Stallman, yine Steve Jobs'u hedef aldı!

Jobs'un gidişinin ardından sözleriyle olay olan Stallman, Jobs ve Apple için bakın şimdi neler dedi!

Yine Jobs'u hedef aldı!

Özgür Yazılım Kurumu ve GNU projesi'nin kurucusu Richard Stallman, Steve Jobs'un ölümünün ardından "Ölümüne değil ama gitmesine sevindim" diyerek gündeme oturmuştu. Şimdi ise Stallman, sözlerini daha açık bir şekilde ifade etti, birtakım yeni eleştirilerde bulundu.

Stallman'a göre dikkat edilmesi gereken şey, Jobs'un halen hayatta olanları nasıl yönettiği. Stallman'a göre Jobs, Apple çalışanlarına "genel amaçlı bilgisayarları, dijital kelepçelerle hiç olmadığı kadar haksız ve denetleyici bir hale getirin" demişti. Stallman, şöyle devam etti:

"(Bilgisayarları) öyle tasarladı ki, kullanıcıların onlara kendi seçtikleri uygulamaları bile yüklemesine izin vermedi - bedava (özgürlüğe saygı duyan) uygulamaları yüklemek ise tamamen yasak."

"Apple tarafından yüklenmeyen yazılımları yasadışı bir hale getirmeye bile çalıştı."

Stallman'a göre Jobs'un bilgisayarlarını düzgün ve hoşa giden bir hale getirmedeki başarısı, sadece onların gerçek doğasını maskeledi: "Jobs, bu bilgisayarları nasıl stil sahibi ve pürüzsüz hale getirebileceğini gördü. Bu normal olarak olumlu olabilir, ancak bu durumda değil. Zira bunun paradoksal etkisi, kontrol etme doğasını haklı gibi gösterdi."

Jobs'un patent girişimleri ve iPhone yorumu

Jobs'un patent girişimleri ve iPhone yorumu

Stallman, Jobs'un patent girişimleriyle ilgili çarpıcı açıklamalarda da bulundu:

"Jobs, Android'e yazılım patentleri ile saldırmayı da kişisel bir savaş haline getirdi. Pratikte Android tamamen ücretsiz bir yazılım değil, ancak iPhone'a göre buna büyük bir adım daha yakın. Eğer Apple'ın kurşunu Android'i vurursa, ilgi çeken tüm taşınabilir cihazlardaki ücretsiz yazılım çalıştırma şansını ortadan kaldırabilirler. Jobs'un son mirası, yaklaşık 20 senedir uyarısını yaptığımız bir patent felaketi olabilir."

Ayrıca Stallman'a göre büyük bir kesimin beğendiği iPhone'lar, her şeyi daha kötü yapıyor:

"Jobs'un ölümü, onu bu cihazlar (iPhone) için öven makalelerin akarcasına ortaya çıkmasına ilham kaynağı oldu. Bu ise zarar verme potansiyelini artırdı. İşte bu nedenle şimdi, hiçbir zaman olmadığı kadar dikkat etmeliyiz. Apple ve Jobs hakkındaki ikincil düşüncelerin, savuşturana dek bu tehditten dikkatimizi dağıtmasına izin vermemeliyiz."

Okuyucu Yorumları