Sosyal Medyada En Çok Yapılan Yanlışlar!

Sosyal medya kullanıcılarının dikkatinden hiçbir şey kaçmıyor!

Sosyal medyada bunları yapmayın!

Sosyal medya kullanıcılarının dikkatinden hiçbir şey kaçmıyor! Bunların en başında da Türkçenin önemli dil kuralları yer alıyor. Öğrenci de olsanız, politikacı da olsanız ya da bir şirketin CEO'su da olsanız bu hataları muhtemelen siz de yapıyor olabilirsiniz... Türkiye'nin popüler Sosyal medya ajansı Crovu, özellikle Twitter ve Facebook'ta kullanıcıların en çok hata yaptığı yazım yanlışlarını sizler için derledi.

Dahi anlamındaki da ve de ekleri

İlk sırayı tabii ki ona vermek gerekiyor, çünkü da ve de ekleri ile yapılan hatalar, sosyal medyada Türkçeyi en çok "unuttuğumuz" problemlerin başında geliyor. Bazı da ve de ekleri ayrı, bazıları ise birleşik yazılır. İşinize yarayacak bir bilgi verelim; eğer ek bir bağlaç ise ayrı yazılması gerekiyor. Bağlaçlar, cümleden çıkartıldıklarında cümlenin anlamı değişir! Bu şekilde kontrol edebilirsiniz

Ayrı mı yazılır, yoksa birleşik mi yazılır kelimeleri

Bazı kelimeler var ki, birleşik mi değil mi bunu her defasında kendinize soruyor olmalısınız. Zira yoğun bir şekilde, bu kelimeler yanlış yazılmakta. En basitinden, şimdi üç tane soralım!

Bir kaç, herşey, bir şey. Bu üç yazımdan hangileri doğrudur?

Yanıta gelirsek, burada sadece "bir şey" doğru. Diğer ikisi hatalıdır. Birkaç birleşik yazılırken, "şey" ile tamamlanan zarflar ayrı yazılmaktadır. Ancak bu kural yoğun bir şekilde bilinmemekle birlikte, sosyal medyada yapılan hatalar ağır basmaktadır.

"ki" eklerinde yapılan hatalar

Bağlaç olma ya da olmama konusu burada da devrede! Ki eki eğer bağlaç olarak kullanılıyorsa, ki bunu bir örnekle anlattık; ayrı yazılmalıdır. Ki ifadesinin birleşik olarak yer aldığı kullanımlar da vardır,

Halbuki

Sanki

Belki

Meğerki...

Bunlar sıralanabilir. İlk sıradaki bağlaçlarda ayrı olmasına, yukarıdaki, bağlaç anlamı vermeyen ki'li kullanımlarda birleşik yazmaya özen göstermelisiniz.

Kronik Türkçe bozukluğu: En çok karıştırılan kelimeler

Tüm dil kurallarını öğrensek de, yalayıp yutsak da sözlüğü, bazı kelimeler o kadar zor geliyor ki, yine hata yapıyoruz, yine hata yapıyoruz... Birkaç tanesini paylaşmak gerekirse,

Orjinal yerine "orijinal"

Gardolap yerine "gardırop"

Döküman yerine "doküman"

Herkes yerine "herkez"

Eşortman yerine "eşofman" bu karışıklıklardan bazıları.

Crovu'ya göre, Türkiye'de sosyal medya kullanımında, insanların yaklaşık olarak %74 'ü sürekli olarak yazım yanlışı yapmakta ve hatalarının farkında bile olmamakta. Kimisi ise yanlış yaptığını bildiği halde yazımı daha kolay olduğu için yazım yanlışlarını kasıtlı yapmakta.

Okuyucu Yorumları