Snowden NSA'yı öyle bir taklaya getirmiş ki!

Son yılların en büyük skandalının arkasında yatan bu gerçek, "yok artık" dedirtiyor!

O kadar kolay yapmış ki...

ABD'nın Ulusal Güvenlik Ajansı'ndaki (NSA) görevi sırasında, 1.7 milyon gizli NSA dosyasını çalarak ABD'den kaçan ve bu dosyaları basın kuruluşlarına göndererek büyük bir skandala neden olan eski NSA ajanı Edward Snowden'in, belgelere nasıl ulaştığı ortaya çıktı.

Son derece güvenli ve korunaklı olduğu düşünülen NSA sunucularına, çok basit bir Web Crawler yazılımı ile giren Edward Snowden, bu sayede aradığı anahtar kelimeleri içeren 1.7 milyon belgeyi, hiç dikkat çekmeden toplayabilmiş. NSA'nın kendi sunucularında hangi yazılımların dolaştığından bile habersiz olması, çok daha büyük bir güvenlik açığı olarak değerlendirildi. Web Crawler yazılımları, büyük veri tabanlarının içinde tüm dosyaları ve linkleri tek tek inceleyerek bulduklarını listeleyen bir tür "robot" yazılımlar olarak tanımlanabilir. Google da interneti indekslemek için benzer robot yazılımlar kullanıyor.

NSA'nın aslında merkezi konumdaki binalarında yeni güvenlik güncellemelerinin yapılmış olduğu ancak Snowden'in çalıştığı Hawaii binasının pahalı ve büyük sistem gereksinimleri isteyen güvenlik güncellemelerine henüz geçmemiş olduğu için Snowden'in yöntemlerinin fark edilmediği düşünülüyor. Ancak Snowden'in yazıp NSA sunucularının içine yüklediği ucuz Web Crawler yazılımınının tespit edilememiş olmasının yanında, Snowden'in binada çalışan 20-25 kadar çalışanın erişim şifrelerini bizzat çalışanlardan isteyip almış olması daha büyük bir skandal olarak ABD'nin önünde duruyor. Snowden yaptığı açıklamada, işini yapması için gereken kontrolleri gerçekleştirebilmek bahanesi ile binadaki ajanlardan özel erişim şifrelerini istemiş ve ABD'nin Ulusal Güvenlik ajanları da şifrelerini kuzu kuzu Edward Snowden'e teslim etmişler. Bu sayede Snowden, düşük rütbeli bir ajan olarak erişim hakkının olmadığı çok sayıda gizli belgeye, ABD'nin Almanya Başbakanı'nın telefonunu dinlediği gibi bilgilere kolayca ulaşabilmiş.

Edward Snowden'in güvenlik önlemleri zayıf olan Hawaii binasına kendi isteği ile mi gittiği yoksa şans eseri mi orada görevlendirildiği henüz bilinmiyor ancak eğer orada kasten bir görev istemişse bu operasyonu çok önceden planlamış olabileceği ve hatta başından beri yabancı devletlerden destek alan bir "uyuyan ajan" olabileceği ihtimali ortaya çıkıyor. ABD hükumeti bu ihtimali dile getiremiyor olsa da Snowden'in en başından beri Rusya adına çalışan bir ajan olduğunu düşünüyor ve görevini bitirir bitirmez Rusya'ya kaçmasını da buna bağlıyor. Rusya Başkanı Putin'in ABD'nin istihbarat uğraşları ile her fırsatta dalga geçen açıklamaları da bu şüpheleri arttırıyor.

Okuyucu Yorumları