Sophos antivirüs Windows'u zararlı ilan ederse!

Popüler bir antivirüsün Windows'un sistem dosyasını zararlı olarak algılaması, küçük bir felakete dönüştü!

Antivirüs, Windows'u "bozdu"

Sophos'un antivirüs ürünlerinde yaşanan bir sorun, kritik Windows dosyalarının zararlı olarak algılanmasıyla sonuçlandı. Pazar günü yaşanan olay sonucunda bazı kullanıcılar, Windows'lu bilgisayarlarına erişimi kaybettiler.

Yanlış algılamanın kurbanı olan winlogon.exe, Windows'un oturum açma sisteminin önemli bir parçası. Troj/FarFli-CT adlı trojan programı olarak algılanan dosyaya erişimin engellenmesi, bilgisayarlarına oturum açmaya çalışan kullanıcıların siyah bir ekranla karşılaşmalarına yol açtı. Sophos, birkaç saat içinde sorunu çözen bir güncelleme yayınlarken, sorunun sadece Windows 7 SP1'in 32-bit sürümlerini etkilediğini, Windows XP, Vista, 8 veya Windows 10'u etkilemediğini söyledi. Firmanın bir destek makalesinde söylediklerine göre sorundan etkilenen kullanıcıların sayısı oldukça az.

Bununla birlikte bir Twitter kullanıcısı, "az sayıda kullanıcının etkilendiği" iddiasına şüpheyle yaklaşırken bir başka kullanıcı, Sophos'un telefon desteğine iki saat boyunca ulaşmaya çalıştığını söyledi. Bir başka kullanıcı ise yanlış algılama sonucunda hafta sonundan olduğunu söyleyerek şaka yaptı.

Sorunu yaşayan kullanıcıların PC'lerini güvenli modda açıp Sophos Anti-Virus hizmetinin otomatik olarak başlamasını iptal etmeleri, ardından işletim sistemini normal biçimde açmaları gerekiyor. Daha detaylı bilgilere Sophos'un destek belgelerinden ulaşılabiliyor.

Sophos, yanlış algılamayla bilgisayarları kullanılmaz hale getiren ilk antivirüs elbette değil. Ancak 2016'da bu tür durumların halen yaşanıyor olması kafalarda soru işaretleri uyandırıyor.

Okuyucu Yorumları