SpaceX roketi ilk defa okyanusa indi! İzleyin

Elon Musk'ın Space X'i, bir roketi dikey olarak okyanus üzerine patlatmadan indirmeyi başardı!

Falcon 9 denize böyle indi!

Uzay firması SpaceX'in roketi, deniz üzerinde yüzen platformun üzerine patlamadan inmeyi başardı. Daha önce başarısızlıkla sonuçlanan denemelerin ardından büyük bir başarı olarak kabul ediliyor. Bu gelişmeyle birlikte SpaceX, Falcon roketlerinin hem denize, hem de karaya inebildiğini ispatlamış oldu.

SpaceX, daha zor olmasına rağmen denize inişe odaklanıyor. Bunun nedeni, roketlerin yakıtının bazı durumlarda karaya ulaşmaya yetmemesi. Roketin en önemli başarısı ise suya inebilmekten çok, birinci aşama roket haliyle iniş yapabilmesi ve daha sonraki görevlerde tekrar kullanılabilmesi. Bu, potansiyel olarak paradan büyük miktarda tasarruf anlamına geliyor.

Potansiyel diyoruz, çünkü Falcon 9'un indikten sonra hangi durumda olduğunu ve pahalı onarımlara gerek kalmadan tekrar kullanılıp kullanılamayacağını bilmiyoruz. Elon Musk, bir NASA basın konferansında roketin muhtemelen tekrar kullanılabileceğini söylemişti.

Musk, roketin Pazar günü limana ulaşacağını ve 10 kez üst üste ateşleneceğini söylüyor. Burada her şey yolunda giderse roket, Haziran ayında tekrar fırlatılacak. SpaceX'in nihai amacı, roketin tekrar kullanılma süresini birkaç haftaya düşürmek.

Tüm fırlatmayı ve inişi aşağıdaki 36 dakikalık videoda izleyebilirsiniz. Sadece müthiş iniş anını görmek isterseniz 32. dakikaya atlayın.

İnişi 4K izlemek isteyenler, bu videoya göz atabilir:

Okuyucu Yorumları