"Steam Box" ile oyun oynamak kolaylaşacak

PC oyuncularının şikayet ettiği "makine toplama" dönemi, bu yeni canavarla son bulabilir!

...Ve sonunda gerçek oldu!

Konsolların oyun dünyasında nasıl bir etki yaptığını biliyoruz. Bir zamanlar video oyunları büyük oranda PC'ler için hazırlanırken, konsolların piyasaya girmesiyle bu cihazların sahiplerinin büyük satın alma gücü nedeniyle oyunlar özellikle konsollar dikkate alınarak hazırlanmaya başlandı. Bu da elbette oyunların potansiyellerinin kısıtlanması anlamına geldi çünkü konsol cihazlarının teknik detayları PC'ler gibi kolayca değişebilen esnek bir yapı sunmuyordu.

Oyun yapımcıları piyasadaki mevcut konsolların teknik sınırlarını gözeterek oyunlarına ekleyebilecekleri pek çok yeteneği, özelliği kırpmak zorunda kalarak oyun üretmeye başladılar. Hatta Crytek gibi dev oyun yapımcıları bu kısıtlamalardan çok rahatsız olduklarını ve konsolların oyun dünyasına büyük zarar verdiğini sık sık dile getirdiler.

Fakat PC oyunlarının gelişmesinde de önemli bir sorun vardı. Herkes, her oyunu çalıştırabilecek PC bileşenlerine sahip olamıyordu. Dolayısı ile her PC ile her oyunu çalıştırmak mümkün olmuyordu. Ancak ünlü oyun dağıtımcısı Steam, uzun zamandır bu soruna bir çare olmak için PC oyunlarında bir standart oluşturma peşindeydi. Bunun için de bir tür PC konsolu geliştirebileceği konuşuluyordu. Ve Steam o beklenen konsolunu duyurdu: Steam Box...

Steam Box, aslında Linux işletim sistemiyle hazırlanmış Steam OS ile çalıştırılan bir PC. Ancak özellikle oyunlar için hazırlanmış olan Steam OS işletim sisteminin çok düşük donanım gereksinimleri nedeniyle piyasadaki çok pahalı oyun PC'leriyle aynı performansı vermeyi vaat ediyor.

Half-Life 3 sürprizi ve fazlası, haberimizin ikinci sayfasında...

Half-Life 3 sürprizi!

Half-Life 3 sürprizi!

Steam'in açıklamalarına göre, "açık" konsol olarak 300 adet üretilecek ve test kullanıcılarına dağıtılacak olan Steam Box, aynı bir PC gibi gelişmiş bileşenlerle güncellenebilecek. Böylece üç yıl sonra konsolun ekran kartı artık yeni oyunları çalıştırmakta zorlanınca, tüm konsolu değiştirmek zorunda kalmadan, yeni bir ekran kartı takılabilecek veya işlemci modülü değiştirilebilecek ya da daha fazla hafıza eklenebilecek. Bu sayede oyun yapımcıları da, esnek oyunlar hazırlayabilecekler. Steam Box'u daha güçlü olan kullanıcılar en yüksek ayarlarda oyunu oynayabilecekken, daha eski modeller oyunu yine çalıştırabilecek ancak ayarlar biraz düşük kalacak.

Elbette, Steam Box satın almadan, düşük donanım özelliklerine sahip PC'lerde Steam OS kurarak da oyunları oynamak mümkün olacak. Bu da Steam'in oyun dünyasında gerçek bir devrim yaratması anlamına geliyor. Artık oyun oynamak isteyenlerin, yüksek ücretli Windows işletim sistemleri ve bunların ihtiyaç duyduğu pahalı donanımları satın alması gerekmeyecek.

Bu sistemin oyun dünyasında yayılması birkaç yıl alacaktır fakat büyük oyun üreticilerinin Steam gibi büyük bir dağıtımcının sunduğu bu teklifi geri çeviremeyeceği ve Steam OS için dev oyunlar üreteceği ve kısa süre içinde Steam OS'un en önemli oyun platformu haline geleceği tahmin ediliyor.

Her şeyden önce de Valve'in, yani Steam'in sahibi olan oyun geliştiricisinin, en popüler oyunu Half Life'ın üçüncü bölümünü özellikle Steam OS'a özel olarak piyasaya çıkarması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları