SMS'lerin sonu geliyor mu?

Uğruna ufak bir servet döktüğümüz kısa mesaj, ya da gerçek adıyla SMS dosyasını açıyoruz!

SMS dosyasını açıyoruz!

Cep telefonlarıyla kısa mesaj (SMS) yazıp gönderme modası, 21 yıl önce Neil Papworth'ün Richard Jarvis'e gönderdiği "mutlu noeller" mesajıyla başladı.

Bu ilk mesajla beraber mobil mesajlaşma yükselmeye, cep telefonuyla arama yapmak ise düşmeye başladı. Mobil mesajlaşma, bugün düz metin göndermeye yarayan SMS'i yanında MMS, e-posta, IM (anında mesajlaşma) ve çeşitli sosyal medya siteleriyle karşımıza çıkıyor. Mesajlaşma, her uygulama mağazasında bulunabilen e-posta ve IM uygulamalarıyla her modern akıllı cebin merkezi olmuş durumda.

Papworth, büyük değişimin Jarvis'e yazdığı kutlama mesajıyla başlayacağını tahmin edebilir miydi? Friedhelm Hillebrand, mesajları 160 karaktere kısıtlamanın tarihi değiştirecek bir şey olduğunu biliyor muydu?

Her şey böyle başladı

Her şey böyle başladı

Her şey böyle başladı

İlk metin mesajı, 1992'de bir PC'den gönderilmişti. Mesaj, Vodafone ağından bir Orbitel 901'e taşınmıştı. Orbitel 901, metin girme özelliğine sahip olmayan bir cihazdı.

"Mobil" terimini kullansak da aslında Orbitel 901'in bugünkü taşınabilir cihazlara benzer bir yanı pek yok. Cihaz, kablolu bir ahizeye sahip muazzam bir aletti.

Tasarım anlamında 3.000 dolarlık Motorola MicroTAC'in çok ama çok gerisindeydi.

Nokia kapıyı çalıyor

Nokia kapıyı çalıyor

Nokia kapıyı çalıyor

Nokia, 1993'te metin mesajlarının taşınabilir cihazlar üzerinden gönderilmesine karar verene kadar, onları PC'lerden göndermeniz gerekiyordu. Nokia 1011, "candybar" tasarımıyla cep telefonu tasarımında büyük bir değişime imza atıyordu. 192 x 60 x45mm'lik kabul edilebilir boyutlara sahip cihaz, 475 gram ağırlığındaydı (iPad Air'den 6 gram daha ağır).

T9, 1995'te icat edildiğinden o tarihe kadar yazı yazarken dikkatli olmanız gerekiyordu. Bu tarihte ortalama bir ABD'li, ayda 0.4 SMS gönderiyordu. Bu, yılda sadece 5 kısa mesaja denk geliyor. 5 yıl sonra bir ABD'linin 1 ayda gönderdiği mesaj sayısı, 35'e çıktı. 2008'de ise bu sayı, 357'ye ulaştı.

SMS'lerin sonu geliyor mu?

SMS'lerin yaygınlaşmasında tam klavyeli telefonların yükselişi rol oynadı. Bu telefonların ilki Nokia tarafından üretilmişti. Nokia, yatay kapaklı telefonu Nokia 9000i Communicator ile 1997'de BlackBerry 850'yi yerle bir etmişti. Cihaz sadece 397 gram ağırlığındaydı. İçinde ise 24MHz işlemci, 8MB RAM bulunuyordu. Telefon, e-posta gönderip alma işlevine de sahipti.

Ağdan ağa mesaj gönderme ve MMS'ler

Ağdan ağa mesaj gönderme ve MMS'ler

Ağdan ağa mesaj gönderme

Mesaj gönderme mobil cihazlarda yaygınlaşmaya başlasa da 1999'a kadar farklı operatörler arasında mesaj göndermeniz mümkün değildi. Bu yüzden SMS'in ilk kullanıcıları, sesli görüşmelere para ödememek için arkadaşlarıyla aynı operatörü kullanmak zorundaydı. Bir operatörden bir başka operatöre SMS göndermek, ilk başlarda oldukça pahalıydı.

İngiltere, 2001'de ayda 1 milyar SMS'e ulaşmayı başardı. Kısa mesajlar, protesto düzenlemeden felaket anlarında hızla bilgi sağlamakta kullanılıyor, giderek güçleniyordu.

MMS'le tanışıyoruz

MMS (Multimedia Messaging Service - Çoklu Ortam Mesajlaşma Hizmeti), ilk olarak Mart 2002'de Norveçli operatör Telenor tarafından sunuldu.

SMS'in popülerliği ABD'de 2007'de telefon görüşmelerini geçti. Aralık ayında bir ABD'li, ortalama 218 metin mesajı göndermiş, 213 telefon görüşmesi yapmıştı. Bu rakamlar, cep telefonlarının kullanımı arttıkça iyice kontrolden çıktı. Mobile Data Association'ın raporuna göre 2007'de 56.9 milyar mesaj gönderildi. Bu sayı 2009'da 96.8 milyara yükseldi.

Her şey buraya kadar mı?

Her şey buraya kadar mı?
SnapChat, SMS'i öldürebilecek mi?

Her şey buraya kadar mı?

Ancak Temmuz 2009'de mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın ortaya çıkışı, kısa mesajlara sağlam bir yumruk vurdu. WhatsApp ile (3G veya WiFi üzerinden) bedava mesaj göndermek mümkündü. Hizmetin kullanıcı sayısı, 2009'un sonunda 1 milyona ulaştı.

Ekim 2011'de WhatsApp'ın ilettiği mesaj sayısı 1 milyarı geçmişti. Finlandiya, Hong Kong, İspanya ve Hollanda, bu sene gönderilen SMS sayısının düştüğünü söylediler.

Nielsen'e göre SMS'in yükselmesini sağlayan 13-19 yaş grubu, şu sıralar SnapChat gibi mobil mesajlaşma uygulamalarını kullanıyorlar. Ancak tüm bunlar, metin mesajlaşmanın sonunun geldiği anlamına gelmiyor. Rapora göre şimdiye kadar global olarak 585 milyar dolar gelir sağlayan SMS'ler, tahminlere göre önümüzdeki 7 sene içinde 1 milyar dolarlık gelirin kapısı olacak.

Bir ayda en çok kısa mesaj gönderme rekorunu elinde bulunduran Fred Lidgren'in bunda payı elbette var. Lidgren, günde 18.887 mesaj (dakikada 13 mesaja denk geliyor) göndermeyi başarmıştı. Daha önceki rekor sahipleri, 200.052 mesajla Andrew Acklin ve 182.689 mesajla Deepak Sharma idi.

Sırada ne var?

Sırada ne var?

Sırada ne var?

WhatsApp, Kik, Facebook ve Snapchat'in hızla yükseldiği bir dönemde, kısa mesajın ne kadar ömrü kalmış olabilir?

3G, 4G ve kolayca erişilebilen Wi-Fi teknolojilerinin yaygınlaşması, mesajların standart ağlar yerine veri bağlantısı üzerinden gönderilmesine yol açtı. Mesajların geleceğinde anında mesajlaşma uygulamaları var, ancak bu SMS'in biteceği anlamına gelmiyor. SMS'ler, tüm telefonlarda desteklenen evrensel bir standart sunuyorlar. Bir SMS gönderirken, karşı tarafta doğru uygulamanın yüklü olup olmadığını düşünmenize gerek olmuyor.

Okuyucu Yorumları