Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri açıklandı

Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri 24 Nisan 2008'de Cannes'da düzenlenen ödül töreni ile sonuçlandı.

Fotoğraf Ödülleri

Sony sponsorluğunda düzenlenen ve fotoğrafçılar için uluslararası bir vitrin konumunda olan Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri (World Photography Awards - WPA), Cannes'daki Festival Sarayı'nda (Palais des Festivals) gerçekleştirildi.

Manzaradan müzik fotoğrafçılığına, foto muhabirlikten moda fotoğrafçılığına kadar 11 farklı kategoride eserlerin yarıştığı yarışmada İngiliz sanatçı Vanessa Winship "Yılın fotoğrafçısı" ödülüne layık görüldü. Portre kategorisinde binlerce profesyonel ve amatör eseri geride bırakarak büyük ödüle sahip olan Winship, 25,000$'lık nakit para ödülünü de kazandı.

Yarışmaya katılan eserler, aralarında; Tom Stoddart, Mary Ellen Mark, Martin Parr, Elliott Erwitt ve Stephen Cohen gibi isimlerin yer aldığı 11 üyeden oluşan bir 'Onur Kurulu' tarafından değerlendirildi.

Türkiye'nin doğusunda yaşayan iki küçük kızın fotoğrafı ile ödül kazanan ve ödülünü Onur Kurulu Üyesi Elliott Erwitt'den alan Vanessa Winship: "Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri hayatı yansıtan fotoğrafları bir araya getiren çok önemli bir platform. Bu ödüle layık görüldüğüm için çok mutluyum. Özellikle de Türkiye'nin doğusunda yaşayan bu iki küçük kıza çok teşekkür ederim" dedi.

Genel klasman amatör kategoride Arup Ghosh'un birinci olduğu yarışmada Phil Stern, geçen on yılda sektöre yaptığı katkıları nedeniyle Legacy ödülünün sahibi oldu. Phil Stern ödülünü alırken yaptığı konuşmada: "Bu ödül benim için son derece onur verici. Bu kararı veren herkese çok teşekkür ediyorum. Bu organizasyonun uzun yıllar devam etmesini diliyorum" dedi.

Bu yıl ilkinin gerçekleştirildiği ve dünya çapında büyük ilgi gören Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri'ne 178 ülkeden 12294 fotoğrafçı katıldı. 70286 fotoğrafın yüklendiği yarışmanın web sitesi toplam 68 milyon kez tıklandı.

Kategoriler ve Profesyonel Kategori Kazananları

Yarışma Kategorileri:

- Soyut
- Reklamcılık
- Mimari
- Moda
- Müzik
- Doğa
- Nü
- Portre
- Fotoğraf gazeteciliği
- Bilim
- Spor

Profesyonel Kategori Kazananları:

- Reklam: Fabrizio Cestari (İtalya)
- Mimari: Livia Corona (Meksika)
- Moda: Valeska Achenbach & Isabella Pacini (Almanya)
- Müzik/Performans:Eduard Meltzer (İsviçre)
- Doğa:Giacomo Brunelli (İtalya)
- Nü:Natalie Bothur (Almanya)
- Foto muhabirlik / Belgesel:Moises Saman (ABD)
- Portre:Vanessa Winship (İngiltere)
- Bilim:Thomas Deerinck (ABD)
- Spor :Robin Utrecht (Hollanda)

Okuyucu Yorumları