SpaceX Falcon 9 Patlamasının Suçlusu Bulundu!

2 ay önce fırlatılışı sırasında patlayan Space X'in Falcon 9 roketinin neden patladığı, en sonunda ortaya çıktı!

Büyük patlamanın suçlusu bulundu!

CEO Elon Musk'ın söylediğine göre Eylül ayındaki Falcon 9 patlamasını inceleyen ekip en sonunda suçluyu bulmuş durumda. Musk'ın CNBC'ye söylediğine göre roketi ve yükünü yok eden patlamanın sebebi "daha önce roket tarihinde eşine rastlanılmamış gerçekten sürpriz olan bir problem" yüzünden idi.

Space X, problemin ana yakıt tankı içerisinde bulunan üç karbon fiber helyum tankından birinden kaynaklandığını söylüyor. New York Times'ın söylediği üzere sıvı oksijen yakıt, ikinci seviyesine akarken donmuştu ve bu da bir seri patlamaya sebep olmuştu. Her ne kadar Musk katı oksijenin helyum tanklarını nasıl etkilemiş olacağı konusunda detay vermemiş olsa da, mühendislerinin yırtılmış bir helyum tankını tekrar ortaya çıkartabildiklerini söyledi. Musk'ın söylediğine göre bu kaza "basit bir şekilde sıvı helyum, gelişmiş karbon fiber bileşimleri ve katı oksijeni" içermekte.

Ayrıca New York Times, oksijenin -362Fahrenheit derecede donduğunu da belirtmekte. Falcon 9 roketleri yaklaşık olarak -340Fahrenheit derecede bulunan sıvı oksijeni kullanmakta. Karbon fiber tankların içerisinde yer alan helyum ise -452 derece ile çok daha soğuk bir halde durmakta ve sıvı yakıtın donmasına sebep olmuş olabilir.

Her ne kadar NASA, Uzay istasyonunun malzeme taşıma görevini SpaceX rakibi Orbtal ATK'ya vermiş olsa da, Musk ve ekibi Aralık ayının ortalarında yeni bir Falcon 9 roketini fırlatmaya hazır olacaklarını düşünüyor...

Okuyucu Yorumları