Sisli dağlarda insanları izleyen Brocken Hayaletlerinin gizemi: Gerçek mi, hayal mi?

Sisli dağlarda tek başınıza gezerken görebileceğiniz Brocken Hayaletleri, gerçekten kulağa geldiği kadar korkutucu mu? Yoksa bu gizemin mantıklı bir açıklaması var mı?

Sisli dağlarda insanları izleyen Brocken Hayaletleri: Gerçek mi, hayal mi?

İngiltere'nin tepelerinde yürüyen bir adam, Brocken Hayaleti olarak adlandırılan olayı videoya çekmeyi başardı. Kendisini ultra maraton koşucusu ve snowboard'cu olarak tanımlayan Chris Randall, görüntüleri Twitter izleyicileriyle paylaşarak karşılaşmayı "tüyler ürpertici" olarak nitelendirdi ve başlangıçta "başka birinin karşısında durduğunu zannettiğini" söyledi. Gelen yanıtlarda da insanlar, benzer deneyimlerini paylaştı.

Peki, Brocken Hayaleti olarak adlandırılan olay nedir?

Neyse ki bu olayın ürkütücü hayalet bulutlarını içermeyen, mantıklı bir açıklaması bulunuyor.

Bu "hayaletler" binlerce yıldır görülüyor ve Kaliforniya'da yüzyıllardır bildirilen "Karanlık Gözcüler"in görülmesini de açıklıyor. Hatta bu olay, uçaklarda da gerçekleşebiliyor.

Adını Alman bilim adamı Johann Silberschlag tarafından ilk kez tanımlandığı Brocken dağından alan Brocken Hayaletleri, puslu günlerde ortaya çıkıyor. Güneş alçaldığında ve uygun koşullar olduğunda, gözlemcinin gölgesinin sisin üzerine düşmesi ile, sanki uzun boylu, gölgeli bir figür onu yakınlardan izliyormuş gibi görünmesine sebep olur. Sisi oluşturan su damlacıkları, bazen gözlemciye doğru yön değiştirerek sanki gölge hareket ediyormuş gibi hareket edebilir. Yani insanlar, Brocken Hayaletinden korkarken, aslında kelimenin tam anlamıyla kendi gölgelerinden korkuyorlar.

Karanlık Gözcüler

Kaliforniya'nın Santa Lucia Dağları'ndaki yürüyüşçüler, yüzyıllardır "Karanlık Gözcüler" ile karşılaştıklarını bildiriyor. 1700'lerden beri, ufukta uzun boylu, özelliksiz silüetler görüldüğünden ve onları yolculukları boyunca hareketsizce izleyen varlıklardan bahsediliyor. Big Sur'daki yürüyüşçüler, izleniyormuş gibi hissettikten sonra arkalarını dönmeleri ile görüldükten kısa bir süre sonra kaybolan bilinmeyen bir figürden bahsediyor.

Ayrıca bu figürlerden, 1937'de Robinson Jeffers'ın bir şiirinde ve ertesi yıl John Steinbeck'in kısa öyküsü Flight'da bahsedildi. Steinbeck'in hikayesinde, kahraman bir kavgada bir adamı öldürdükten sonra dağlara kaçıyor. Ayrılmadan önce annesi onu “dağların yükseklerine çıktığın zaman, karanlıkta gözleyen adamlardan herhangi birini görürsen, onlara yaklaşma ve onlarla konuşmaya çalışma” diye uyarıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, dağların tepesine ulaştığında "bir an siyah bir figür gördü; ama hemen başını çevirdi, çünkü o karanlık gözcülerden biriydi."

Jeffer'in şiirinde ise figürler neredeyse insan gibi ama tam olarak insan değil olarak tanımlanıyor.

Ben Macdui'nin zirvesinde, benzer bir figür 1891'den beri görülüyor. Am Fear Liath Mòr (İskoç Galcesi’nde "Büyük Gri Adam" anlamına geliyor) yüzyıllar boyunca birkaç dramatik anlatıda yer aldı. Kaydedilen ilk açıklamada, şair James Hogg burayı "en az otuz fit (yaklaşık 9 metre) yüksekliğinde ve eşit orantılı ve bana çok yakın. Gerçekten şaşkınlık ve dehşetten güçsüz kaldım" olarak tanımlamıştı.

Bu anlatı için pek çok farklı açıklama önerilmiş olsa da, insanların kendi gölgelerinden ortaya çıkan Brocken Hayaleti en olası seçenek gibi görünüyor.