"Siz zahmet etmeyin, biz sizi soyarız"

Amerika'daki havaalanı güvenliği çılgınlığı yolcuları sanal olarak soymaya kadar vardı.

Yolcuları soyan teknoloji

Amerika'da 11 Eylül olaylarından sonra son derece artan havaalanı güvenlik çılgınlığı, yolcuları sanal olarak soyan teknolojilere kadar vardı.

Yolcuların giysilerinin altını görebilen, yani bir anlamda onları sanal olarak soyan teknolojiyi uygulamaya geçirmek isteyen ulaşım güvenlik bürosu (TSA - Transportation Security Agency) birçok çevreden tepki alıyor.

Amerika'da bugün bir hava yolculuğu yapmak istediğinizde kemerinizden ayakkabınıza kadar soyunmanız, bütün sıvı eşyalarınızı özel poşetlere koymanız ve uzun kuyruklarda beklemeniz gerekiyor. Şüpheli görüldüğünüzde ise özel bir odaya çekilip saatlerce sorgulanabiliyorsunuz.

Bu yeni uygulamanın kişisel gizliliğe büyük bir darbe olacağını söyleyen çeşitli gruplar, bu teknolojinin yolcuların "oldukça ayrıntılı" çıplak resimlerini oluşturabildiğini belirtiyor. Görüntüler o kadar ayrıntılı olabiliyor ki cinsel organlar tümüyle seçilebiliyor. TSA ise bir gizlilik algoritması oluşturduklarını ve cinsel organların bu şekilde ayrıntılı gösterilmesinin engellendiğini söylüyor. Ayrıca TSA'nın açıklamalarına göre alınan görüntüler hiçbir şekilde saklanmıyor.

Artık havaalanlarında soyunmamıza gerek kalmayacak, zaten sanal olarak soyulacağız
Amerikan Temsilciler Meclisine kadar uzanan konu geçtiğimiz günlerde kullanımı sınırlandıran bir yönetmelik yayınlanmasına kadar vardı. Buna rağmen daha şimdiden birçok havaalanına kurulan sistem şimdilik sadece şüpheliler için kullanılıyor ve yolcular isterlerse bu cihaza girmeyi reddedebiliyorlar. Tabi bu durumda birçok güvenlik görevlisinin elle aramalarına da maruz kalmak durumundalar.

Okuyucu Yorumları