Skylake CPU'ya dair bilmeniz gerekenler!

Intel'in altıncı nesil Skylake işlemcisinin getirdiği en önemli yenilikleri üç maddede topladık...

Skylake ne getiriyor?

Intel'in oldukça iddialı bir biçimde tanıttığı altıncı nesil Skylake CPU'nun "son on yılda kullanıma sunulan en etkili işlemci" olduğu belirtiliyor. Firma söz konusu işlemcinin özellikle arttırılmış gücü ve kablosuz bağlantı becerilerine atıfta bulunuyor.

Peki Skylake CPU gerçekten söylendiği kadar var mı? Bu güncelleme için harcanan paraya gerçekten değer mi? Bu sorulara üç madde ayrı maddede yanıt bulmaya çalıştık...

1. Arttırılmış güç yetkinliği

Bir CPU'nun performansını belirleyen en temel unsur elbette sunduğu güç yönetimi ve sahip olduğu güç yetkinlik düzeyi. Bu özellikler bilhassa çift çekirdekli işlemcilerde oldukça önemli.

Eğer işlemciniz kullanımda olduğu süre boyunca maksimum performansta çalışıyorsa bu söz konusu ünitenin ömrünü de büyük oranda etkileyecek.

Özellikle daha yeni nesil modeller olmak üzere bazı işlemciler kendi güç düzeylerini yönetmekte çok daha başarılı. Bunda elbette Intel gibi firmaların geçmişte kazandığı tecrübeler ve gelişen teknolojin büyük bir payı var.

Skylake'e biraz yakından baktığımızda da Intel'in bu CPU'yu gelişmiş güç yönetimi özelliklerine sahip en yeni işlemcilerle donattığını görüyoruz. Güç iletimi ve frekans kontrolü üzerinde yapılan düzenlemeler sayesinde bu işlemci düşük güçlü kullanımlar esnasında da çok daha iyi bir performans sunuyor.

2. Kablosuz yetenekler

Skylake CPU'da kablosuz bağlantılar aracılığıyla Gigabit-hızında iletişime olanak tanıyan eşi benzeri olmayan teknolojilerden WiGig standardı mevcut. Bu teknoloji en çok kablosuz docking, kablosuz şarj, video oynatma ve kablosuz çevrebirim desteği gibi alanlarda kullanılıyor. Diğer bir ifadeyle, bu özelliğin Skylake işlemcisi için en önemli unsurlardan biri olduğunu ve bu kablosuz teknolojinin ileride çok daha etkin bir biçimde kullanılacağını söyleyebiliriz.

3. Diğer Skylake özellikleri

Halihazırda yukarıda bahsettiğimiz son derece önemli güncellemeleri getiren bir yeni nesil işlemcinin aslında elbette her tarafının yeni olmasını beklemek çok doğru değil. Fakat altıncı nesil Skylake'in yenilikleri bunlarla da bitmiyor. İşte diğer yeniliklerden öne çıkanlar:

Skylake, DDR3L desteğini sürdürmeye devam ederken, ana akım tüketici pazarına DDR4 RAM desteği getiriyor. CPU ayrıca Intel Software Guard Extensions (SGX) ve Memory Protection Extensions (MPX) üzerinden daha gelişmiş bir güvenlik sunuyor. Bu iki teknoloji sistemi sızmalara karşı daha etkin koruyor. Altıncı nesil Skylake ayrıca DirectX 12, 16x MSAA, uyarlanabilir ve ölçeklenebilir doku sıkıştırması, multiplan katmanlar ve daha birçok özellik sayesinde gelişmiş bir bütünleşik grafik performansı sunuyor.

Okuyucu Yorumları