Spotify Daha Fazla Kişisel Çalma Listesi Sunacak

Müzik servisi devi Spotify kullanıcılarına daha da fazla kişiselleştirilmiş çalma listeleri oluşturmayı planlıyor

Spotify daha da kişiselleşecek!

Spotify, kullancılarının dinleme zevkini dikkate alarak Haftalık Keşif ve benzeri listeler oluşturması ile bilinen bir müzik platformu. Ancak dev müzik servisi artık diğer çalma listelerini de kullanıcılarının dinleme zevkini göze alarak kişiselleştirmeyi planlıyor.

Bir diğer deyişle bundan sonra Spotify'ın sunduğu çoğu çalma listesi her kişi için daha da özel olacak. Şirketin planına göre bu, şarkıların "doğru dinleyicilere" ulaşmasını sağlayacak. Elbette ki bu şekilde Spotify'ın kullancılarının uygulama üzerinde daha fazla zaman geçirmelerini sağlamak istediğini belirtmeye gerek yok.

Bu amaçla, Spotify insanların belirli bir şarkıya sahip bir çalma listesinin belirli sıralamalarını dinleyebilmelerini sağlamak için benzersiz bir çalma listesi bağlantıları sunacak. Sanatçılar ise bu sebeple paylaştıkları çalma listelerinin kendi şarkılarını içermeyeceği konusunda endişelenmek zorunda kalmayacak.

Spotify, bu iddiasında bir takım kullanım verilerine dayanıyor. Spotify'a göre kişiselleştirme algoritmaları, öalma listelerinde öne çıkarılan sanatçı sayısını yüzde 30 ve sanatçı başına keşfedilen şarkı sayısını yüzde 35 artırdı. Platform ayrıca şarkıların tekrar dinlenme oranlarının yüzde 80 oranında arttığını ve kullanıcıların söz konusu şarkıları kaydetme sayısında da yüzde 66'lık bir sıçrama olduğunu da gördü.

Bu yenilik görünüşte hem sanatçılara hem de dinleyicilere yardımcı oluyor ancak platform adına kaygı verici durumlar da söz konusu. Spotify, etkilenen çalma listelerinin tam olarak hangi listeler olduğunu belirtmedi, bu nedenle kullanıcıların kişiselleştirilmiş bir şarkı listesine rastlayacakları şu an için belirli değil. Bu durum bazı müzisyenler için keşfedilme oranını artırabilirken bazı dinleyicilerin kendi zevkleri dışındaki müzikleri keşfetme ihtimalinin düşük olduğu "konfor alanı baloncukları" oluşturabilir. Ve elbette kullanıcıların paylaştıkları bir liste üzerinde arkadaşlarının aynı şarkıları dinleyeceğinin garanti edilememesi, sevilen çalma listelerinin paylaşılması da ayrı bir sorun hâline geliyor. Bu sebeple Spotify'ın değişikliklerinin etkilerinin netleşmesi biraz zaman alacak.

Okuyucu Yorumları