Şirketler Windows 7'ye geçiş hazırlığında

Küçük ya da büyük, iş yerleri Windows 7'ye geçecek mi? İşte geçişte etkili unsurlar...

İşte Windows 7'ye geçiş

Windows 7'nin iş yerleri için cazip olmasını sağlayan pek çok özelliği var. Bunların başında iş yerlerinin büyük kısmının Windows XP'de kalarak, yüksek sistem gereksinimleri olan Windows Vista'yı es geçmesi yer alıyor. Windows XP hala çok iyi bir işletim sistemi ancak oldukça eskidi. Windows 7 neredeyse her türlü donanımda çalışmasıyla Windows XP'den donanım yüzünden vazgeçemeyenleri de kendisine çekiyor.

Ev kullanıcıları bir kenara, bu tür maliyetler şirketler için çok önemli.
Önemli maliyet kalemlerinden birini de şirketlerin kullanmayı sürdürmek istedikleri Windows XP yazılımları oluşturuyor. Windows 7, bu yazılımları sanal Windows XP üzerinde çalıştırabiliyor. Bu açıdan da çok çekici.

Şirketler Windows 7'ye geçmek istiyor; çünkü Windows 7, Windows Vista gibi iki arada bir derede harcanmayacak. Windows 7 önümüzdeki yılların işletim sistemi ve oldukça uzun ömürlü olacak. Vista'da gelen ancak henüz tam kullanılmayan, gerek görülmeyen özellikler, Windows 7'de iyice yerine oturdu. Bunlar önümüzdeki yıllarda ihtiyaç haline gelecek ve Windows 7 bu ihtiyaçları karşılıyor.

Geçişin önündeki engeller

Geçişin önündeki engeller
Şirketler geçmek istiyor, peki bütçeler?

Geçişin önündeki en büyük engeli elbette dünyanın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar oluşturuyor. Bu yüzden Directions on Microsoft analizcisi Michael Cherry, "Çok iyi bir ürünleri var ama zaman çok kötü bir zaman" diyor. Şirketlerin IT bütçelerinin daralmasının bu dönemde Windows 7'nin yayılma hızını düşüreceğini belirtiyorlar.

Çünkü ertelenen sadece işletim sistemine geçiş değil. Şirketler donanımlarını da güncellemek zorunda, Windows 7 için değil; krizde ertelenen ama kaçı olmayan güncelleme masrafları bunlar.

Windows 7'yi çekici kılan sebeplere dönersek, uyumluluğun ve performansın tekrar altını çizmek gerekiyor. Az evvel bahsettiğimiz Windows XP Mode'un yanı sıra DirectAccess Feature sayesinde otomatik sanal özel ağ benzeri bağlantıları, şirket ağı üzerinde kolayca kurmak mümkün oluyor.

Test süreci ne kadar sürecek?

Test süreci ne kadar sürecek?
Şirketler geçmek istiyor, peki bütçeler?

Windows 7 ev ve iş kullanıcıları için 22 Ekim'de piyasada olacak. Büyük şirketler toplu alımlarda Windows 7'ye daha erken kavuşabilecek. Elbette büyük şirketler önce bir test süreci yaşayacak.

Test bilgisayarlarında deneme ve geçiş sürecinin ardından genel kuruluma geçilecek. Gartner analizcisi Michael Silver'a göre çoğu iş yerinin geçişi tamamlaması bir yıl ila 18 ay sürecek. Bu uzun bir süre gibi görünse de aslında böyle büyük geçişlerde oldukça normal. Aldığımız haberlere göre Microsoft'un kendisini şaşırtacak bir biçimde bazı dev şirketler tahmin edilenden daha erken ve daha hızlı bir geçiş yapmak istiyor.

Bilgisayarlarını değiştirmeyi planlayan şirketler ise yeni aldıkları donanımla birlikte Windows 7'ye geçmeyi düşünüyor. Bu alımlar da şirket bütçelerinde planlanıyor. Fakat kriz yüzünden çoğu firma Windows 7'ye yeni donanımla birlikte geçmeyecek. Windows 7'yi mevcut donanımlar üzerinde kullanacak. Zaten Windows 7'nin çıkışını bekleyemeyecek durumda olan firmalar aldıkları bilgisayarları formatlayıp Windows XP kurmuştu.

Sonuç itibariyle Windows 7'ye geçiş, ekonomik sıkıntılara karşın büyük bir hızla gerçekleşecek gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları