Sorunlu USB sabit disk

Okuyucumuz yeni aldığı kendi güç kaynağı olan harici USB sabit diski alışık olduğu şekilde dizüstü bilgisayarına bağladığı zaman büyük bir şaşkınlık yaşamış. Çünkü sahip olduğu Acer Travelmate bir anda, herhangi bir uyarı vermeden kapanmış.

Sorunlu USB sabit disk

Problem: Okuyucumuz yeni aldığı kendi güç kaynağı olan harici USB sabit diski alışık olduğu şekilde dizüstü bilgisayarına bağladığı zaman büyük bir şaşkınlık yaşamış. Çünkü sahip olduğu Acer Travelmate bir anda, herhangi bir uyarı vermeden kapanmış. Ardından daha fazla bir şey olmamış ve ekran kararıp durmuş. Ancak söz konusu sabitdisk masaüstü bilgisayarda sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmiş.

Hata tespiti: Test laboratuarımızda dizüstü bilgisayarın tüm parçalarını kontrol ettik ve herhangi bir sonuç elde edemedik. Hatta cihazı n her bir parçasını ayırmamız bile ilk etapta sonuç vermedi. Çıkartılabilen tüm bileşenler, kontrol etmek üzere taktığımız ikinci bir dizüstü üzerinde sorunsuz bir şekilde çalışıyorlardı. Normalde bu soruna neden olabilecek bir şey ile karşılaşmadık. Ancak yonga setinin güney köprüsünde bir çıkıntı dikkatimizi çekti. Yonga açıkça yanmıştı. Yani bilgisayar ancak anakartı değiştirildiği zaman çalışabilecekti. Ardından sorunun nedenini tespit etmek için sabit diski inceleme altına aldık. Aslında disk, “kazadan” önce ve sonra sorunsuz bir şekilde çalıştığı için burada herhangi bir şeyle karşılaşmayı beklemiyorduk. Osiloskop yardımıyla cihazın çektiği gücü tespit etmeye çalıştık. Sabit disk çalışırken yaklaşık olarak 520 miliamperlik bir akıma ihtiyaç duyuyordu. Bu, USB şartnamesinin üzerinde bir değer ve bu nedenle harici bir güç kaynağının kullanımını gerektiriyor. Ancak bu, yonganın yanması için bir sebep değil. Ardından açılış akımını ölçtüğümüzde ve diski tekrar takıp çıkartmaya çalıştığımızda sorunun kaynağı ortaya çıktı.

Çözüm: Cihazın gerilim düzenleme sistemi bazı takma ve çıkartma işlemleri sırasında düzenli çalışmıyor. Bunun sonucunda akım çekimi kısa bir süre için (yaklaşık olarak yarım milisaniye) 2 ampere kadar çıkıyor ki bu da USB şartnamesinde izin verilenin maksimum yükün neredeyse dört katı kadar bir değer demek. Aslında USB bağlantılarının kısa devre yapmaları gerekirdi ancak bu Travelmate modelinde böyle bir şey olmamış. Yonga setine de bu hasar vermiş olabilir.

Okuyucu Yorumları