Sony Ericsson Satio: Cepte mega multimedya

Tüm detayları, artıları ve eksileriyle Sony Ericsson'un 12 MP multimedya canavarı Satio burada...

Cepte mega multimedya

Onu ilk önce geçtiğimiz Şubat ayında gördük. O zamanlar adı "Idou"ydu. Hakkında bir sürü yazıldı çizildi. Daha sonra geçtiğimiz ay sonunda bir tanıtım toplantısında yepyeni bir adla karşımıza çıktı: "Satio".

Yeni telefonlarına Uzakdoğu isimleri vermeyi tercih eden Sony Ericsson'un en yeni amiral gemisi olmaya aday olan ve önümüzdeki sonbahar'da raflarda görebileceğimiz Satio'yu eksileriyle artılarıyla sizler için inceledik.

Sony Ericsson Satio: Donanım

Sony Ericsson Satio: Donanım
Satio: Multimedya canavarı

Artılar:
Sony Ericsson Satio'nun donanımında oldukça bonkör davranmış. Telefon kablosuz ağdan HSDPA'ya aklınıza gelen her veri bağlantı türünü destekliyor. Multimedya araçlarından Quickoffice gibi ofis araçlarına her türlü yardımcı mevcut. Üreticinin Memory Stick sevdasını bırakıp çok daha yaygın olan microSD bellek sistemine geçmesi de telefonun artılarından biri. Ürünle beraber gelen bellek ise 8GB.

Eksiler:
Biz telefonda ciddi bir donanım eksiği bulamadık. Zaten bu fiyata satılan bir telefonda bir donanım eksiği olması oldukça zor.

Sony Ericsson Satio: Multimedya

Sony Ericsson Satio: Multimedya
12 MP'lik kameradan çıkan fotoğraflar oldukça keskin ve canlı.

Artılar:
Satio'nun 12,1 megapiksellik kamerası Sony'nin bu telefonda en çok önem verdiği noktanın kamerası olduğunu açıkça gösteriyor. Ama Satio sadece piksel sayısı ile değil, ayar ve seçenekleri ile de gerçek bir kamera özellikleri taşıyor. Örneğin çoğu telefonda karşımıza çıkan LED aydınlatmalar yerine Satio'da gerçek bir Xenon flaş var. Fotoğrafı çekerken odaklamayı ise ekranda netlik kazanmasını istediğiniz noktaya dokunarak yapabiliyorsunuz, oldukça pratik bir yöntem. Çekilen fotoğraflar ise Satio'nun optik ve yazılım kalitesini ortaya koyar şekilde net, canlı ve parlak. Ayrıca Satio'nun çekim hızı da gerçek kameralara oldukça yakın.

Sony Ericsson Satio'nun diğer multimedya özelliklerini de es geçmemiş: Walkman Player 3.0, PS3 menüsüne benzeyen kolay kullanımlı multimedya arayüzü, GPS alıcısı, 16:9 oranında film oynatma özelliği – aklınıza gelebilecek her şey Satio'da var. Telefonun ses kalitesine karar vermek için ise biraz erken. Bunun için telefonun seri üretim modellerini laboratuarlarımızda incelememiz gerekiyor.

Eksiler:
Bu kadar multimedya ağırlıklı bir telefon olmasına rağmen ne yazık ki Satio'da 3,5mm'lik bir ses çıkışı yok. Umarız seri üretim modelinde uygun bir adaptör vardır. Navigasyon yazılımı da Satio'nun eksiklerinden. Ya kendiniz kurmak ya da Google Maps ile idare etmek zorundasınız.

Sony Ericsson Satio: Kullanım

Sony Ericsson Satio: Kullanım
Satio'nun menüsü bize göre biraz yavan kalmış.

Artılar:
Satio'yu kutusundan çıkarır çıkarmaz çevredeki bütün gözleri üzerine çekeceğine eminiz: Krom, metal ve metalik renkli plastikten kasası ile Satio'nun gerçekten asil bir görünümü var. Siyah, gümüş ve koyu kırmızı renkleri olan Satio'nun elimize geçen ön üretim modeli bile oldukça sağlam ve dayanıklıydı.

Eksiler:
Satio'nun kalınlığı objektif kapağının olduğu bölgede tam 18mm. Bu pek de ince sayılmaz. Özel bir arayüze sahip Symbian S60 sistemi iyi iş çıkarıyor. Ama böyle özellikleri olan multimedya bir telefon için oldukça yavan kalmış. Karşılaştırabileceğimiz iPhone veya Android sistemlerinin arayüzleri çok daha şık ve etkileyici. 3,5 inçlik dokunmatik ekranının duyarlılığı ise biraz az. Ama bu elimize geçen tanıtım ürününün bir sorunu da olabilir. Gerçek tuşlarının olmaması sebebiyle de sık sık sanal klavyeyi kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Sanal klavye biraz küçük, ekranda az duyarlı olunca kullanım biraz zor olabiliyor. Kapasitif bir ekranı olduğundan ekran kalemleri de kullanılamıyor. Ama bu sorun da ürün piyasaya sürülene kadar büyük olasılıkla çözülecektir.

Sony Ericsson Satio: Sonuç

Sony Ericsson Satio: Sonuç

Büyük bir dokunmatik ekran, 12 megapiksellik bir kamera, geliştirilebilen bir işletim sistemi: Satio en uç istekleri olan kullanıcıları bile memnun edebilecek özelliklere sahip. Ama 700 avro'luk yurtdışı fiyatı ile cüzdanlarımızın korkulu rüyası olan Satio'nun çıkış tarihi ise önümüzdeki sonbahar gibi gözüküyor.

Alternatif
Eğer bu kadar beklemek istemiyorsanız ve telefonunuzun kişisel bir arayüzü olmasına önem veriyorsanız Nokia N97'yi düşünmelisiniz. Temmuz ayının başında Avrupa'da satışa çıkması beklenen N97'nin yurtdışı fiyatı ise 640 avro. Yok eğer illa ki 12 megapiksel kamerası olmalı diyorsanız Samsung'un Pixon12 modelini inceleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları