina Plus ilk olarak enerji konusunda optimize edilmiş ve Intel'in 3,06 GHz ile sınırlandırdığı Core 2 Duo işlemciler barındıracak. Fakat işler ilk olarak Nehalem-CPU'ların destekleyeceği "Integrated Power Gate" ile enteresan hale gelecek. Türkçesi: İşlemci yönetimi tekil çekirdekleri ve bunların girdi/çıktı birimlerini tamamen kapatabilecek. "Turbo Boost" ile bir çekirdek görevleri daha hızlı işlemesi için kısa süreliğine overclock edilebilecek; hem de diğer çekirdekleri uyandırmaya gerek kalmadan.

MyWiFi ve Anti-Hırsız fonksiyonu

MyWiFi ve Anti-Hırsız fonksiyonu
Intel MyWiFi:Notebook ve diğer cihazları kablosuz Adhoc ile bağlamak.

MyWifi ile Intel, notebook'ları bir erişim noktasına ihtiyaç duymadan kablosuz ağlara bağlayabilecek. Buna ek olarak WLAN modülü demir 1 TL ebatlarına kadar küçülüyor, fakat ek bir WiMAX birimine kavuşuyor. Bunun dışında Montevina Plus'ın Pro sürümü Intel AT (Intel Anti Theft) korumasına sahip. Bu hırsızlık koruması sayesinde hırsız internete girdiği anda dünyanın neresinde olursa olsun bulunabilecek.

Sonuç
Intel bir kez daha eğilimi yakaladı. Notebook'larda mutlaka performansın değil, daha düşük enerji tüketiminin ve MyWiFi gibi günlük kullanıma yönelik pratik fonksiyonların daha önemli olduğunu kavradı. Fakat Montevina Plus'lı notebook'ları görmemiz birkaç ay daha sürebilir, yine de şimdiden çıkmalarını iple çekiyoruz.

Potansiyel notebook alıcılarının işi zor. Önümüzdeki haftalar içinde cihazların fiyatı belirgin derecede düşebilir, fakat yeni nesil notebook'ları beklemeye değebilir.

Okuyucu Yorumları