Siz de bu PIN listesinde olabilirsiniz!

Cep telefonlarında kullanılan "en kötü" PIN'ler belli oldu! Sizinki de bu listede olabilir...

Siz de listede olabilirsiniz!

Teknolojik danışmanlık şirketi DataGenetics, cep telefonlarımızda kullandığımız PIN'ler üzerine yaptığı araştırmada, kullanılan PIN'lerin genellikle çok kolay tahmin edilebildiğini gözler önüne serdi.

Daha önce kırılmış PIN veritabanları kullanılarak gerçekleştirlen araştırmada sadece dört haneli olan şifreler kullanıldı. 0000'dan 9999'a kadar her şifrenin veritabanında en az bir defa görüldüğü belirtiliyor.

Bu şifreler içinde en popüler olanı 1234 dersek herhalde şaşırmazsınız. Bu şifre, araştırmadaki 3,4 milyon PIN'in yüzde 11'ini, ilk 20'de yer alan şifrelerin tümü ise birlikte toplamın yüzde 27'sini oluşturuyor.

İlk 20 listesinde 0000, 4321 ve 1010 gibi kolay tahmin edilecek şifreler yer alıyor. Ayrıca PIN klavyesinin şeklinden esinlenilerek oluşturulmuş kolay şifreler için de risk yüksek (örneğin 2580).

Sık rastlanan bir başka PIN örneği ise ay ve yıl ya da sadece yıl kullanılarak oluşturulmuş olanlar. Doğum günleri, yıldönümleri, doğum yılları, tuttuğunuz takımın kuruluş yılı bunlar arasında.

En az rastlanan şifre 8068 ama bu haberden sonra onu kullanmak da çok güvenli olmayabilir...

Okuyucu Yorumları