Son moda GBit

Tüketici kesiminde GBit-LAN şimdiye kadar W-LAN karşısında modası geçmiş gibi görünüyor. Ancak artık eğilim bir standarda dönüşebilir.

Son moda GBit

Ağ bağdaştırıcı kartları çoktandır kendilerini GBit-LAN özelliğiyle donatıyorlar ve bunda da haksız değiller. GBit Ethernet, veri aktarım hızını 100’den 1.000 MBit’e (yani 125 MByte/s) yükseltiyor ve bu sırada geriye uyumluluktan ödün vermiyor. Veri aktarım süresinin paraya tekabül ettiği firma ağları için bu harika bir olay. Intel yetkilileri beklentilerini açıkça dile getiriyorlar: “Bu yüzden tüm işletmeler yakın zamanda hızlı ağ teknolojisine geçecek.”

Ancak evlerde kullanıcıların en büyük sorunu kablo. Bu yüzden burada daha ziyade konforlu bir seçenek olan kablosuz ağ bağlantısı (W-LAN) kullanılıyor. Bu standart azami 54 MBit/s hızına izin veriyor ki bu hız sörf yapmak ya da online oyun oynamak için yeterli oluyor. Ama multimedya PC teknolojisinin oturma odasına girmesiyle birlikte aktarılacak veri miktarında tam manasıyla bir patlama yaşanması bekleniyor ve hatta bu gelişme kapı ya dayandı bile. Bilgisayar bir yandan müzik ve internet verileriyle beslenirken, aynı zamanda bir medya sunucusu oturma odasına ekrana bir DVD film gönderiyorsa, kablosuz çözümlerin eli ayağı karışıyor ve bu yoğunluk 100 MBit kablo standardı için bile fazla. 100MBit’lik bir ağda veriler hat üzerinden 8 MB/s hızıyla akıyor. GBit ağında bu değer yaklaşı k 100 MB/s ve zaten bu noktada sabit diskler 50 MB/s’lik bir yazma oranıyla maksimum hızı belirliyor. GBit LAN için donanım fiyatları- nın düşüşü de sürüyor. GBit switch’leri örne- ğin bugün 150 Euro yerine artık yalnızca 70 Euro’dan satılıyor.

GBit’in standart olması yakın Sistem üreticilerinin GBit bağlantılarını masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara entegre etmek için gereken mali külfet düşük. 10/100 MBit ve GBit arasındaki fark yalnızca 1-2 Euro tutuyor. Samsung şu çıkarsamada bulunuyor: “Intel’in bir sonraki yonga seti kuşağıyla, Ocak 2005’ten itibaren neredeyse tüm dizüstü bilgisayarlar GBit Ethernet sahibi olacak” diyor ürün müdürü Patrick Povel.

Buna rağmen W-LAN ve GBit arasındaki çekişme tüketici kesiminde asıl şimdi başlıyor. Çünkü W-LAN’ın kablo özgürlüğü tüm hız avantajına rağmen GBit’e karşı bir avantaj. Üstelik de W-LAN konsorsiyumu WWiSE uyumuyor ve gelecek standart 802.11n’nin veri aktarım oranını 540 MBit/s’ye çıkarmaya hazırlanıyor.

Okuyucu Yorumları