Dünya'da Deprem Etkisi Yaratan, Unutulmaz 6 Büyük Sızıntı

WikiLeaks, Edward Snowden, Chelsea Manning... Bir anda Dünya'nın gündemini değiştiren, yayınlandığında adeta deprem etkisi yaratan 6 büyük sızıntıyı bir araya getirdik.

Deprem etkisi yaratan 6 sızıntı

Bundan birkaç yıl önce, ABD hükumeti WikiLeaks'in yayınladığı, CIA'in hack'leme yeteneklerini gösteren sızdırılmış belgeler konusunda oluşan tepkilerle uğraşmak zorunda kalmıştı. Vault 7 olarak adlandırılan belge sızıntısı CIA'in herkesi telefonlardan akıllı TV'lere modern teknoloji üzerinden izlemek üzere araçlara sahip olduğunu gözler önüne seriyordu.

Ancak bu büyük sızıntı, ne bir ilkti; ne de bir son oldu. İşte son yılların, yaşanan, pek çoğunun başrolünde Jullian Assange'ın kurduğu WikiLeaks'i gördüğümüz 6 önemli ve deprem etkisi yaratan sızıntı...

Edward Snowden ve NSA Casusluk Programlarını Sızdırması

Önemli sızıntılardan bahsederken, Edward Snowden adını anmamak olmaz. Eski bir NSA çalışanı olan Snowden, sızdırdığı belgelerle ABD'nin güvenlik ajansı NSA'in neredeyse herkesi gözetlediğini ortaya çıkarmıştı. Çoğu güvenlik uzmanı, bu sızıntıyı son zamanların en büyük sızıntısı olarak değerlendiriyor.

Snowden'ın sızdırdığı belgelere göre NSA, telefon kayıtlarını topluyor, sadece ABD vatandaşlarını değil, yabancı liderleri de gözetliyor, şifreleme yöntemlerini kırmak üzere birden fazla çalışma içerisinde bulunuyordu.

WikiLeaks, Vault 7 ve CIA

Listemizdeki en büyük sızıntılardan biri de CIA sızıntısı. WikiLeaks'in yayınladığı belgelere göre CIA, akıllı telefonları, akıllı TV'leri hatta bağlı otomobilleri kontrol etmeye yönelik açıklar geliştirmişti. Belgelere göre CIA, tüm bu cihazları birer casus aracına dönüştürebiliyordu.

Örneklerden biri, CIA'in Samsung TV'leri kapalı gibi gösterip, bu sırada odada olanları dinleyebilmesiydi. CIA'in bu açıkları herhangi biri üzerinde kullandığına dair bir kanıt bulunmadığını söylemekte fayda var. Ancak bazı güvenlik uzmanları, WikiLeaks sızıntısının Snowden sızıntısından daha da büyük olduğunu iddia etmeye devam ediyor.

CableGate Sızıntısı

2010'a dayanan CableGate, uluslararası gerginliklerle ilgili sızan sayısız iç yazışmayı içeriyor. Yine WikiLeaks'in sızdırdığı belgeler içinde tahmin edeceğiniz üzere devletlerin sızmasını pek istemeyeceği çok hassas veriler bulunuyor.

Sızıntı, İran'da Kuzey Kore üretimi nükleer füzelerin bulunabileceğini, ABD'nin Yemen'i gizlice bombaladığını, ABD'nin Guantanamo Bay'deki askerleri takas ettiğini ve bazı ülkelerin ABD'yi İran'a saldırmaya ikna etmeye çalıştığını göstermişti.

İran ve Afganistan Savaş Günlükleri Sızıntısı

Chelsea Manning tarafından sızdırıldığı düşünülen İran ve Afganistan savaş günlüklerinden ilk sızıntı, 25 Temmuz 2010'da geldi ve korkunç savaş vahşetini ortaya çıkardı. Buna göre Irak'ta ölen toplam 109.000 kişinin 66.081'i sivildi. Videoya kaydedilen bu tür olaylardan birinde Bağdat'ta, 12 Temmuz 2007'de birden fazla sivilin kurşuna nasıl dizildiği görünüyordu. Buna içerisinde iki küçük çocuk bulunan ve bir adam tarafından sürülen kamyonet de dahildi.

Guantanamo Dosyaları Sızıntısı

Yine WikiLeaks sızdırdı; New York Times, The Guardian gibi yayımcılar, Guantanamo Bay'da mahkumlara nasıl davranıldığına dair bilgiler yayınladı. Sızan 779 belgeye göre 150 masum Afgan ve Pakinstanlı, hapiste suçsuz olarak tutuluyordu. Dahası hapiste tutulan en yaşlı kişi 89 yaşında bir adam, en genç kişi ise 14 yaşında bir çocuktu. Her ikisinin de akli ve fiziksel sorunlarının bulunduğu söyleniyor. Belgeler, çoğu mahkumdan bilgi almak için işkence yapıldığını da ortaya çıkarmıştı.

Yine WikiLeaks ve Scientology Sızıntısı

İşlerini gizlilik içinde yürüten Scientology'nin gizemi, Mart 2008'de gizli "kutsal kitaplarının" WikiLeaks tarafından sızdırılmasıyla kısmen çözüldü. WikiLeaks'in paylaştığı belgeler, Scientologist'lerin kurum içerisinde ulaşabileceği sekiz farklı "Operating Thetan" seviyesini anlatıyordu. Sızıntılar, Scientology'nin anlaşılması zor "tatbikatlarını" da ortaya çıkardı.

Bunlardan birinde şunlar yazıyordu: "Sıkı bir kalabalık bulun. Bunu kalabalık olarak yazın ardından kavrayana dek bireyler olarak yazın. Not edin."

Sızıntının ardından Scientology Kilisesi, WikiLeaks'e bir uyarı mektubu gönderdi ve kilisenin fikri haklarını çiğnediğini ileri sürdü. WikiLeaks, sızdırdığı bilgileri kaldırmazken kilisenin "Batı medyasının otosansürüne yardımcı olduğu" iddiasında bulundu.

Okuyucu Yorumları