Snow Leopard: Mac OS 10.6'daki yenilikler

Apple'ın Windows katili beraberinde neleri getiriyor? CHIP Online sizin için inceledi...

Snow Leopard: Neler yeni?

Mac OS Leopard'ın çıkmasından yaklaşık iki sene sonra yeni sürüm 10.6 Snow Leopard raflarda yerini aldı. Güncellemenin bedeli 29 Dolar. Görsel olarak fazla bir değişiklik yok; fakat Leopard'a kaput altında birçok ince ayar yapıldı. Daha hızlı, daha hafif, daha uyumlu; Apple'ın işletim sistemi tutarlı biçimde geliştirildi.

Kar Leoparı daha kurulum aşamasında önceki sürüme göre daha hafif olduğunu gösteriyor: Mac OS 10.5'ten 10.6'ya güncelleme yapıldığında sabit diskte yedi GB'a kadar boş yer açılıyor. Ayrıca Apple, Leopard'dan Snow Leopard'a yükseltme yapmanın sıfırdan kurulum gerektirmediğinin altını çiziyor; hatta bu seçenek tavsiye bile edilmiyor. Kısacası DVD'yi yerleştirmek, kuruluma onay vermek ve yaklaşık yarım saat beklemek işletim sistemini en güncel seviyeye getiriyor.

Bu andan itibaren hissedeceğiniz değişiklikler önceden de belirttiğimiz gibi arabirimde değil, kaput altında. Fakat ne olursa olsun yapılan ince ayarlar kendini belirgin derecede hissettiriyor: Mail veya Safari gibi günlük uygulamalar 64-Bit gücü sayesinde yaklaşık iki kat daha hızlı çalışıyor, JPEG'ler iki kattan daha fazla hızlı açılıyor ve bekleme modundan çıkmak şimdiye kadar ihtiyaç duyulan sürenin yarısı kadar sürüyor.

Exchange desteği ile iş dünyasına hazır

Exchange desteği ile iş dünyasına hazır
Microsoft Exchange: 10.6'dan itibaren Mac OS da kendini firma ağlarında rahat hissediyor.

Mac'lerin iş dünyasında tercih edilmemesinin en büyük sebeplerinden biri Microsoft Exchange'in baskınlığıydı. Neredeyse her büyük firma e-posta, kişi listesi, takvim ve önemli notları firma çapında yönetmek için Redmond kökenli iletişim çözümünü kullanıyor. Apple bu duruma da uyum sağladı ve Snow Leopard ile tam Exchange desteği sunuyor. Gelecekte birkaç tıklama ile Mac'ler de firma ağına entegre edilebilecek: Exchange sunucusu e-posta hesabı olarak eklenirse (istek üzerine) buradaki tüm kişi bilgileri otomatikman adres defterine, randevular ise iCal uygulamasına taşınıyor.

Görülebilir en büyük değişikliklerden biri Quicktime X'te meydana geldi: Video çaların yeni sürümü sadece 64-Bit sistem için optimize edilmekle kalmadı, aynı zamanda yeni bir kullanıcı arabirimine de büründü. Aslında arabirim diyetine girdi desek de doğru olur; zira Snow Leopard altındaki Quicktime arabirimi sadece bir parça ismi çubuğundan oluşuyor. Başka hiçbir pencere öğesi yok, hatta parça ismi çubuğu bile birkaç saniyelik oynatımdan sonra kayboluyor. Önceki Quicktime sürümlerinden tanıtan yarı şeffaf denetim öğeleri gerektiğinde film üzerinde beliriyor. Ayrıca yeni bir buton sayesinde videoyu direkt iTunes'a veya YouTube'a göndermek mümkün. Öncesinde ise iPhone 3GS'ten tanıdık olduğunuz üzere videoyu düzenleyebiliyorsunuz ve iPhone/iPod, Apple TV veya bilgisayarda oynatılacak şekilde optimize edebiliyorsunuz.

Snow Leopard bir süredir temin edilebiliyor ve hâlihazırda Leopard sahib, olanlara 29 Dolar karşılığında sunuluyor. Beş bilgisayarda kullanılabilen aile paketinin fiyatı 49 Dolar (sadece yükseltme), iLive 09 ve iWorks 09 yazılım paketini bünyesinde barındıran Snow Leopard içinse 169 Dolar talep ediliyor.

Okuyucu Yorumları